Terugblik: de afgelopen 10 jaar

2020 staat voor de deur en daarmee een nieuw decennium. Hoogste tijd om dus even terug te kijken naar de afgelopen tien jaar. Ze zijn snel gegaan en de wereld van foto- en videografie heeft zeker niet stil gezeten. Sterker nog, de jaren '10 van deze eeuw hebben ons misschien wel de grootste technologische vooruitgang gegeven in fotografie. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar tien jaar geleden waren 4K video's en drones niet beschikbaar voor de gewone consument. Slimme functies, artificial intelligence én de opkomst van de smartphone met uitstekende ingebouwde camera's. Wij nemen je in vogelvlucht mee langs alle belangrijke ontwikkelingen.

APS-C Systeemcamera | Compactcamera sensor | Full frame Systeemcamera | Drones | 4K Actioncams | Stabiele beelden | Smartphones | Sociale media | Kamera Express

De eerste APS-C systeemcamera

Vóór 2010 waren er slechts enkele systeemcamera's op de markt. De Micro Four Thirds sensor was de standaard voor dit soort camera's, maar in 2010 veranderde de toekomst van de systeemcamera volledig. Samsung kwam met de eerste APS-C systeemcamera, de NX10. Inderdaad, Samsung hield zich tien jaar geleden nog bezig met het maken van camera's. Kort daarop volgde Sony, maar ook het toen nog relatief kleine Fujifilm. Beide zijn de afgelopen jaren groot geworden met hun systeemcamera's.


Grote sensor bij compactcamera's

2012 was het jaar van de compactcamera. De nieuwe 1-inch sensor in de Sony RX100 gaf de compactcamera veel nieuwe mogelijkheden. Snelle sluitertijden, uitstekende video en een hoge kwaliteit zoomlens in een broekzak-formaat. Tien jaar geleden was de compactcamera een handig apparaatje voor mee op vakantie. Het maakte prima foto's. Tegenwoordig zijn het stuk voor stuk krachtige en technologisch geavanceerde fototoestellen waar zelfs een professionele fotograaf mee uit de voeten kan.


De eerste full frame systeemcamera

Slechts drie jaar na de APS-C systeemcamera's kwam Sony met de eerste full frame systeemcamera, de A7(R). Een camera van dit formaat, met al deze functionaliteit én full frame? De fotografiewereld stond op zijn kop! Zelfs Nikon en Canon waren er ondersteboven van, want het heeft maar liefst vijf jaar geduurt voordat zij kwamen met een antwoord op Sony's succesvolle A7-lijn. Inmiddels zijn ook de Canon EOS R en de Nikon Z-serie niet meer weg te denken uit het full frame landschap.


De populariteit van drones

In 2013 introduceerde DJI de Phantom 1 drone. De eerste 'echte' drone voor consumenten waar je stabiele beelden in de lucht mee kon maken in combinatie met een GoPro. Vliegensvlug hing de lucht vol met drones en naast de groei van DJI, groeide ook het aantal regels en wetten omtrend het vliegen met drones wereldwijd. De technologie bleef zich doorontwikkelen en de drones werden sneller, slimmer en beter. Vanaf volgend jaar gelden er nog strengere regels voor zwaardere drones en dus heeft DJI hier al op ingespeeld met de kleine Mavic Mini. Hier heb je namelijk geen licentie voor nodig vanwege het lage gewicht.


De groei van de krachtige actioncam

Hoewel actioncams al op de markt waren, bleven ze voor het grote publiek nog buiten zicht. Dit veranderde in 2011 en 2012 met de succesvolle GoPro HERO2 en HERO 3 camera's. Prachtige beeldkwaliteit, slowmotion en andere functies in een waterdichte en schokbestendige actioncam. Ook andere merken gingen de strijd aan om de beste kleine actie camera te maken. In 2014 kwam het moment dat de actioncam markt voor altijd zou doen veranderen: 4K UHD video met 30 frames per seconde. In rap tempo ontwikkelden actioncams zich met beelstabilisatie, touchscreens, super-slowmotions en nog meer gave functies.


Het decennium van stabiele beelden

Om stabiele beelden te krijgen tijdens het filmen had de filmindustrie al lange tijd een goede oplossing. De Steadicam was een handig stuk gereedschap om de camera redelijk stabiel te houden en vloeiende beelden als resultaat de krijgen. Dit veranderde toen de Freefly MoVI in 2013 werd geïndtroduceerd. Dit was de eerste gemotoriseerde gimbal ter wereld. De eerste video's van deze ongeloofelijk vloeiende beelden zitten nog vers in ons geheugen. Bijna zeven jaar later en de markt van gimbals zit vol compacte én betaalbare systemen voor video-, systeem- en spiegelreflexcamera's én smartphones.


Fotograferen met je smartphone

De iPhone 4 in 2010 wordt door velen gezien als één van de eerste mobiele telefoons met een acceptabele camera waarmee je leuke foto's kon maken. Hoewel foto's maken daarvoor al mogelijk was, trokken met deze telefoon een heleboel smartphone-fotografen het eveneens net gelanceerde Instagram op. En als er iets is wat zich snel heeft ontwikkeld in de afgelopen tien jaar, dan is het de smartphone wel. De vijf megapixels van toen hebben plaats gemaakt voor camera's tot wel 108 megapixel (Xiaomi Mi Note 10) en telefoons met vier tot vijf lenzen waaronder een groothoek of telezoom.


Instafamous

Wie herinnert zich nog, een wereld zonder influencers? Wie genoeg had van het delen van foto's op Facebook kon vanaf 2010 zijn of haar plaatjes delen op Instagram. Een online platform ontworpen voor het delen van foto's. Hoewel iedereen in het begin dezelfde 'retro' filters op zijn foto's plaatste, is het platform uitgegroeid tot een bizar groot netwerk aan beeldmakers. Fotografen en filmmakers kregen een digitaal podium dat tegenwoordig niet meer weg te denken is uit de fotografie wereld. Wil jij ook zo'n podium? Gebruik #KameraExpress of tag ons @KameraExpress in je foto's!


Kamera Express

Net als de technologie hebben ook wij niet stilgezeten. Wij begonnen dit decennium met één winkel in Capelle a/d IJssel en opende net de tweede winkel (Amsterdam) in 2010. Inmiddels zitten we op 24 superstores in vier landen en zijn we online in heel Europa aanwezig. We zijn van enkele medewerkers naar meer dan 500 collega's gegaan, die elke dag klaar staan om jou als beeldmaker te voorzien van advies, apparatuur en alle andere mogelijkheden zodat jij jouw creativiteit volledig kan benutten. We zien je volgend jaar dan ook graag terug in één van onze winkels en wensen je alvast een prachtig decennium toe.

Ben je na het lezen van dit artikel een beetje nostalgisch geworden? Wil je de oude tijden weer herleven? Ga terug de tijd in met de volgende website en bekijk hoe onze eigen Kamera Express website er tien jaar geleden uitzag: www.kamera-express.nl


Happy New Gear!