zoomlens

Wat is een prime lens?

Een prime lens is kortgezegd een lens met een vast brandpuntsafstand. Je kunt met een prime lens dus niet in- of uitzoomen. Alhoewel je niet kunt zoomen met een prime lens, heeft de lens toch een hoop voordelen. Het objectief is vaak lichtsterk, snel en zorgt ervoor dat jij je volledig kunt focussen op de compositie van de foto. Wil jij weten of een prime lens wat voor jou is? Of welke prime lens perfect bij je past? Ontdek alles over prime lenzen in dit artikel.

Waarom een prime lens?

Waar je met een zoomlens de brandpuntsafstand kunt verleggen, moet je met een prime lens zelf bewegen om meer of minder afstand te creëren tot je onderwerp. De vaste brandpuntsafstand zorgt ervoor dat je bewuster gaat kijken naar de compositie van je beelden. Je hoeft je alleen te focussen op het diafragma en de scherpstelafstand.

Primelenzen zijn ook vaak lichtsterk, omdat ze een wijd maximaal diafragma hebben. De lichtgevoeligheid komt zeker te pas bij fotograferen in slechte lichtomstandigheden en bij de snelheid van de autofocus. Je kunt makkelijk werken met snellere sluitertijden zonder dat je kwaliteit verliest. Ook zorgt het wijde maximale diafragma natuurlijk voor een schitterende scherptediepte!

Beelden die je maakt met een prime lens zijn vaak van superieure kwaliteit. Foto’s zijn scherper en hebben meer details, de camera lens is namelijk geoptimaliseerd voor zijn brandpuntsafstand. Omdat er minder bewegende onderdelen in een prime lens zitten hoeft het licht maar door één lens in plaats van door meerdere lenzen.

Tot slot is een prime lens handzaam. Prime lenzen zijn compacter en lichter van gewicht dan de gemiddelde zoomlens. Een prime lens is daarom een uitstekende keuze voor fotografen die vaak op reis gaan, buiten de deur shooten of op zoek zijn naar een camera voor dagelijks gebruik.

Top 10 prime lenzen Alle prime lenzen

prime lens

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen prime lens

 Lichtgevoeliger

 snellere autofocus

 Mooie scherptediepte

 Licht van gewicht

Nadelen prime lens

 Je kan niet zoomen

 Meestal heb je geen beeldstabilisatie in je lens

 Je moet vaker van lens wisselen

 Kans dat je dat ene moment mist

Welke prime lens?

Een prime lens is zeer veelzijdig, je kunt namelijk zelf kiezen tussen allerlei verschillende brandpuntsafstanden. De brandpuntsafstand die je kiest, is natuurlijk afhankelijk van de soort fotografie waar je de prime lens voor wilt gebruiken.

Een standaardlens heeft een brandpuntsafstand tussen de 35 en 70mm en is een echte all-rounder. De 50mm prime lens is een favoriet van veel fotografen voor zijn flexibiliteit en veelzijdigheid. De brandpuntsafstand van 50mm komt overeen met de beeldhoek die wij mensen zien, wat beelden een natuurlijke look geeft.

Medium telefoto lezen zitten nabij de 100mm brandpuntsafstand en brengen je onderwerp en details dichterbij. Een 135mm prime lens zou je bijvoorbeeld mee kunnen nemen voor sportfotografie, zo ben je in staat de actie vast te leggen, terwijl je verder van het onderwerp af staat. Ook ben je met de medium telefoto lens in staat om portretten te maken op een verdere afstand, zodat je onderwerp onverhinderd is.

Prime lenzen met een brandpuntsafstand onder de 50mm worden al snel groothoek lenzen genoemd. Groothoeklenzen zijn perfect voor wanneer je veel op de foto wilt hebben, zoals bij landschapsfotografie. De grotere beeldhoek zorgt voor extra details in één opname. Zo is een 35mm prime lens bijvoorbeeld perfect voor reis- en foodfotografie.

Meer blogs lezen?

Wil je meer weten over lenzen? Kijk dan vooral op één van deze pagina’s.

Alle blogs