macrofotografie

10 tips voor macrofotografie met de lenzen van Laowa

Wil jij aan de slag met macrofotografie, maar weet je niet zo goed waar je kunt beginnen? Kijk dan eerst eens naar de lenzen van Laowa! De hoogwaardige en unieke lenzen van Laowa zijn uitermate geschikt voor macrofotografie. Andrea Gulickx , macrofotograaf én Laowa-ambassadeur, kan ons hier alles over vertellen. Ze deelt dan ook tien handige tips voor macrofotografie met lenzen van Laowa.

Tip 1: Ga vroeg op pad

Wanneer je vroeg in de ochtend op pad gaat, is de natuur vaak bedekt onder een laagje rijp. Zeker in de herfst en winter is dit vaak het geval! Als de rijp ontdooit, krijg je prachtige druppels, die zijn prachtig om vast te leggen. Ik gebruik hier zelf graag mijn 60mm-Laowa-lens voor. Als je vervolgens op de hoogte van de druppels fotografeert en ervoor zorgt dat het licht van voren of de zijkant komt, krijgen de druppels haast een zilver tintje en door het lage perspectief komen de druppels mooi los van de ondergrond. Het is een aanrader om hier eens mee te spelen!

> Bekijk hier de 60mm-lens van Laowa. Deze lens is ideaal voor spiegelreflexcamera’s.

> Bekijk hier de 58mm-lens van Laowa. Deze nieuwe lens is perfect voor spiegelloze camera’s.

Tip 2: Stel handmatig scherp

Door handmatig scherp te stellen, krijg je de kans om het scherptepunt te leggen waar jij wil. Zeker wanneer je door begroeiing heen fotografeert, is dit handig! Veel systeemcamera’s hebben de handige focusoptie ‘Peaking’. Met deze functie kun je in de voorvertoning goed zien waar de scherpte van je foto precies ligt. Door je camera vervolgens te bewegen, kun je goed zien waar wat de verschillende scherptepunten met je beeld doet. Door op deze manier te spelen met je focus, ontstaat er ter plekke een beeld in plaats van dat je het van tevoren bedenkt.


Tip 3: Ga eens op zoek naar springstaartjes

Ik vind het fantastisch om in de herfst en winter op zoek te gaan naar springstaartjes om te fotograferen. De 60mm-lens van Laowa is hier bij uitstek een hele fijne lens voor, omdat je met deze lens gemakkelijk vanuit de hand kunt fotograferen. Daarnaast heeft deze lens een vergrotingsfactor van twee. Springstaartjes zijn tussen de 1 en 4 mm groot, dus je moet behoorlijk wat vergroten om het beestje goed in beeld te krijgen. Het is een leuke uitdaging om deze insecten vast te leggen met de lenzen van Laowa!

> Bekijk hier de 60mm-lens van Laowa. Deze lens is ideaal voor spiegelreflexcamera’s.

> Bekijk hier de 58mm-lens van Laowa. Deze nieuwe lens is perfect voor spiegelloze camera’s.Tip 4: Bedenk of je een statief wil gebruiken

Het kan handig zijn om een statief te gebruiken bij macrofotografie, maar het kan ook je creativiteit beperken. Wanneer je vanuit de hand fotografeert en je sluitertijd snel genoeg zet, kun je bewegingsonscherpte voorkomen én heb je meer vrijheid. Zonder statief kun je makkelijk om het onderwerp van je foto heen draaien om zo het juiste perspectief en de juiste achtergrond te vinden. Dit kan voor leuke verrassingen zorgen! Door te werken met de 100mm-lens van Laowa kun je meer afstand houden van het onderwerp en veel spelen met het perspectief en de sfeer van je beeld.

> Bekijk hier de 100mm-lens van Laowa. Deze lens is ideaal voor spiegelreflexcamera’s.

> Bekijk hier de 90mm-lens van Laowa. Deze nieuwe lens is perfect voor spiegelloze camera’s.

Tip 5: Fotografeer je onderwerp eens heel close-up

Als je je onderwerp eens van heel dichtbij fotografeert, wordt het beeld steeds vervreemder. Het licht, lijnenspel en de kleurvlakken worden door de close-up steeds belangrijker, omdat je onderwerp vrijwel onherkenbaar is. Hierdoor moet je goed kijken naar het licht, het contrast en de compositie van je beeld. Als je je camera ook maar een millimeter verplaatst, creëer je een totaal andere foto. Het kan ook interessant zijn om je diafragma eens te verhogen om meer details te laten zien.

Tip 6: Gebruik schaduw in je voordeel

Kijk tijdens het fotograferen eens wat er gebeurt als je het onderwerp van je foto in de schaduw plaatst. Vaak zorgt schaduw namelijk voor meer diepte op je beeld. Wanneer er geen schaduw is, kun je het zelf creëren met een reflectiescherm of witte paraplu. Deze reflectoren geven een diffuus licht, waardoor de schaduwen niet te donker worden en je de kleuren goed blijft zien.
Tip 7: Maak dromerige macrofoto’s

Wil je eens dromerige en zachte macrofoto’s maken? Stel dan eens scherp op de randen van het onderwerp dat je fotografeert, zoals de randjes van bladeren of bloemen. Hierdoor is het scherpteverloop op je foto groter, waardoor de foto eigenlijk vanzelf erg zacht wordt. Het is dan wel belangrijk om zacht en eventueel diffuus licht te gebruiken. Als de achtergrond van je foto niet te licht is, kun je er ook eens voor kiezen om je beeld overbelicht te maken. Hierdoor creëer je een pastelachtige, dromerige foto.
Tip 8: Blijf eens binnen

Het is niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan voor je macrofoto’s. Gelukkig kun je ook binnen aan de slag! Door een klein onderwerp op een spiegel te leggen en een beetje nat te maken met je plantenspuit, kun je oefenen met macrofotografie. Zo kun je ook bij slecht weer bezig met macrofotografie met de lenzen van Laowa! Door te werken met een statief en een macro-slider heb je de mogelijkheid om veel perspectieven en instellingen eens uit te proberen. Ik gebruik hierbij graag de 25mm-lens van Laowa. Deze heeft een vergrotingsfactor van 2,5 tot 5 keer, ideaal!

> Bekijk hier de 25mm-lens van Laowa. Deze lens is ideaal voor spiegelreflexcamera’s.

Tip 9: Let goed op je sluitertijd

Je wil natuurlijk dat de scherpte van je macrofoto’s perfect is, daarom is het belangrijk dat je de sluitertijd goed in de gaten houdt. Zelf zet ik regelmatig mijn camera op de sport- of continustand. Hierdoor maakt mijn camera meerdere foto’s achter elkaar met een vrij korte sluitertijd. Hierdoor zit er vaak wel eentje bij die scherpte op de juiste plek heeft zitten.

Tip 10: Experimenteer er op los

Het is bij macrofotografie vooral belangrijk dat je veel oefent en experimenteert. Kijk eens wat verschillende sluitertijden en lichtsituaties doen met je beelden. Als je net begint met macrofotografie kan het handig zijn om te oefenen met stilstaande onderwerpen. Wat je ook fotografeert, het is vooral belangrijk dat je geniet van wat je aan het doen bent!

< Terug naar het merk