Wereld van macrofotografie

Foto: Ruurd Visser  

Wereld van macrofotografie

De natuur is veruit het bekendste en meest voorkomende onderwerp van macrofotografie, maar de wereld van macrofotografie bestaat uit veel meer! Daarom treden we in dit artikel dieper in deze wereld.

In deze blog komen onder meer microfotografie, ofwel de overtreffende trap van macrofotografie, het fotograferen van miniaturen en nabewerking aan bod. Daarnaast hebben we een paar handige tips voor macrofotografie voor elk budget. Tenslotte belichten we nog enkele verschillende macrolenzen om mee aan de slag te gaan.

Macro on a budget | Microfotografie | Nabewerking | Minifiguren | Macrolenzen

macrofoto

Macro on a budget

Macrofotografie kan een absoluut verbluffende manier zijn om de wereld te bekijken zoals je hem nog nooit hebt gezien. Helaas is macrofotografie niet voor iedereen toegankelijk, omdat sommige gear best prijzig is. Daarom hebben wij een paar tips waarmee je hoge kosten kunt omzeilen.

Zo kun je met een macro tussenring al een heel eind komen. Deze tussenring verkleint de afstand tot een onderwerp, waardoor je dieren en planten op ware grootte kunt fotograferen of filmen. De vergrotingsfactor van het objectief wordt vergroot en de scherpstelafstand verkleind. Hiermee kunnen objecten dichterbij worden gehaald.

Je kunt ook een voorzetlens gebruiken. Dit is een lens waarmee de brandpuntsafstand tot een object vergroot of verkleind kan worden. Deze lens wordt via de schroefdraad aan de voorkant van een objectief bevestigd. Voorzetlenzen kunnen worden gecombineerd om het effect van de opname te vergroten. Een nadeel van voorzetlenzen is dat er vignettering en kwaliteitsverlies op kan treden.

Tenslotte kun je een reverse ring gebruiken. Deze ring is ontworpen om een objectief omgekeerd op een camerabody te plaatsen, waardoor je een verbluffende vergroting krijgt. De reverse ring is aan de ene zijde voorzien van een schroefdraad die in het filterschroefdraad van het objectief past. Aan de andere zijde is de reverse ring voorzien van een bajonetaansluiting die op de body van je camera past.

microfoto

Macrofotografie of tóch microfotografie?

Microfotografie is de overtreffende trap van macrofotografie. Dit relatief onbekende onderdeel van macrofotografie legt ongekende details vast. Je foto’s krijgen bijna een buitenaards aanzien. Het is daarom zeker de moeite waard om eens te proberen!

Het verschil tussen micro- en macrofotografie valt en staat met de vergrotingsfactor. Dit is een mooie maatstaaf om te peilen hoe groot het onderwerp is in verhouding tot hoe groot het is op de beeldsensor. Bij macrofotografie geeft de sensor het onderwerp tot de ware grootte weer. Hierbij is er sprake van een vergroting van 1:1. Bij microfotografie loop de vergrotingsfactor van de foto’s op vanaf 1.1 tot ongeveer 20.

Voor microfotografie heb je dus een lens nodig die beschikt over een vergrotingsfactor die groter is dan 1. Voorbeelden hiervan zijn de Laowa 100mm f/2.8 2x, de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x en de Mitakon Zhongyi 20mm f/2.0 4,5x.

Lees voor meer verhalen over microfotografie, ook wel 'extreme-macro' genoemd, ons interview met fotograaf Marco Jongsma. Hierin vertelt hij hoe zijn liefde voor de fotografievorm is ontstaan en hoe hij te werk gaat.

macrolenzen en macro-objectieven

Nabewerking in macrofotografie

Wanneer je een prachtige foto hebt geschoten, kun je ervoor kiezen om in de nabewerking nog subtiele aanpassingen te doen. Een aantal punten om op te letten:

