Sound on! Alles over audio

Als je in jouw video's veel aan het woord bent moet je natuurlijk goed verstaanbaar zijn! De kwaliteit van de audio is bijna net zo belangrijk als de kwaliteit van de video. Het liefst zorg je ervoor dat de kijkers van je video's een heldere geluid horen zonder ruis en omgevingsgeluid. Maar hoe doe je dit precies? Met een goede microfoon natuurlijk!

Vrijwel elke camera die kan filmen, neemt ook geluid op. De interne microfoon van je camera is over het algemeen niet de beste keuze voor het opnemen van gericht geluid. Deze microfoons nemen geluid op van alles wat zich voor én rondom de camera bevindt. Je krijgt dus ook te maken met geluiden die je helemaal niet in je video wilt. In dit artikel over audio leggen wij je uit welke type microfoons er zijn en welke het beste zijn voor jouw video's.

Hoe werkt een microfoon? | Welke microfoon? | Welke accessoires? | Tips van een pro

Hoe werkt een microfoon?

Voordat we laten zien welke microfoons geschikt zijn, gaan we eerst kijken naar hoe microfoons precies werken. Elke soort microfoon pikt geluid op een andere manier op, zo heb je voor elke situatie een verschillende geschikte microfoon. Hieronder staan de belangrijkste soorten uitgelicht zodat je een beter beeld kan vormen bij de microfoons.

Omnidirectioneel

Een omnidirectionele microfoon pikt al het geluid rondom de microfoon op, van alle kanten tegelijkertijd. Het opnamepatroon is ideaal als je graag omgevingsgeluid wilt opnemen en als er geluid van alle kanten kan komen. Omnidirectionele microfoons worden veel gebruikt bij interviews, maar bijvoorbeeld ook bij het opnemen van presentaties. Voor vloggen en filmen zijn omnidirectionele microfoons minder geschikt. 

microphone
Bidirectioneel

Een bidirectionele microfoon neemt het geluid van voren en achteren tegelijkertijd op. Geluid wat van de zijkanten komt wordt niet opgenomen. De bidrectionele microfoon is ideaal als één centrale microfoon tussen twee personen bij het opnemen van een gesprek of interview. Dit soort microfoons worden vaak gebruikt in podcast- of radiostudio's. 

Lobar- of unidirectioneel

Lobar- of unidirectionele microfoons zijn perfect voor gericht geluid en worden ook wel richtmicrofoons genoemd. Met dit soort neem je het geluid van voor de microfoon op, een klein beetje erachter en minimaal van de zijkanten. De richtmicrofoon wordt veel gebruikt op professionele filmsets. Op een set wil je namelijk echt alléén het geluid van de acteur of een handeling opnemen en verder niks. Lobar- of unidirectionele microfoons zijn lastig om mee te werken en zijn daarom ook weggelegd voor de professionele geluidsman of -vrouw.

Cardioïde

Cardioïde microfoons nemen voornamelijk geluid op aan de voorkant maar met een redelijk wijd bereik. De cardioïde microfoon is de meest voorkomende soort microfoon en zie je vaak terug bij interviews, zangers, muziekinstrumenten, optredens en nog veel meer. Als je omgevingsgeluid niet erg vindt is de cardioïde microfoon een prima keuze voor video-opnames.

Supercardioïde

De supercardioïde microfoon is de meest populaire soort microfoon bij filmmakers en vloggers. Net als met de lobar- of unidirectionele microfoon kan je met de supercardioïde microfoon erg gericht geluid opnemen, maar door een breder oppikpatroon is er iets meer ruimte voor foutjes. Dit soort microfoons wordt ook vaak aangeduid als 'shotgun' of 'videomic'. Veel van deze microfoons zijn direct op een camera aan te sluiten, zo neem je het geluid op waar je de camera naartoe richt. Je hoeft niet meer aan de slag met een losse microfoon en neemt gericht audio op, ideaal dus!

Hypercardioïde

Hypercardioïde microfoons zitten een beetje tussen de normale cardioïde en supercardioïde in. Je pakt iets meer omgevingsgeluid op, maar kan toch ook een beetje richten. Dit soort microfoons worden vaak gebruikt bij het opnemen van muziekinstrumenten.

Welke soort microfoon?

Nu je weet welke soort opnamepatronen er zijn, kunnen we kijken naar welk type microfoon het meest geschikt is voor jou. De microfoon die je uiteindelijk kiest is natuurlijk afhankelijk van het type video's dat je maakt!

De shotgun of videomic

De shotgun of videomic plaats je direct op je camera. Ze passen op de meeste video-, spiegelreflex- en systeemcamera's en zijn aan te sluiten met een 3.5mm jack kabel. Het opnamepatroon is supercardioïde, je kan er dus goed mee richten. Richt tijdens het filmen de camera (en de bevestigde microfoon) op de bron van het geluid dat je wilt opnemen. Zo film je jezelf, of een ander onderwerp, en neem je direct gerichte audio op! Hieronder hebben we drie enorm populaire videomics voor je geselecteerd, elk passend in een ander budget. De Rode Videomic NTG is een perfecte microfoon voor de gevorderde filmmaker en heeft het beste van een shotgun en lobar microfoon samengevoegd.

