Trouwfotografie

Trouwfotografie tips

Een trouwerij vastleggen kan enorm spannend zijn. Het is tenslotte een bijzondere dag. Met trouwfotografie zijn er veel elementen waar je rekening mee moet houden. Je wilt natuurlijk mooie trouwfoto’s schieten. Er zijn verschillende partijen waarmee je goed moet communiceren, je apparatuur moet in orde zijn en de omstandigheden van het fotograferen zijn vaak apart en uitdagend. Voorbereiding is het halve werk. Lees in deze blog de belangrijkste tips en tricks om jouw eerste dag als trouwfotograaf succesvol te laten verlopen.

Kies de juiste apparatuur

De camera (en de reservecamera)

Allereerst de camera. Als beginnend trouwfotograaf zal je waarschijnlijk geen keuze hebben tussen verschillende camera’s. Toch is het belangrijk om een reservecamera bij je te hebben op de speciale dag. Het zal je maar net gebeuren dat tijdens het ja-woord je camera stopt met meewerken. Een reservecamera kun je gelukkig voor weinig geld huren. Bij het huren van een camera denk er dan aan om dezelfde camera te huren als de camera die je al gebruikt. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan omdat je het systeem al kent.

Hetzelfde geldt voor geheugenkaarten en accu’s. Op een trouwdag maak je als trouwfotograaf meer foto’s dan gebruikelijk. Het is verstandig om reserve geheugenkaarten en accu’s mee te nemen. Je zou ervoor kunnen kiezen om een batterygrip te gebruiken. Hier kunnen twee batterijen in zodat je niet vaak van accu hoeft te verwisselen.

"Het belangrijk om een reservecamera bij je te hebben op de speciale dag."

Welke lenzen zijn voor trouwfotografie geschikt

Naast de camera zijn de lenzen heel belangrijk. Lenzen kunnen je als trouwfotograaf helpen het perfecte plaatje te schieten. Bij een ceremonie en tijdens het feest is er vaak weinig licht. Daarnaast wil je natuurlijk diverse shots van het gelukkige bruidspaar. Als trouwfotograaf sta je vaak op een afstandje en ook hier kan de juiste lens je helpen.


24-70 mm f/2.8

De meeste gebruikte lenzen van goede kwaliteit zijn de 24-70 mm f/2.8 lenzen. De lichtsterkte van f/2.8 zorgt ervoor dat je in situaties met weinig licht toch voldoende licht vangt voor mooie plaatjes.

70-200 mm f/2.8

Door de 70-200 mm f/2.8 lenzen toe te voegen bedek je het gehele bereik van 24 tot 200 mm. Met deze lens heb je meer zoombereik voor de close-ups. Ook deze lens is geschikt voor situaties met weinig licht.

Optioneel: macrolens voor speciale close-ups

Close-ups van bijvoorbeeld de ringen of details van de jurk zijn goed te fotograferen met een macrolens.


Het gebruik van flitsers

Het gebruiken van flitsers tijdens trouwfotografie is persoonlijk. Zorg dat je weet hoe de flitser werkt en dat je weet wanneer je dit het beste wel of niet kunt inzetten. Veel trouwfotografen gebruiken een externe flitser of reportageflitser zowel binnen als buiten. Een flitser die High Speed Synchronisatie ondersteunt is aan te raden. Ook voor de flitser is het belangrijk om een reserve flitser en reserve batterijen mee te nemen. Een flitser kan geluid maken en in kerken is het niet toegestaan om een flitser te gebruiken. Houd hier rekening mee.

Check je instellingen regelmatig

Een trouwdag is deels voorbereid en deels spontaan. Er zullen altijd externe verrassingen zijn waar je rekening mee moet houden. De omstandigheden zullen constant wisselen. Daarom is de diafragmavoorkeuzestand een goede stand om te gebruiken. Het geeft je controle over je diafragma terwijl de camera de sluitertijd berekent in de wisselende omstandigheden. Weet goed wanneer je de ISO ophoogt, welke sluitertijden nodig zijn voor portretfotografie of wanneer mensen in beweging zijn.

Check, check en dubbelcheck je resultaten de gehele dag door. Zo kun je op tijd ingrijpen en veranderingen aanbrengen. Trouwfotografie doe je in RAW-formaat. Een RAW-formaat geeft je meer mogelijkheden tijdens het bewerken van de foto’s. Zo is bijvoorbeeld de witbalans of de belichting makkelijker aan te passen.

