Video

Musthaves

Alles wat u nodig heeft voor het maken van video's

Wilt u starten met filmen, maar weet u niet precies welke apparatuur u nodig heeft? Hieronder hebben wij een aantal musthaves geselecteerd die onmisbaar zijn als u aan de slag gaat met video. Denk aan microfoons gimbals, tassen of licht. Hieronder wordt uitgelegd waarom juist deze items onmisbaar zijn.


Camera

Voor het maken van video’s heeft u natuurlijk een camera nodig. Afhankelijk van de wensen en eisen die u stelt, zijn er een hoop camera’s beschikbaar om mee te filmen. Zo kunt u tegenwoordig met vrijwel iedere DSLR, systeemcamera, of compact camera filmen op hoge kwaliteit. Tevens zijn er camera’s specifiek voor video zoals (professionele) videocamera’s of actioncams.


Microfoon
 

Een belangrijk onderdeel van een goede video is geluid. Een goede verstaanbaarheid of een realistische registratie van het geluid. Vanwege de uiteenlopende situaties zijn er verschillende soorten microfoons met bijbehorende eigenschappen. Het aanbod in microfoons is enorm, maar voor video zijn deze globaal te verdelen in drie soorten:

Richtmicrofoons

Richtmicrofoons zijn microfoons die op de camera bevestigd kunnen worden. Dit type microfoon wordt vaak gebruikt om omgevingsgeluid en spraak op korte afstand op te nemen. Richtmicrofoons kunnen gezien worden als een hoge kwaliteits vervanger van de ingebouwde microfoon van een camera, die niet altijd even goed geluid biedt.

Lavalier of dasspeld microfoons

Lavalier microfoons, ook wel dasspeld microfoons genoemd, zijn kleine microfoons ontworpen om onopvallend weg te kunnen werken voor het opnemen van spraak. Het voordeel van een lavalier is dat er minder omgevingsgeluid opgenomen wordt omdat de microfoon dicht bij de geluidsbron aanwezig is.

Dynamische microfoons

Deze microfoons ziet u vaak bij reportages en interviews. Het voordeel hiervan is dat de kwaliteit van de opname relatief hoog is, omdat de gevoeligheid minder sterk is dan die van eerder genoemde microfoons. Het nadeel is dat een dynamische microfoon altijd direct voor de mond gehouden moet worden en daardoor duidelijk in beeld is.

Rig

Bij langdurige filmopnames is het belangrijk dat de camera met accessoires een goede grip heeft of zelfs naar eigen wens in te delen is. Een handig hulpmiddel hiervoor is een rig. Deze zijn te verdelen in verschillende categorieën:


Gimbal

Voor een echte professionele en schokvrije videolook kunt u het best gebruik maken van een gimbal. Een gimbal stabiliseert de camera om meerdere assen en voorkomt plotselinge bewegingen. Er zijn verschillende gimbals op de markt. Vaak maakt u een keuze voor een gimbal aan de hand van het gewicht van een camera. Zo zijn er kleine en compacte gimbals voor smartphones en actioncams, middelgrote voor compact-, systeem-  en kleine DSLR camera’s, en grote professionele gimbals voor high end videocamera’s.

Zhiyun Crane 2

De Zhiyun Crane 2 is een hoogwaardige stabilizer die voorzien is van een aantal revolutionaire verbeteringen ten opzichte van vorige versies van de Zhiyun Crane, zoals verbeterde reactiesnelheid en een verhoogd draagvermogen van 3.2kg. Daardoor is de Crane 2 geschikt voor zowel DSLR's, systeemcamera's en camcorders. Het bedieningspaneel heeft een geïntegreerd OLED-display dat een intuïtieve bediening mogelijk maakt. Via dit display en verschillende bedieningsknoppen kunt u de instellingen van zowel de stabilizer als de camera direct aanpassen. Met de Follow Focus controller heeft u real-time controle over de focus.

