Polarisatiefilter

Polarisatiefilter, alles wat je wilt weten

Hoor je veel mensen over je heen praten over filters, maar heb je zelf geen idee wat je ermee kan? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de polarisatiefilters. We gaan het hebben over wanneer en waarvoor je de filters gebruikt.

Wat wil jij weten over polarisatiefilters?

Wat is het? | Gebruik | Wanneer | Hoe werkt het? | Bevestigen | Tips | Nadelen

Wat is een polarisatiefilter?

Een polarisatiefilter is een filter voor de lens van jouw camera. Maar wat doet zo'n filter dan voor jouw foto's? Het filter zorgt ervoor dat alleen het licht wordt doorgelaten dat uit één specifieke richting komt. Een polarisatiefilter filtert zo de ongewenste reflecties en schitteringen uit je foto's. Met dit type filter blijft het natuurlijke licht-donkercontrast in de foto in stand.

Waarvoor gebruik je een polarisatiefilter?

Een polarisatiefilter kan je gebruiken in vele situaties, denk hierbij aan landschappen, architectuur of dagelijkse situaties. De filters voorkomen dat er te veel licht op de foto's komt. Daarnaast hebben de filters nog meer leuke functies, namelijk het feller maken van kleuren. Het contrast in de lucht wordt bijvoorbeeld verhoogd waardoor de wolken beter zichtbaar zijn. Ook wordt het groen van jouw landschapsfoto nog mooier. De polarisatiefilters laten aan één zijde van het filter extra licht door, waardoor je een focus kan bepalen waarop je wil dat de verheldering plaatsvindt.

Wanneer gebruik je een filter?

Het polarisatiefilter helpt zoals eerder vermeld bij het wegfilteren van storende schitteringen van reflecties. Dus wanneer kies je nu voor zo'n filter en niet voor een ander filter? De polarisatiefilters helpen je vooral in omgevingen waar veel reflectie is. Zoals de zee, meren of andere gebieden met veel water of architectuur. Daarnaast kan je het filter ook gebruiken wanneer je houdt van goede contrasten op het gebied van kleur, want de kleuren blauw en groen zullen veel feller overkomen op jouw foto. Ideaal wanneer je veel in de natuur bent of op vakantie gaat bijvoorbeeld.

polarisatiefilter gebruiken

Zonder circulair polarisatiefilter

gebruik polarisatiefilter

Met circulair polarisatiefilter

Hoe werkt het polarisatiefilter?

Nu je het antwoord heb op de diverse W-vragen is het tijd voor de volgende stap. Naast dat je weet wat voor effect het heeft op jouw foto's is het ook leuk om te weten hoe dit in zijn werking gaat.

Om het te begrijpen is het belangrijk om een aantal eigenschappen van licht te weten. Wat je in je dagelijkse leven ook ervaart, is dat licht altijd rechtdoor gaat. Als je je bedlamp aanzet om te lezen, gaat deze niet zomaar een hoek om. Door een reflecterend onderwerp kan je de richting van het licht veranderen. In de fotografiewereld wordt dit meestal gedaan met een reflectiescherm.

In het filter is een speciaal materiaal gebruikt waardoor het licht vanaf één kant wordt toegelaten. Vergelijk het met een luxaflex. De stand van de luxaflex bepaalt ook vanuit welke hoek je het licht wil toelaten. Door het polarisatiefilter te draaien, kantel je als het ware de luxaflex waardoor het licht vanaf de andere kant komt.

polarisatiefilter

Zonder circulair polarisatiefilter

polarisatiefilter

Met circulair polarisatiefilter

Een greep uit ons aanbod:

Hoe bevestig je een polarisatiefilter?

Nu je weet wat het polarisatiefilter doet, is de volgende stap; hoe bevestig ik deze op mijn lens? We gaan het je uiteggen

  1. Draai het filter met de achterste schroefdraad op het objectief
  2. Op het filter zit een extra draaischijf, deze kan je ronddraaien.
  3. Bepaal wat voor jou de ideale stand is voor de juiste instellingen

Dit is in een notendop hoe jij het filter kan ontdekken. Pak de camera erbij en kijk even door je zoeker om het effect te zien van een polarisatiefilter.

