Beeldstabilisatie

Wat is beeldstabilisatie?

Een goede compositie, sluitertijd goed, licht is perfect: click! Maar dan kan kijk je op je scherm en zie je dat de foto onscherp is. Op dit moment komt beeldstabilisatie om de hoek kijken. Als je camera en objectieven beschikken over beeldstabilisatie, kom je namelijk nooit meer thuis met onscherpe foto’s. In dit artikel vertellen we wat beeldstabilisatie is en de belangrijke need to knows!

Wat is beeldstabilisatie? | Wanneer | Voordelen | Welke beeldstabilisatie | Kiezen | Goed om te weten

Wat is beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de foto’s die je maakt gestabiliseerd worden. Dit houdt eigenlijk niet meer in dan dat de beeldstabilisatie iedere beweging van jou corrigeert, want het is namelijk onmogelijk om een camera helemaal stil vast te houden. Zeker bij een langere sluitertijd is de kans groot dat het al gebeurt bij jouw hartslag of ademhaling. Dus wanneer jij kiest voor beeldstabilisatie heb je ook zonder statief kans op scherpe beelden met gecorrigeerde bewegingen.

Wanneer gebruik je beeldstabilisatie?

Niet in elke situatie voegt de beeldstabilisatie iets toe aan jouw foto’s. Je zou het kunnen uitschakelen op momenten dat je vanaf een statief gaat fotograferen.

Wanneer het wel handig is, is wanneer je vanuit de hand gaat fotograferen. Op deze momenten is er natuurlijk veel meer gevaar voor bewegingsonscherpte.

Voordelen

Inmiddels is het wel duidelijk dat beeldstabilisatie vooral handig is wanneer jij veel vanuit de hand fotografeert. Om voor jou nog duidelijker het voordeel in beeld te brengen verzamelden we er een paar. Denk er goed over na of het voor jou genoeg meerwaarde heeft, want deze feature maakt de camera of objectieven wel een stukje prijziger. Maar vergeet niet dat je er ook iets voor terugkrijgt.

  1. Handtrillingen zijn niet langer een issue wanneer je beelden wilt maken met een langere sluitertijd. Dit is vooral handig wanneer er in de omgeving waarin jij fotografeert weinig licht is. Door een lange sluitertijd creëer je meer licht en is het mogelijk een lagere ISO-waarde te gebruiken. Deze mogelijkheid zal je foto minder ruis geven, dus beter resultaat!
  2. Werken met een telelens vergroot het risico op handtrillingen. Dit komt door het vergrote zoombereik. Des te sterker de vergroting, des te meer zichtbaarheid van de trillingen. Door een objectief te kopen met beeldstabilisatie minimaliseer je de zichtbaarheid van de handtrillingen.
  3. Film jij met enige regelmaat met je camera? Dan kan beeldstabilisatie eigenlijk niet ontbreken. Wanneer jij de camera namelijk beweegt tijdens het filmen, worden er kleine bewegingen opgevangen, dit zet de stabilisator gelijk weer recht.

Welke beeldstabilisatie is er?

Als je dacht dat beeldstabilisatie eenvoudig was, dan heb je het mis. Er zijn namelijk diverse varianten van stabilisatie voor je camera. We leggen ze kort voor je uit.

Optisch

Optische beeldstabilisatie is de variant die je het meest tegen komt. Bij deze variant ontdekken de sensoren van de camera/lens beweging van de camera. Zodra de sensoren beweging zien, zorgen ze er gelijk voor dat de optische elementen meebewegen. Wel handig om te weten is dat de optische elementen alleen kleine bewegingen corrigeren, zoals handtrillingen.

Digitaal

Ook bij digitale beeldoptimalisatie zitten er sensoren in de camera die de beweging ontdekken, maar het verschil zit hem in het moment van vastleggen. De digitale beeldstabilisatie stelt de foto namelijk uit tot wanneer de camera stil staat, pas dan wordt de foto gemaakt. Daarnaast wordt er bij digitale beeldstabilisatie extra verscherpt door software op de camera. Dit kan je ook doen met een softwareprogramma op de computer.

Welke moet ik kiezen?

De twee varianten van stabilisatie werken in principe even goed, maar waar je wel op moet letten, is dat de stabilisatie kwaliteit samenhangt met de kwaliteit van de camera. Een geavanceerde camera heeft ook een geavanceerde beeldstabilisator. Ook handig om te weten, is dat een stabilisator in lenzen veel nauwkeuriger is dan een stabilisator in de body. Wil je echt 100% zeker zijn van een scherpe foto? Blijf dan altijd een statief gebruiken.

Good to know

  1. Beeldstabilisatie kost een camera veel energie, dus houdt hier rekening mee als je een dag op pad gaat.
  2. Schakel de beeldstabilisatie uit als je hem niet gebruikt.
  3. Fotografeer je op een statief, zet de stabilisator uit. Wanneer deze aan staat kan hij namelijk ongewenste trillingen veroorzaken.
  4. Sommige camera’s herkennen dat ze op een statief staan, waarbij de stabilisatie automatisch uit gaat. Superfijn dus!

Genoeg informatie verzameld om een goede keuze te maken. Wil je nog meer weten over fotografie of alles wat hierbij komt kijken, neem een kijkje bij onze fotografietips!