Sennheiser MKE 400
  • Compact
  • Stabilisator
  • Gevoeligheid instelbaar
Bekijk hier!

Rode Videomic Pro+
  • Shockmount
  • Windbescherming
  • Highpass filter
Bekijk hier!

Rode Videomic Rycote
  • Rycote shockmount
  • Voor beginners
  • Lang ontwerp
Bekijk hier!
De lavalier

Lavalier microfoons zijn die kleine, bijna onzichtbare, microfoons die presentatoren op televisie vaak dragen. Lavaliers zijn vaak draadloos en je kan ze makkelijk op kleding bevestigen. Ook in films worden lavalier microfoons vaak gebruikt door ze net onder de kraag van een acteur te verstoppen. Dankzij het omnidirectionele opname patroon van deze kleine microfoons kan je stemgeluid goed opnemen. Vind je het niet erg dat deze microfoon zichtbaar is of wil je geen grote microfoon op je camera? Dan is de lavalier microfoon perfect voor je video's. Let er wel op dat je vrijwel geen omgevingsgeluid opneemt met een lavalier.

Rode Wireless Go
  • Draadloos
  • Ingebouwde microfoon
  • Tot 7u batterij
Bekijk hier!

Rode Smartlav+
  • Voor smartphones
  • Goede kwaliteit
  • Ook voor camera's
Bekijk hier!

Saramonic Blink 500 B1
  • Draadloos
  • Uitbreidbaar
  • Ook voor smartphones
Bekijk hier!

 

Accessoires

Alleen de microfoon op je camera is meestal niet voldoende voor een perfecte geluidskwaliteit. In veel gevallen is het handig om bepaalde accessoires te gebruiken. Als je vaak buiten video's opneemt, heb je waarschijnlijk wel eens last van de wind. Veel microfoons worden geleverd met een schuimkap die al veel ruis voorkomt, maar met een echt flinke wind werkt deze niet voldoende. Hiervoor zijn er zogeheten deadcats. De naam klinkt misschien raar, maar dit zijn in feite enorm harige windkappen voor over je microfoon. Door de haren wordt de wind weg gefilterd en geniet jij van mooie geluidsopnames.

De microfoons hierboven hebben allemaal een 3.5mm jack-aansluiting die in de meeste camera's past. Iets professionelere microfoons hebben vaak een XLR-aansluiting met drie pinnen. Microfoons met een XLR-aansluiting passen vaak op professionele camera's of externe audio recorders.

Gelukkig zijn er ook adapters die een overgang creëren van XLR-aansluitingen naar 3.5mm, zo kan je ook deze microfoons gebruiken op je spiegelreflex- of systeemcamera. Niet elke XLR-microfoon is compatibel met een spiegelreflex- of systeemcamera. Sommige microfoons met een XLR-aansluiting halen stroom uit de camera, dit werkt vaak niet in combinatie met een 3.5mm adapter.

Röde deadcat
  • Voor de Videomic, NTG-1 en NTG-2 microfoon
  • Vermindert geluid van de wind
  • Ideaal voor als je vaak buiten opneemt
Bekijk hier!

Rode Tripod
  • Voor lichtgewicht microfoons
  • Met 1/4" schroefdraad
  • Biedt 360 graden rotatie en een grote verticale afstelhoek
Bekijk hier!

Rycote Stickies
  • Dubbelzijdige kleefband pads
  • Voor bevestiging van kleine microfoons
  • Gemaakt van hypoallergene materialen
Bekijk hier!

 

Tips van een audiospecialist

  • Het is heel belangrijk om de microfoon zo dicht mogelijk bij je onderwerp te hebben. Hoe minder ruimte er tussen de microfoon en het onderwerp zit, hoe minder last je hebt van het omgevingsgeluid. Daarom zijn lavalier microfoons enorm populair onder de vloggers.
  • Veel mensen maken een fout door te denken dat Stereo altijd beter is dan Mono, terwijl beide types ieder een eigen functie hebben. Mono is voor vloggen beter, terwijl Stereo weer beter is voor muzikanten.
  • Zorg voor een windjammer als je buiten filmt. Voor elke microfoon biedt Rode een deadcat. Deze harige vriend zorgt ervoor dat je opnames niet worden overstemd door windruis.

Meer lezen

systeemcamera video

Systeemcamera voor video

Met een systeemcamera kan je prachtig filmen. Ontdek hier welke bij jou past.

> Lees artikel

Videotips

Tips voor videografie

Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil tillen, deze is voor jou.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Videocamera op reis

Je wilt je vakantie vastleggen met een videocamera. Maar wat voor camera neem je mee?

> Lees artikel

vloggen musthaves

Musthaves voor het vloggen

Voor een succesvolle vlog heb je een aantal dingen nodig. Wij helpen je op pad.

> Lees artikel