locaties herfst fotografie

De mooiste locaties voor winterfotografie

Wil je mooie winterfoto’s maken? Wij vertellen je graag de mooiste locaties voor winterfotografie.

De laaghangende zon, het bevroren landschap en natuurlijk de kans op sneeuw zorgen in de winter voor prachtige fotografieomstandigheden. Weet je niet zo goed waar je de mooiste, winterse foto’s kunt schieten? Wij helpen je op weg! Wij hebben tien fotogenieke natuurgebieden voor je geselecteerd, waarvan acht in Nederland, één in België en één in Duitsland, waar je in de winter prachtige plaatjes kunt schieten.

Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is één van de mooiste plekken om in de winter vogels te spotten. De vele meren en rivieren van het park zijn de perfecte plek voor watervogels om te overwinteren. Grote kans dus dat je grote groepen eenden ziet, een ijsvogel of zelfs een roofvogel. Als je langs de waterkant loopt is het ook goed mogelijk dat je de sporen en burchten van bevers ziet. Misschien spot je zelfs een bever met een dikke wintervacht.

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied dat bestaat uit moeras, grasvlakte en bos. Het gebied is ontstaan na het droogleggen van de Flevopolders en er zijn veel verschillende dieren te vinden. Zo vind je er meer dan 3500 edelherten, ruim 1000 konikpaarden en honderden runderen. Ook kent het gebied vele vogelsoorten, van zeearenden tot baardmannetjes. Ook in de winter laten deze dieren zich vaak en graag zien. Wie weet ligt er wel een laagje sneeuw op het gras en kun je de herten of paarden in een prachtig winterlandschap vastleggen.

Kinderdijk

Kinderdijk kennen we natuurlijk allemaal van de typische Nederlandse molens. Ook in de winter is het de moeite waard om Kinderdijk te bezoeken. Wanneer het flink koud is, komt er een wit bevroren laagje op de omgeving van de molens, waardoor het er werkelijk uitziet als een winterwonderland. Als het echt goed heeft gevroren, kun je schaatsen op het water rond de molens. Dit is natuurlijk prachtig om vast te leggen, bijvoorbeeld met een ondergaande zon op de achtergrond.

Brouwersdam

De Brouwersdam is een dam die de verbinding vormt tussen Zeeland en Zuid-Holland. De dam is van beide kanten omringt door water. Deze wateren lenen zich uitstekend voor waterrecreatie en dus mooie actiefoto’s, maar er zijn ook een hoop zeevogels te vinden die in deze omgeving overwinteren. Zo kun je onder meer zaagbekken, ijseenden en zeehonden zien.

Grevelingenmeer

Aan de noordkant van de Brouwersdam ligt het Grevelingenmeer. Dit is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Het blauwe water en de waterkant zijn de perfecte plekken voor vogels om te overwinteren. Wist je dat er de laatste winters regelmatig flamingo’s zijn gespot? Die komen in Nederland overwinteren. Dat biedt de uitgelezen kans om flamingo’s op de foto te zetten, gewoon in Nederland! De roze flamingo’s in een winters landschap zorgen natuurlijk voor een bijzondere foto.

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een natuurgebied vol met dieren. Zo kun je in dit gebied een vos in het duingras tegenkomen, een ijsvogel zien zitten in een kale boom of een damhert tussen de struiken door zien spieken. Je mag in dit gebied bijna overal van de vastgelegde paden, doe daar vooral je voordeel mee. Als het heeft gesneeuwd, verandert dit waterwingebied in een sprookjesachtig en glooiend winterlandschap.

Veluwe

Op de Veluwe valt genoeg te beleven, ook tijdens het winterseizoen. Zo vind je er herkenbare silhouetten van kale loofbomen en weidse vlaktes in grauwe grijstinten. Ook als het sneeuwt is het een plaatje. Daarnaast is er in de winter een grotere kans dat je wild tegenkomt dan in de zomer. De blaadjes zijn immers van de bomen, dus de dieren kunnen zich niet meer verstoppen. Misschien kom je wel edelherten, zwijnen of runderen tegen.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen bestaat uit een stuifzandvlakte, heide en bossen. Wist je dat het één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa is? De wind kan op veel plekken goed doorwaaien waardoor het zand wegstuift en dat is natuurlijk prachtig om vast te leggen. Wanneer het heeft gesneeuwd, ligt er een wit laagje waardoor het zand niet meer kan stuiven. Dit zorgt voor een prachtig heuvelachtig sneeuwlandschap! Wanneer er stuifsneeuw is gevallen, waait dit natuurlijk net zo makkelijk weg als zand.

Uitkerkse Polder (België)

De Uitkerkse Polder is een authentieke kustpolder in België van zo’n 1400 hectare. In dit gebied vind je een weidevogelreservaat. Dit is het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Het is een echte trekpleister voor zeldzame vogels! Het hele jaar lang strijken er verschillende vogels neer om even bij te komen van hun trektochten. In de winter is het ganzenseizoen en brengen tienduizenden kleine rietganzen hier de winter door. Natuurlijk zijn er ook andere eenden, ganzen en vogels in dit gebied, waardoor er soms wel meer dan honderdduizend watervogels tegelijk te zien zijn. Een prachtig schouwspel om vast te leggen!

Moezelvallei (Duitsland)

Wat spreekt meer tot de verbeelding van een winterwonderland dan een winters landschap met kastelen? Die kun je vinden in de moezelvallei. Dit is één van de mooiste locaties om in de winter naar toe te gaan in Duitsland. De besneeuwde bergwanden, de kastelen én de bevroren wijngaarden zorgen gegarandeerd voor prachtige foto’s. De omgeving van de moezelvallei kent veel heuvels, weidse uitzichten én bossen. Dit gebied heeft voor iedere winterfotograaf wat wils.