wat is oled

Wat is OLED?

Alles wat je wilt weten over OLED, QLED en LCD

OLED | QLED | Wat is beter? | Wanneer welke tv? | Overzicht OLED of QLED

OLED, QLED, LCD… Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, vliegen die termen je om de oren. Maar wat houden ze precies in? Dat leggen we je uit op deze pagina, zodat jij binnen no-time jouw perfecte tv vindt.

OLED

OLED is één van de nieuwste technieken die gebruikt worden in televisieschermen. Een OLED-tv maakt gebruik van diodes om een beeld op het scherm weer te geven. Dat zijn een soort minuscule lampjes die zelf op kunnen lichten. In tegenstelling tot andere schermen heeft een OLED scherm dus geen achtergrondverlichting nodig. Hierdoor zijn ze meestal platter dan hun soortgenoten die gebruikmaken van andere technieken.

Doordat de diodes individueel oplichten, kunnen ze ook individueel uitgeschakeld worden. Wanneer je dan naar iets zwarts op je beeldscherm kijkt, dan is het ook echt zwart, omdat de diodes uit gaan. Dit zorgt voor een mooier contrast in de beelden die je bekijkt, wat vooral zal opvallen bij films en series met veel donkere beelden.

QLED

Naast OLED zijn er nu ook QLED-tv’s, die gebruikmaken van Quantum Dot Light Emitting Diodes. Dat is een hele mondvol, maar het is simpeler dan het lijkt. Eigenlijk is een QLED-tv niet veel anders dan de oude bekende LCD-tv. Een LCD-tv is een tv die kleine LEDs gebruikt als achtergrondverlichting. De LEDs verlichten een scherm waar kleine kristallen inzitten die de kleuren in je beeld creëren. Het licht valt op de kleuren die de kristallen maken en daardoor kun jij genieten van je film of serie.

De QLED-tv gaat een stapje verder dan de LCD-tv en voegt een extra laagje nanokristallen toe aan het beeldscherm. Dankzij dit laagje kan het beeldscherm een veel breder palet aan kleuren weergeven dan een LCD-scherm en profiteer je dus van een kleurrijker en natuurgetrouwer beeld.

Wat is beter? OLED of QLED?

Kleur en contrast

Maar wat zijn dan de verschillen tussen OLED en QLED? Dat zit hem in de eerdergenoemde individueel uitschakelbare diodes. Waar de diodes bij OLED individueel uitgeschakeld kunnen worden, kan dit bij QLED niet. QLED-tv’s proberen deze techniek wel na te bootsen, maar zitten op het gebied van zwartweergave en contrast nog niet op hetzelfde niveau als OLED-tv’s. Op het gebied van kleur en helderheid blinken QLED-tv’s dan weer wél uit. Doordat de nanokristallen in het beeldscherm licht in kleur omzetten, zie je iedere kleurnuance, ieder grassprietje en ieder ander detail.

Kijkhoek en reflecties

Andere factoren om rekening mee te houden zijn de kijkhoek en de kans op inbranden. In vergelijking met QLED-tv’s is de kijkhoek van een OLED-tv namelijk veel groter, wat betekent dat je vanuit heel veel kijkrichtingen een goed beeld hebt zonder dat de helderheid of kleuren afnemen of vervormen. Ideaal als je met een grote familie voor de buis wilt zitten dus.

OLED-tv’s zijn wel gevoeliger voor reflecties dan QLED-tv’s. Als je zonder ergernissen tv wilt kijken terwijl er een lamp aanstaat, is het dus beter om voor een QLED-tv te kiezen.

Inbranden

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je tv staat te lang op één zender en nu zie je de hele tijd in de rechterbovenhoek een vervaagd logo van de zender die opstond. Je beeld is ingebrand. Balen. Heb je vaak voor een lange tijd dezelfde zender aanstaan en wil je er 100% zeker van zijn dat dit niet gebeurt? Ga dan voor een QLED-tv. Daarvan is namelijk bewezen dat ze absoluut nooit inbranden. Houd er wel rekening mee dat moderne televisies allerlei handige foefjes ingebouwd hebben om inbranden te voorkomen. Het komt dus eigenlijk weinig meer voor, maar kan nog steeds gebeuren als je te lang op dezelfde zender blijft hangen.

Wanneer welke tv?

Zoals je ziet, is de ene tv niet per se beter dan de andere. Welke je kiest, moet je dus volledig af laten hangen van de omstandigheden waaronder je tv wilt kijken.

Gebruik je jouw tv meestal in een bioscoopsetting, met de gordijnen dicht, de hele familie op de bank en een goede film aan? Kies dan voor een OLED-tv en geniet van sterke contrasten en een brede kijkhoek.

Ben je van plan om je tv in een verlichte ruimte te gebruiken en wil je beslist geen reflecties op je scherm zien? Ga dan voor een QLED-tv en profiteer van een natuurgetrouwe en gedetailleerde kleurweergave.

Weet je het nog niet helemaal zeker? In het overzicht hieronder kun je de voors en tegens nog een keer tegen elkaar afwegen voordat je een keuze maakt.

Overzicht OLED of QLED

Ik wil:

OLED

QLED

Een superdun scherm    
Een tv voor een verlichte ruimte    
Meer helderheid    
De mooiste kleurweergave    
De mooiste contrasten    
Het diepste zwart    
De grootste kijkhoek    
Zo min mogelijk reflecties    
De kleinste kans op inbranden    

Dus, wat gaat het worden?Alle blogs