De witbalans is belangrijk voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Dit is makkelijk aan te passen in de nabewerking, zeker als je fotografeert in RAW. Het juiste contrast kan een macrofoto krachtiger maken, omdat kleurverschillen beter naar voren komen. Ook kan je spelen met hooglichten (witte tinten) en schaduwen (zwarte tinten) om kleurnuances beter tevoorschijn te brengen. De sprankeling van de kleuren zorgt ervoor dat een foto van het beeld afspat. Hiervoor kan je de verzadiging opschroeven, maar ook de levendigheid. Het verschil hiertussen is dat levendigheid de huidtinten meer met rust laat dan verzadiging. Bij gebruik van verzadiging worden alle in de foto aanwezige kleuren dieper of juist minder diep. Tenslotte is het nog belangrijk om de scherpte van jouw foto te perfectioneren. Hierbij is het zaak niet te overdrijven, omdat je dan ‘artefacten’ in je foto krijgt.

Bonustip: soms kan het verstandig zijn deze bewerkingen slechts op een deel van de foto toe te passen. Hiermee kan je extra de nadruk leggen op je onderwerp.

Miniaturen

Macrofotografie met minifiguren

Macrofotografie maakt groot wat klein is. Dat geldt voor bloemen en insecten, maar bijvoorbeeld ook voor minifiguren. Leen wat Lego-figuren van je kind of doe een graai in de doos waar je oude Playmobil in ligt te verstoffen. Met die minifiguren kan je meer dan je denkt. Enkele tips:

1. Fotografeer op ooghoogte. Van de miniatuurfiguren, welteverstaan. De foto moet immers de indruk wekken dat het figuurtje net zo groot is als de kijker.

2. Vertel een verhaal. Een poppetje leuk neerzetten is één ding, maar het is veel grappiger om er een mini-verhaal van te maken. Dat kan bijvoorbeeld met één minifiguur, zoals op een foto waar een miniatuurmannetje een walnoot probeert open te breken. In dit soort foto’s zie je vaker dat het figuurtje een enorme en onmogelijke klus te doen heeft.

3. Maak onverwachte combinaties. Darth Vader uit Star Wars die samen met Yoda op de fiets langs de Death Star zweeft, een Storm Trooper die zijn helm heeft afgedaan en met zijn vriendin aan een echt strand van de zonsondergang geniet: je kunt het zo gek niet bedenken. De enige grens die hier bestaat is die van jouw verbeelding.

4. Creëer diepte. Alles wat te dichtbij staat, komt onscherp op de foto. Door hier (slim) gebruik van te maken creëer je diepte in de beelden. Zet hiervoor het figuurtje dat onscherp in beeld kan dichtbij de lens. Dat maakt de hele foto interessanter om naar te kijken.

Voor inspiratie kan je het werk van de volgende Instagramaccounts eens opzoeken: @yislegocollection@miniverse.de of @frankweisenberger. Een veelgebruikte hashtag is #minifigures.

Macrolenzen

Met een macrolens wordt het mogelijk om dieren en planten op ware grootte vast te leggen en zo prachtige beelden te schieten van kleine objecten. In deze selectie van macrolenzen vind je naast grote cameramerken ook andere merken die speciale macrolenzen op de markt brengen.

Sony FE 90mm f/2.8

Sony FE 90mm f/2.8
  • Minimale scherpstelafstand: 28 cm
  • Vergroting: 1x
  • Vatting: Sony EF
Bekijk hier

Nikon AF-S 105mm F/2.8G

Nikon AF-S 105mm F/2.8G
  • Minimale scherpstelafstand: 31 cm
  • Vergroting: 1x
  • Vatting: Nikon F
Bekijk hier

Canon RF 100mm F/2.8 L

Canon RF 100mm F/2.8 L
  • Minimale scherpstelafstand: 26 cm
  • Vergroting: 1,4x
  • Vatting: Canon RF
Bekijk hier

Tamron SP 90mm F/2.8

Tamron SP 90mm F/2.8
    • Minimale scherpstelafstand: 30 cm
    • Vergroting: 1x
    • Vatting: Canon EF, Nikon F
Bekijk hier

< Terug naar het overzicht