Alles wat je wilt weten over polarisatiefilters

Wij leggen graag uit wat dit filter met jouw foto's kan doen

Polarisatiefilters zijn ideaal voor wanneer je buiten gaat fotograferen. Dit filter werkt namelijk contrastverhogend en helpt je bij het wegfilteren van reflecties en schitteringen. Ideaal voor bijvoorbeeld landschapsfotografie! Ben je benieuwd naar dit filter en wanneer je het het beste kunt gebruiken? Wij vertellen je aan de hand van de meestgestelde vragen alles wat je moet weten over polarisatiefilters. 

Wat is het? | Gebruik | Wanneer | Hoe werkt het? | Bevestigen | Tips | Nadelen

Wat is een polarisatiefilter?

Een polarisatiefilter is een filter voor de lens van jouw camera. Dit filter zorgt ervoor dat alleen het licht wordt doorgelaten dat uit één specifieke richting komt. Een polarisatiefilter filtert zo de ongewenste reflecties en schitteringen uit je foto's. Daarnaast werkt een polarisatiefilter contrastverhogend. Hierdoor wordt de lucht blauwer, het gras groener en je lievelingsbloem krijgt extra kleur.

Waarvoor gebruik je een polarisatiefilter?

Een polarisatiefilter kan je gebruiken in veel situaties, bijvoorbeeld bij het fotograferen van landschappen, architectuur of dagelijkse situaties. Dit filter voorkomt dat er te veel licht op de foto's komt. Daarnaast heeft een polarisatiefiller nog meer leuke functies, zoals het feller maken van kleuren. Het contrast in de lucht wordt bijvoorbeeld verhoogd waardoor de wolken beter zichtbaar zijn. Ook wordt het groen van jouw landschapsfoto nog mooier. Een polarisatiefilter laat aan één zijde van het filter extra licht door, waardoor je zelf de focus kunt bepalen waarop je wil dat de verheldering plaatsvindt.

Wanneer gebruik je een polarisatiefilter?

Een polarisatiefilter helpt je vooral in omgevingen waar veel reflectie is, zoals de zee, meren of andere gebieden met veel water of architectuur. Daarnaast kan je het filter ook gebruiken wanneer je houdt van contrasten op het gebied van kleur, want de kleuren blauw en groen zullen veel feller overkomen op jouw foto. Dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer je veel in de natuur bent.

polarisatiefilter gebruiken

Zonder circulair polarisatiefilter

gebruik polarisatiefilter

Met circulair polarisatiefilter

Hoe werkt een polarisatiefilter?

Om te begrijpen hoe een polarisatiefilter werkt, is he belangrijk om een aantal eigenschappen van licht te weten. In principe gaat licht altijd rechtdoor, maar met een reflecterend onderwerp (zoals bijvoorbeeld een spiegel of een reflectiescherm) kun je de richting van het licht veranderen. 

Een polarisatiefilter laat alleen maar licht door dat uit één specifieke richting komt. Je bepaalt dus eigenlijk uit welk licht je wilt gebruiken voor je beeld. Je kunt het vergelijken met een luxaflex. De stand van de luxaflex bepaalt ook vanuit welke hoek je het licht wil toelaten. Door een polarisatiefilter te draaien, kantel je als het ware de luxaflex waardoor het licht vanaf de andere kant komt.

polarisatiefilter

Zonder circulair polarisatiefilter

polarisatiefilter

Met circulair polarisatiefilter

Een greep uit ons aanbod:

Hoe bevestig je een polarisatiefilter?

Je kunt in drie stappen een polarisatiefilter op je lens zetten:

  1. Draai het filter met de achterste schroefdraad op het objectief.
  2. Op het filter zit een extra draaischijf, deze kan je ronddraaien.
  3. Bepaal wat voor jou de ideale stand is voor de juiste instellingen.

Tips om het beste te fotograferen met een polarisatiefilter

Om af te sluiten, hebben we nog wat handige tips op een rij gezet. 

1


Door een polarisatiefilter te gebruiken, kan een oninteressante, grijze plek omgetoverd worden tot een interessante en contrastrijke foto. De foto die in eerste instantie vooral gevuld werd met grijzige gloed wordt vervangen door groene struiken en felle bloemen.

2


Iets waar je je niet zo snel van bewust bent, is dat bladeren effect hebben op het reflecteren van (zon)licht. Zeker wanneer je het net heeft geregend. Door de druppels reflecteren bladeren, waardoor het minder groen kan lijken. Door het filter krijg je juist het groene van de struiken of bomen weer terug op beeld. Hoe fijn is dat?

3


Ben jij veel te vinden bij de zee of juist in gebieden met veel watervallen? Polarisatiefilters halen dan het beste in jouw foto naar boven, bijvoorbeeld na een regenbui. Wanneer je ervoor kiest om een waterval vast te leggen na een regenbui, kunnen de stenen reflecteren. Het filter neemt deze reflectie weg.

4


Verdwijnen bij jou ook vaak de kleuren van een regenboog op een foto? Gebruik eens een polarisatiefilter. Door het filter krijg je juist de kleuren sterk op jouw foto.

Nadelen van een polarisatiefilter

Natuurlijk zijn er ook dingen waar je op moet letten wanneer je een polarisatiefilter gaat gebruiken. Zo heb je wel kans op een vignette wanneer je een groothoeklens gebruikt of kan je last hebben van lichtverlies.

Vignette bij groothoeklens
Een polarisatiefilter is natuurlijk een extra bescherming op jouw lens. Wanneer je het filter bevestigt op een groothoeklens kan je lens een kleinere hoek vastleggen, omdat het filter bovenop de lens is bevestigd. Dit zorgt ervoor dat je in de hoeken van de foto donkere plekken spot. Dit is vignette. Je kunt deze donkere plekken voorkomen door een beetje in te zoomen. Wil je de foto wel in de volle hoek nemen? Dan kun je de vignette wegsnijden in de nabewerking.

Lichtverlies
Doordat een polarisatiefilter het licht filtert dat normaal gesproken op je sensor komt, is het belangrijk om aan de gang te gaan met de belichtingsdriehoek, ofwel het diafragma, de sluitertijd en de ISO. Dit houdt meestal in: een groter diafragma, een langere sluitertijd en een hogere ISO-waarde. Je verliest voornamelijk licht wanneer je in donkere ruimtes wil fotograferen.

Het is mogelijk dat je je camera niet goed kunt instellen, omdat bijvoorbeeld het diafragma niet groot genoeg is of de sluitertijd te lang wordt. Hierdoor kan ruis ontstaan op de foto. Bedenk daarom goed of dit het juiste moment is om een polarisatiefilter te gebruiken.

Kort maar krachtig: polarisatiefilter

Wil je meer weten over polarisatiefilters? Bekijk dan eens deze video:  

 

Terug naar het overzicht