MIOPS Splash waterfotografie

Waterdruppelfotografie met de MIOPS Splash

Laat je creativiteit de vrije loop met de MIOPS Splash Waterdruppelkit, de eerste geautomatiseerde waterdruppelkit om de mooiste waterdruppelfoto’s te maken. Nooit meer zelf aan de slag met verkeerd vallende druppels en te laat getimede foto’s. Met de MIOPS Splash stel je alles tot in de kleinste details af, waardoor een mooi eindresultaat gegarandeerd is.

What's in the box?  |  MIOPS MOBILE-app  |  Hoe werkt het?


De kit levert niet alleen de waterdruppels, maar stuurt ook de camera en een externe flitser aan. Zo weet je zeker dat alles op elkaar afgestemd is en dat je het juiste moment vastlegt. Zowel de camera als de flitser verbind je met een kabel met de MIOPS. Je kunt natuurlijk ook alleen de camera verbinden en de flitser aansturen met de camera. In de gratis app (voor iPhone en Android) bedien je het systeem. De MIOPS Splash maakt contact met je smartphone via Bluetooth. Let erop dat je telefoon daarom minimaal compatibel is met Bluetooth 4.0.

What's in the box?

MIOPS MOBILE-app

Zodra je jouw kit hebt gekoppeld in de MIOPS MOBILE-app zie je in het hoofdscherm meteen de opties voor de waterdruppels. Je kunt tot maximaal vier druppels instellen. Per druppel bepaal je hoe groot de druppel is. Als je meerdere druppels instelt, kies je ook de tijd tussen elke druppel. Tenslotte kies je of de kit de flits of de camera moet triggeren. Ook hierbij bepaal je natuurlijk na hoeveel milliseconde dit moet gebeuren na de laatste druppel.

App Store

Google Play

Hoe werkt het?

1. Bouw je setup

Bouw je setup in een ruimte met weinig (omgevings)licht. Met de flexibele stang en uitschuifbare houder plaats je de MIOPS Splash precies zoals jij wilt. Met de draaiknop aan de zijkant zet je de arm in elke gewenste positie vast. Omdat zowel de stang als de houder 1/4"-schroefdraad hebben kan je hem ook op bijna elk statief plaatsen. Wil je hem liever op je camera gebruiken? Met de hotshoe-adapter is ook dat mogelijk. De MIOPS Splash krijgt zijn stroom via een Micro-USB-kabel. Deze sluit je aan op bijvoorbeeld een powerbank, je laptop of via een adapter in het stopcontact. Hiermee laad je de ingebouwde accu op, zodat de MIOPS Splash overal gebruikt kan worden.

MIOPS opstelling

Kies voor gekleurd papier of een achtergronddoek in de door jouw gewenste kleur. De kleuren maken uiteindelijk samen met de watervormpjes de foto. Last but certainly not least, vergeet ook niet de bak met water waarin de druppels moeten vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote glazen of plexiglas bak.

2. Kies de juiste apparatuur

Voor de mooiste foto’s gebruik je een macrolens op je camera. Hiermee kan je mooi dichtbij scherpstellen, waardoor de waterdruppels prachtig het beeld opvullen. Kies voor een flitser die je handmatig kunt instellen.

3. Stel alles in en schiet!

Als je alles hebt opgezet is het tijd om de juiste instellingen te kiezen. De MIOPS Splash stel je in met de MIOPS MOBILE-app. Een voorbeeld van de instellingen:

1st Drop: Drop Size: 50 ms
2nd Drop: Drop Size: 50 ms - Delay: 100 ms
3rd Drop: Drop Size: 0 ms - Delay: 0 ms
4th Drop: Drop Size: 0 ms - Delay: 0 ms
Trigger: Mode: Flash - Delay: 200 ms

In dit geval vallen er twee gelijke druppels (de klep is 50 milliseconde open, de tijd waarin er water doorheen komt) met 100 milliseconde tussen beide druppels. 200 milliseconde na de laatste druppel is gevallen gaat de flitser af. In dat geval zet je de sluitertijd van je camera in bulb-modus. Het is namelijk de flitser die het beeld bevriest, niet de sluitertijd.

Een andere optie is om niet de flitser te triggeren met de druppelkit, maar de camera. In dat geval kan je de flitser weer laten aansturen door de camera.

MIOPS app instellingen

Zet je lens op handmatige focus. De autofocus zal in de war raken van het bewegende water. De druppel valt elke keer op dezelfde plek, dus als je hem eenmaal goed hebt ingesteld, is elke foto goed! De testfunctie op de MIOPS Splash is hierbij heel handig. Laat een testdruppel vallen en zet een potlood in het water op de plek waar de druppel viel. Stel nu scherp op het potlood. Dit kan je eventueel wel met de autofocus doen, maar zorg wel dat je hem daarna uitschakelt.

Experimenteer met het diafragma. Je wilt dat heel de druppel scherp is, maar natuurlijk niet de achtergrond. Begin met F/8 en beoordeel vanaf daar welke kant je op wilt.

4. Geef je foto’s de finishing touch

Wees erop voorbereid dat je een groot deel van je foto’s weg kunt gooien. Het water doet gekke dingen en levert niet altijd mooie resultaten op. Selecteer de geslaagde foto’s en houd deze apart.

In de nabewerking zijn er een paar dingen om op te letten:

  • Maak de juiste uitsnede. De waterdruppel moet het beeld mooi opvullen, maar zorg ook dat hij niet te dicht bij de randen zit.
  • Zeker in waterdruppelfoto’s zijn alle kleine oneffenheid storend. Kijk goed of deze ook op jouw foto te vinden zijn en zo ja, haal ze weg.
  • Speel met de kleuren door de kleurtemperatuur en verzadiging aan te passen, tot je het gewenste resultaat hebt. Het kan vaak ook mooi zijn om te spelen met de hooglichten, schaduwen en het contrast.

Profotonet print

5. Hang je foto op

Door de abstracte vormen en de spetterende kleuren leent een waterdruppelfoto zich er bij uitstek voor om groot op de muur gehangen te worden. Dus beloon je harde werk en druk die foto af! Heb je zelf geen (foto)printer, dan maak je via Profotonet de mooiste hoogwaardige prints.