Tips om het beste te fotograferen met een polarisatie filter

1


Zoals we al gedeeld hebben, dragen polarisatiefilters bij aan het toevoegen van meer contrast in de kleuren op jouw foto’s. Door het gebruiken van een filter kan een oninteressante plek omgetoverd worden tot een interessante foto. De foto die in eerste instantie vooral gevuld werd met grijzige gloed wordt vervangen door fijne groene struiken en een heldere bruine boomstam.

2


Iets waar je je niet zo snel van bewust bent, is dat bladeren zeker effect hebben op het reflecteren van (zon)licht. Zeker wanneer je net de bekende tropische regenbui hebt gehad. Door de druppels reflecteren bladeren meer, dan dat ze de natuurlijke kleur groen laten zien. Door het filter krijg je juist het groene van de struiken of bomen weer terug op beeld. Hoe fijn is dat?

3


Ben jij veel te vinden bij de zee of juist in gebieden met veel watervallen? Polarisatiefilters zijn dan ook jouw vriend na een regenbui. Wanneer je ervoor kiest om een waterval vast te leggen na de regen reflecteren de stenen zichtbaar. Het filter neemt deze reflectie weg, waardoor de afleiding weg is uit je foto.

4


Regenbogen helder vastleggen is iets waar veel fotografen tegenaan lopen. Vallen bij jou ook vaak de kleuren weg in de lucht? Polarisatiefilter, it is. Door het filter juist te bevestigen op jouw lens krijg je juist de kleuren sterk op jouw foto. En kan jij hem thuis met vol trots laten zien.

Nadelen van een polarisatiefilter

Alle positieve invloeden van het polarisatiefilter zijn al meer dan genoeg gedeeld. Natuurlijk zijn er ook dingen waar je op moet letten wanneer je het filter gaat gebruiken. Zo heb je wel kans op een vignette wanneer je een groothoeklens gebruikt of kan je last hebben van lichtverlies.

Vignette bij groothoeklens
De vraag die je jezelf stelt is vast iets in de richting van, maar hoe komt dit dan? Tijd om het je uit te leggen. Het polarisatiefilter is natuurlijk een extra bescherming op jouw lens. Wanneer je deze bevestigt op een groothoeklens kan je lens een kleinere hoek vastleggen, omdat het filter bovenop de lens is bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je in de hoeken van de foto donkere plekken spot. Een snelle tip! Plaats je polarisatiefilter niet op een ander filter, bijvoorbeeld een UV-filter. Dan worden de hoeken namelijk alleen maar groter. Hoe kan je deze hoeken voorkomen? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Door een klein beetje in te zoomen met je objectief kunnen de hoeken al verdwijnen. Maar mocht je de foto wel in de volle hoek willen nemen, is het een mogelijkheid om in de nabewerking iets bij te snijden.

Lichtverlies
Doordat het polarisatiefilter het licht filtert dat normaal gesproken op je sensor komt, is het belangrijk om aan de gang te gaan met de belichtingsdriehoek. Ook wel het diafragma, de sluitertijd en de ISO. Om een zelfde foto goed te maken, moet je gaan puzzelen met de juiste verhoudingen in de belichtingsdriehoek. Dit houdt meestal in: een groter diafragma, een langere sluitertijd en een hogere ISO-waarde. Dit probleem gaat zich vooral voordoen wanneer je in te donkere ruimtes wil fotograferen. Bij sommige camera's kan het diafragma niet groot genoeg, de sluitertijd wordt te lang waardoor uit de hand fotograferen onmogelijk wordt en om niet te vergeten wordt de ISO-waarde te hoog, waardoor er ruis aanwezig is. Dit wil je niet . Ons advies is dan ook: kies de juiste momenten om een polarisatiefilter te gebruiken, wil niet op elk moment is het een toegevoegde waarde.

Kort maar krachtig: polarisatiefilter

Meer keuzehulp nodig?

Zo, nu ben je helemaal op de hoogte van alles rondom het polarisatiefilter. Tijd om de wijde wereld in te gaan en het te gaan proberen. Wil je nog meer inspiratie opdoen, neem dan vooral hier eens een kijkje:

Terug naar de keuzehulpen