Zhiyun Crane 2

Zhiyun Crane-M

De Zhiyun Crane-M voor compactcamera, systeemcamera, actioncam en smartphone is een kleinere en lichtere versie van de originele Zhiyun Crane. Deze stabilizer weegt slechts 740 gram en heeft een draagvermogen van 125-650 gram. De maximale afmetingen van de camera bedragen 120x120x60mm. De Crane-M is klein van stuk, maar heeft een hoop geavanceerde functies! Zo is hij voorzien van drie geavanceerde en gemotoriseerde assen met een zeer snelle reactietijd, wat resulteert in verbluffende resultaten. Bovendien is elke as in staat om 360 graden te draaien, waardoor u vanuit elke hoek beelden kunt maken.

Zhiyun Smooth 4 

De Zhiyun Smooth 4 is een 3-assig stabilisatiesysteem voor smartphones waarmee u gemakkelijk stabiele video’s maakt. Dit doet u door zowel de gimbal als uw smartphone te besturen met de knoppen op het handvat met behulp van de ZY Play app. Zo kunt u de camera bedienen zonder het scherm van uw smartphone aan te raken, wat ongewenste trillingen voorkomt. De Smooth 4 is uitgerust met Pan-following en Full-follow modi. Ook kunt u kiezen voor de PhoneGo-modus, waarmee u snel bewegende onderwerpen in beeld kunt brengen. Object tracking zorgt ervoor dat de Smooth 4 het onderwerp blijft volgen. 

Zhiyun Smooth 4


Licht

Voldoende licht is onmisbaar bij video, daarom is het handig om voor situaties met slechte lichtomstandigheden een lamp te hebben. LED lampen zijn erg populair voor video, dit komt door de zuinigheid van de lampen, de verstelbaarheid in kleur en intensiteit en de kleurechtheid van de lamp.

Het aanbod LED lampen is enorm. In grote lijnen zijn ze te onderscheiden in lampen voor op de camera en lampen die los van de camera gebruikt dienen te worden. LED lampen voor het gebruik op de camera zijn ideaal voor wat extra licht op het onderwerp tijdens een videoreportage. De los te plaatsen lampen worden vaak gebruikt in studio-omgevingen.

Manfrotto Spectra Professionele 500F LED Lamp

De Manfrotto Spectra LED verlichting is lichtgewicht, compact en handig. Deze LED lamp is ontworpen om aan de behoefte van veeleisende foto- en videografen te voldoen. Spectra LED lampen blinken uit in betrouwbaarheid en lichtkwaliteit en onderscheiden zich dankzij hun slanke en elegante design. Deze verlichting kan niet alleen gebruikt worden voor de camera, maar ook in combinatie met vele andere steunen in het assortiment.

Manfrotto Spectra 500F

LedGo LG-600CSC Bi-color

Deze high-output, 600-LED videolamp zorgt voor een stabiele kleurtemparatuur van 5600K tot 3200K. Het beschikt over een uitstekende warmteafvoer en een lange levensduur. Deze videolamp zorgen voor een verlichtingsafstand van meer dan 5 meter, waardoor deze geschikt is voor een opstelling met verlichting op grotere afstand. Een meegeleverde diffuser zorgt ervoor dat u vrij kunt schakelen van spotlicht naar schijnwerper effect.

Aputure LS COB300D Light Storm

Voor de veeleisende filmmaker is er de Aputure LS COB300D Light Storm lamp. Deze krachtige LED lamp heeft een flink vermogen voor het verlichten op grotere afstand. Tevens is deze LED lamp voorzien van een Bowens mount, wat het gebruik van een groot aanbod lichtvormers mogelijk maakt. De COB300D beschikt over een slim temperatuur regulatie systeem met interne thermometers die zelfs op volle kracht indrukwekkend weinig geluid produceren. 

Aputure LS COB300D Light Storm

Tassen

Een videotas vormt de optimale bescherming voor uw kostbare videocamera en biedt tevens de ruimte voor objectieven, microfoons, lichtpanelen, rigs en andere videoaccessoires. Door de indeling in vakken, waaronder het hoofdcompartiment voor de videocamera, wordt elk afzonderlijk item direct beschermd. De zachte stukken en stevige bodem beschermen de apparatuur tegen schokken en stoten. De afwerking aan de buitenkant met rits zorgt er tevens voor dat de videocamera stofvrij blijft en geen invloed heeft van wisselende weersomstandigheden.

