Handige tips voor fotografie

De boeken van Van Duuren Media staan boordevol handige tips en voorbeeldfoto's om zelf goed aan de slag te gaan. Elke maand zullen we op deze pagina enkele tips uit de boeken uitlichten. Zo kun je zelf dat extra stapje zetten met fotograferen en de mooiste foto's maken. Houd dan ook elke maand deze pagina in de gaten!

Over Scott Kelby

Als het gaat om boeken over technieken achter fotografie is Scott Kelby dé auteur. Hij is een bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers; de reeks Scott Kelby over digitale fotografie en Het grote flitserboek. Daarnaast is hij hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift 'Lightroom Magazine' en 'Photoshop User', en producer van LightroomKillerTips.com en algemeen directeur van KelbyOne.com. Over de hele wereld geeft hij workshops en lezingen over fotografie.

Deze maand drie tips uit zijn boek: Het grote landschapsfotografieboek

Tip 1. Fotografeer laag bij de grond

Een statief is onmisbaar in je uitrusting. Niet alleen voor het maken van stabiele opnames of om te werken met lange sluitertijden. Beschik je over een statief met een omkeerbare middenkolom, dan kun je zelfs foto's laag bij de grond maken. Of je kunt hiervoor een zogenoemde 'Platypod' gebruiken. Dit is een dun, stevig en lichtgewicht plaatje gemaakt van vliegtuigaluminium waarop je een balhoofd en camera bevestigt. Fotograferen op plekken waar een statief niet praktisch te gebruiken of verboden is, wordt dan mogelijk!

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - Onmisbare uitrusting blz. 7.

Tip 2. Koop een goede rugzak

Een fotograaf is niets zonder een goede rugzak. Uiteraard kun je bij Kamera Express kiezen uit een groot assortiment aan tassen. Maar wat is belangrijk bij het kopen van een tas voor landschapsfotografie?Op de eerste plaats dat uw hele uitrusting in de rugzak past. Denk hierbij aan een body, groothoeklens, telelens, statief, extra accessoires en eventueel een laptop of tablet. Koop ook een tas die weerbestendig is! Niets is zo onhandig als een tas die niet tegen een beetje regen of vuil kan als je eropuit trekt.

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - Onmisbare uitrusting blz. 23

Tip 3. Maak gebruik van de evaluatieve meting

De meeste camera's van nu zijn uitgerust met een lichtmeting. Het meet hoeveel licht de sensor van de camera opvangt en hoe licht of donker de foto uieindelijk wordt. Voor veel mensen moeilijk zijn om de juiste belichting te kiezen waardoor de foto al snel te donker of te licht wordt. Door gebruik te maken van de evaluatieve (matrix) meting. De camera analyseert het licht om het te fotograferen voorwerp en kiest dan vervolgens de juiste belichting. In de nabewerking heb je altijd nog de mogelijkheid om het contrast aan te passen met behulp van Adobe Lightroom. 

Uit: Scott Kelby | Het grote landschapsfotografieboek - camera-instellingen en lenzen blz. 34