Handige tips voor fotografie

De boeken van Van Duuren Media staan boordevol handige tips en voorbeeldfoto's om zelf goed aan de slag te gaan. Elke maand zullen we op deze pagina enkele tips uit de boeken uitlichten. Zo kun je zelf dat extra stapje zetten met fotograferen en de mooiste foto's maken. Houd dan ook elke maand deze pagina in de gaten!

Over Scott Kelby

Als het gaat om boeken over technieken achter fotografie is Scott Kelby dé auteur. Hij is een bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers; de reeks Scott Kelby over digitale fotografie en Het grote flitserboek. Daarnaast is hij hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift 'Lightroom Magazine' en 'Photoshop User', en producer van LightroomKillerTips.com en algemeen directeur van KelbyOne.com. Over de hele wereld geeft hij workshops en lezingen over fotografie.

Deze maand drie tips uit zijn boek: Het grote landschapsfotografieboek

Tip 1. Fotografeer laag bij de grond

Een statief is onmisbaar in je uitrusting. Niet alleen voor het maken van stabiele opnames of om te werken met lange sluitertijden. Beschik je over een statief met een omkeerbare middenkolom, dan kun je zelfs foto's laag bij de grond maken. Of je kunt hiervoor een zogenoemde 'Platypod' gebruiken. Dit is een dun, stevig en lichtgewicht plaatje gemaakt van vliegtuigaluminium waarop je een balhoofd en camera bevestigt. Fotograferen op plekken waar een statief niet praktisch te gebruiken of verboden is, wordt dan mogelijk!

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - Onmisbare uitrusting blz. 7.

Tip 2. Koop een goede rugzak

Een fotograaf is niets zonder een goede rugzak. Uiteraard kun je bij Kamera Express kiezen uit een groot assortiment aan tassen. Maar wat is belangrijk bij het kopen van een tas voor landschapsfotografie?Op de eerste plaats dat uw hele uitrusting in de rugzak past. Denk hierbij aan een body, groothoeklens, telelens, statief, extra accessoires en eventueel een laptop of tablet. Koop ook een tas die weerbestendig is! Niets is zo onhandig als een tas die niet tegen een beetje regen of vuil kan als je eropuit trekt.

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - Onmisbare uitrusting blz. 23

Tip 3. Maak gebruik van de evaluatieve meting

De meeste camera's van nu zijn uitgerust met een lichtmeting. Het meet hoeveel licht de sensor van de camera opvangt en hoe licht of donker de foto uieindelijk wordt. Voor veel mensen moeilijk zijn om de juiste belichting te kiezen waardoor de foto al snel te donker of te licht wordt. Door gebruik te maken van de evaluatieve (matrix) meting. De camera analyseert het licht om het te fotograferen voorwerp en kiest dan vervolgens de juiste belichting. In de nabewerking heb je altijd nog de mogelijkheid om het contrast aan te passen met behulp van Adobe Lightroom. 

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - camera-instellingen en lenzen blz. 34

Tip 4. Verken de locatie

De mooiste landschapsfoto’s hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze zijn op een locatie gemaakt. Maar hoe kom je erachter wat de beste locatie is? Dat is door om op verkenning te gaan. Het best kun je een dag van tevoren de locatie te verkennen om te zien of deze geschikt is voor de shoot. Dan kun je altijd nog een andere locatie uitkiezen als de eerste toch niet zo geschikt lijkt. In ons assortiment vind je tal van boeken vol met inspiratiemateriaal voor de locatie van je volgende shoot.

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - Onmisbare uitrusting blz. 23

Tip 5. Gebruik een draadontspanner

Op het moment dat je een statief aanschaft is het verstandig om een draadontspanner of een afstandsbediening bij te voegen. Het statief zorgt dat de camera stabiel neergezet kan worden en jij scherpe opnames kan maken. Maar op het moment dat je de ontspanknop van de camera indrukt terwijl deze op het statief staat, beweegt de camera alsnog. De draadontspanner of afstandsbediening zorgt ervoor dat je de ontspanknop kan indrukken, zonder dat de camera beweegt.

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - camera-instellingen en lenzen blz. 34

Tip 6. Gebruik de diafragmavoorkeuze

Voor mensen die nieuw in landschapsfotografie zijn, kan de handmatige modus lastig zijn. De modus diafragmavoorkeuze (AV of A op de modusknop van de camera) biedt hierbij uitkomst. Jij als fotograaf kiest het diafragma en de camera bepaalt daarbij welke sluitertijd het meest geschikt is voor de opname die je wilt maken. Zo maak je gegarandeed de foto met de juiste instellingen.

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - camera-instellingen en lenzen blz. 34