Tenba Cineluxe serie

De Tenba Cineluxe serie is speciaal ontworpen voor de videograaf! Deze collectie is de eerste die de snelle toegang van het dokterskofferformaat toepast op rugzakken en rolkoffers die in de handbagage worden toegelaten. Dit zorgt ervoor dat filmmakers de snelst mogelijke toegang tot hun apparatuur hebben tijdens de opnames. De Cineluxe serie bestaat uit verschillende schoudertassen, rugtassen en een trolley. Ook zijn de tassen uitgerust met tal van nieuwe functies, zoals Tenba's exclusieve Flex Core™ scheidingswanden die hard en tegelijkertijd flexibel zijn.

Tenba Cineluxe serie

Camrade Transporter serie

De CamRade TransPorter is serie een handige videotassen met veel verschillende vakken zodat u gemakkelijk bij uw spullen kunt. Het hoofdvak heeft een mesh voering met ritsen, een strap en verwijderbare dividers om uw apparatuur te beschermen. Daardoor zijn deze tassen gemakkelijk in te delen naar uw eigen smaak. De Camrade Transporter serie is uitgevoerd met allerlei beschermende accessoires: een pouch voor een extra lens, een cover voor uw lens en een zakje voor kleine accessoires zoals kabels. De tassen zijn bovendien waterproof. 

Camrade Transporter serie

Think Tank Airport serie 

De Think Tank Airport serie is een serie hoogwaardige tassen en trolleys die speciaal ontworpen is voor de reizende foto- en videograaf. Deze serie voldoet aan de internationale standaarden voor handbagage, zodat u uw apparatuur altijd veilig met u mee kunt dragen in het vliegtuig. De tassen zijn uitgerust met verschillende compartimenten, waardoor u uw camera-apparatuur en accessoires gemakkelijk terug kunt vinden. De buitenzijde van de tas is geïmpregneerd met een waterafstotende laag en de hoeken zijn verstevigd voor optimale bescherming.

Think Tank Airport serie


Smartphone musthaves

Gaat u filmen met uw smartphone? Ook daar zijn allerlei handige hulpmiddelen voor!

Black Eye HD Combo + Filming Handle Tripod

De Black Eye HD Combo bestaat uit twee HD lenzen, namelijk een Wide Angle en een Macro Lens die geschikt zijn voor gebruik met uw smartphone. Koop deze set nu met het handige Filming Handle Tripod statief, dat speciaal ontworpen is om met uw mobiele telefoon de mooiste foto's en video's te maken. De Wide Angle lens zorgt voor een 160 graden beeldhoek en de macrolens zorgt voor 15x vergroting. Bovendien zijn de lenzen voorzien van dubbel gecoat handgewalst glas, dat natuurlijke kleuren produceert en ongewenste reflecties tegengaat.

Black Eye HD Combo

Shoulderpod X1 The Pro Rig

De Shoulderpod X1 is de meest geavanceerde rig om professionele camera-accessoires toe te voegen aan uw mobiele camera. Een modulaire en uitbreidbare oplossing, speciaal ontworpen voor journalisten en video producers die gebruik maken van mobiele apparatuur. Deze rig is multifunctioneel: u kunt microfoons, flitsers, actioncams en andere accessoires toevoegen aan uw smartphone. Daarnaast is de Shoulderpod X1 klein van stuk, maar groot in functionaliteit. Een draagbare oplossing om uw creative studio mee te nemen.

Shoulderpod X1 The Pro Rig

RODE SmartLav+

De Rode SmartLav+ is een handige dasspeld microfoon met een robuust design. U kunt hem rechtstreeks aansluiten op uw iPod, iPad of smartphone. Daarnaast is hij ook geschikt voor vele Android toestellen. De SmartLAV+ is qua klank een flinke upgrade ten opzichte van zijn populaire broertje, de Rode SmartLAV. Deze microfoon legt het geluid in zijn nabije omgeving zeer gedetailleerd vast. De lavalier microfoon wordt bovendien geleverd inclusief een waterbestendig popfilter, die ervoor zorgt dat ongewenste wind- en popgeluiden worden gereduceerd tot een minimum.

RODE SmartLav+

Terug naar de overzichtspagina