Afspraken over de gebruiksrechten van de foto’s

Het is aan te raden om heldere afspraken te maken met het bruidspaar over de gebruiksrechten van de foto’s. Dit kun je het beste doen op papier met handtekeningen van alle partijen. Wanneer je net begint met trouwfotografie heb je nog geen groot portfolio. Je wilt natuurlijk een portfolio opbouwen met mooie foto’s die je kunt presenteren aan potentiele nieuwe klanten. Regel van tevoren dat je de foto’s van het bruidspaar hiervoor mag gebruiken.
Je kunt hiervoor twee prijzen aanbieden. De voordelige prijs waarmee jij als fotograaf de foto’s kan gebruiken voor je portofolio/website/sociale media en een hogere prijs waarbij het bruidspaar exclusief gebruiksrecht heeft.


Goede voorbereiding is het halve werk

Naast de juiste apparatuur, heldere afspraken en kennis is een goede voorbereiding heel belangrijk. Voorbereiding zit bijvoorbeeld in het oefenen van het fotograferen van uitdagende situaties zoals het fotograferen van de ringen. Ook is het aan te raden om de trouwlocatie van tevoren te bezoeken zodat je weet wat je kunt verwachten en het bruidspaar een beetje kan leiden op de dag zelf. 

Maak een moodboard en doe inspiratie op uit portfolio’s van andere fotografen. Vervolgens kun je dit bespreken met het bruidspaar zodat je goed op een lijn zit. Weet goed wat het bruidspaar verwacht van de foto’s. Zo lever je altijd goede trouwfoto’s.

Afspraken over de levering van de foto’s is ook belangrijk. Wil het bruidspaar een album of de foto’s op DVD? En in welke resolutie moeten de foto’s dan geleverd worden? Maak ook goede afspraken over de hoeveelheid foto’s die het bruidspaar kan verwachten. Beloof niet te veel foto’s, je wilt tenslotte alleen maar je beste werk laten zien. Bewaak de tijd van jouw fotoshoot door contact op te nemen met de ceremoniemeester en plan de fotoshoot ruim in.

Het beste is om dit te doen voordat het draaiboek is opgesteld. Spreek met het bruidspaar wie de belangrijke personen op de bruiloft zijn. Het is handig om te weten wie de ouders, opa/oma, broers of zussen zijn. Dan kun je daar iets meer aandacht aan besteden tijdens de bruiloft.

"Maak een moodboard en doe inspiratie op uit portfolio’s van andere fotografen. Vervolgens kun je dit bespreken met het bruidspaar zodat je goed op een lijn zit. "


Ten slotte: ideeën voor de beginnende trouwfotograaf

Wees jezelf
Laat je creativiteit zien en laat de clichés los. Het bruidspaar heeft voor jou gekozen omdat jouw stijl aanspreekt. Probeer deze stijl dan ook te laten zien.

Breek het ijs
Begin met het fotograferen van details. Maak eerst foto’s van bijvoorbeeld het bruidsboeket, jurk, pak van de bruidegom en schoenen. Op deze manier breekt het ijs, het minder spannend voor het bruidspaar als de fotograaf zich eerst richt op de details in plaats van meteen een lange lens op je gezicht te richten. Natuurlijk moet er geposeerd worden voor de foto’s maar zorg ervoor dat dit in een setting gebeurt waarin het bruidspaar zichzelf herkent. Door een activiteit (bijvoorbeeld wandelen) met het bruidspaar te doen zal het bruidspaar zich sneller ontspannen en minder gedwongen op de foto staan.

Plan B
Zorg voor een alternatief bij slecht weer en breng altijd doorzichtige paraplu’s mee. Het kan natuurlijk voorkomen dat bij een geplande buiten fotoshoot moet worden uitgeweken naar binnen omdat het weer niet mee zit. Ken dan goed de omgeving van de geplande fotoshoot en bedenk alvast alternatieven voor het geval dat. Een doorzichtige paraplu zorgt ervoor dat er in slecht weer toch nog iets kan worden geschoten in de buitenlucht.

Stuur een voorproefje
Het zal zeer gewaardeerd worden alvast een paar foto’s te versturen binnen 48 uur na de bruiloft. Zorg dan ook dat je dit kunt leveren.

En als laatste: wees trots op jezelf. Het is een bijzonder spannende opdracht die niet iedereen durft en doet.

 

Meer inspiratie opdoen?

Bekijk ook eens deze pagina's vol fotografietips:

Alle blogs