Video

Vloggen met uw smartphone

Steeds vaker maken we video blogs of ‘vlogs’ van ons dagelijks leven. Dit kan als professionele vlogger, maar het is natuurlijk erg leuk om op deze manier uw vakantie met vrienden of zelfs een dag op uw werk te delen. Doordat de camera’s in smartphones steeds beter worden, is het steeds gemakkelijker om zelf een vlog te maken en deze vervolgens te delen met vrienden en familie. Zelf vloggen met uw smartphone? Dankzij onderstaande tips kunt u uw video in een paar simpele stappen een stuk professioneler maken.

Bedenk vooraf een verhaal

Zorg dat u vooraf weet wat u wilt gaan vertellen en welke beelden u hierbij wilt laten zien. Op die manier heeft u achteraf in de montage altijd de juiste beelden om mee te werken. U kunt zelfs een klein script of draaiboek maken. Het is niet nodig om op chronologische volgorde te filmen, want in de montage kunt u gemakkelijk de gemaakte beelden in de juiste volgorde zetten. Denk bij het schrijven van het script altijd aan wie de video kijkt en wat ze graag willen zien.

Film horizontaal

Vaak houden we onze telefoon rechtop tijdens het filmen, maar als mensen het op een computer of TV terug willen kijken is het beeld niet vullend. Daarom raden we aan uw telefoon een kwartslag te draaien. Het is lastig om uw telefoon lang horizontaal stabiel vast te houden en tegelijkertijd te filmen. Hiervoor bestaan hele handige houders. Denk bijvoorbeeld aan de Shoulderpod S2, een professionele grip voor uw smartphone. Dit werkt heel simpel: u plaatst uw smartphone in de universele klem. Dankzij het houten handvat houdt u hem prettig vast en kunt u stabiel filmen.


Goed geluid

Vaak wordt het vergeten, maar het geluid van uw video is misschien wel het allerbelangrijkste voor een goed resultaat. De microfoon van uw smartphone is ervoor gemaakt om het geluid van alle kanten op te nemen, zodat wanneer u belt het niet uitmaakt hoe u uw telefoon vasthoudt. Erg handig bij het bellen, maar niet als uw wilt filmen want op deze manier hoort u alle omgevingsgeluiden en valt het geluid van de stem vaak weg. Het Australische merk Rode biedt hiervoor een aantal oplossingen:

Rode Videomic ME

Heeft u een smartphone met een 3,5mm jack? Daar kunt u direct de Rode Videomic ME op aansluiten. Dit is een compacte en lichte directionele microfoon die rechtstreeks verbindt met de iPhone TRRS microfoon/koptelefoonaansluiting. Deze microfoon vangt alleen het geluid voor de microfoon op, waardoor u veel minder last heeft van omgevingsgeluid.

Rode Videomic ME

Smartlav +

De Rode Smartlav + is een handige dasspeld microfoon die u rechtstreeks kunt aansluiten op uw iPod, iPad of smartphone. U kunt hem gemakkelijk op uw kleding spelden vlakbij uw mond. Deze microfoon vangt alleen het geluid van heel dichtbij op; u hoort dus helemaal geen omgevingsgeluid. Zelfs in hele drukke en lawaaiige ruimtes kunt u de Rode Smartlav + gebruiken.

Rode Smartlav +

Adapter kabels

De aansluiting van een telefoon lijkt erg op die van een camera, maar toch kunt u een video microfoon niet zomaar aansluiten op de telefoon. De stekker voor de video microfoon heeft drie ringetjes (TRS) en die van de telefoon heeft er vier nodig (TRRS) Ook hiervoor heeft Rode een oplossing. Met de SC4 adapter kunt u uw video microfoon toch aansluiten op de telefoon en met de SC3 adapter is het ook mogelijk de Smartlav + aan te sluiten op een camera. Een slim trucje om te weten of u de juiste adapter in handen heeft,  is om te kijken naar de aansluiting van de plug. Zwart is voor een camera (TRS), grijs voor de telefoon (TRRS).

Draadloze microfoon

Als u volledig vrij wilt kunnen bewegen, heeft u een draadloze microfoon nodig met een zender en ontvanger. Met de Rode Filmmaker kit heeft u een ontvanger die u kunt verbinden met uw telefoon en een zender met daarin een dasspeld microfoon (zoals de Smartlav+). Het systeem maakt gebruik van een Series II 2.4 GHz 128-bits gecodeerde digitale transmissie signaal dat continu wisselt tussen frequenties en deze in de gaten houdt om het sterkste signaal te selecteren. De kit biedt een hoge signal-to-noise ratio en levert een hoge resolutie 24-bit 44.1 kHz digitale overdracht binnen een bereik van 100m. 

Rode Filmmaker kit

Rig it up

Als u een video microfoon wilt gebruiken op uw smartphone is het nog maar de vraag hoe u deze kunt monteren. Shoulderpod heeft daar een oplossing voor. Hierboven las u al over de S2 (de basisset), maar het systeem van Shoulderpod is volledig modulair naar wens uit te breiden met handvatten, plaatjes, schroefjes en coldshoe mounts. Hierop kunt u uw microfoon, maar ook bijvoorbeeld een lampje bevestigen.

Stabilisatie

Om uw telefoon goed stabiel te houden, zijn er speciale smartphone gimbals. Deze beschikken over meerdere (gemotoriseerde) assen waardoor uw telefoon mooi horizontaal blijft. Tegenwoordig heeft u al een gimbal voor €109,95,- zoals de Zhiyun Smooth Q.


Niet storen a.u.b.

Wilt u gaan filmen zonder dat u gestoord wordt? Zet dan uw telefoon in vliegtuigmodus. Zo kunt u niet worden gebeld tijdens het maken van de opname en zijn er geen piepjes van appjes of mailtjes te horen in uw video.


Power up

Het maken van video’s vraagt veel van de accu van uw smartphone. Een powerbank voor onderweg is dus geen overbodige luxe.

Alle powerbanks

Terug naar de overzichtspagina