Wintersport

De mooiste actiebeelden tijdens de wintersport 

Ga je binnenkort op wintersport? Lees dan eerst onderstaande tips om het beste uit jouw camera of actioncam te halen. Zo kom je gegarandeerd thuis met spectaculaire actiebeelden en kan je jouw wintersportvakantie altijd weer opnieuw beleven. 

Kies voor slow motion

Veel actioncams hebben tegenwoordig een 4K resolutie. Dit zorgt voor scherpe beelden, maar vaak kijken we video nog niet in 4K terug. Wat erg interessant kan zijn bij het filmen van actiebeelden is een hoge framerate tegenover een hoge resolutie. Verschillende actioncams kunnen beelden opnemen met 120 of zelfs 240 beelden per seconde. Hierdoor kan je prachtige slow motion beelden maken, die jouw video nog spectaculairder maken. Houd wel goed in de gaten dat een hoog aantal beelden per seconde ten koste gaat van de resolutie. Het is aan te raden om een minimale resolutie van 1080p of 720p aan te houden.

Gebruik een gimbal

Filmen tijdens de wintersport kan door alle actie snel schokkende beelden opleveren. Een gimbal zorgt ervoor dat de camera stabiel blijft. Het gebruik van een gimbal resulteert in vloeiende videobeelden zonder de ongewenste plotse bewegingen. Heb je een GoPro Hero 6 of Hero 7? Dan kan je gebruik maken van de Feiyu Tech G6 gimbal. Deze is volledig waterdicht, dus perfect voor in de sneeuw! Tip: vergeet niet de interne beeldstabilistatie uit te zetten voor het mooiste resultaat. De nieuwste modellen van GoPro en DJI hebben zelfs geen gimbal meer nodig, de ingebouwde beeldstabilisatie is namelijk zo goed dat een gimbal overbodig is.

De juiste camera

Snelheid, actie en sneeuw wat kan er mis gaan? Een camera kan het in deze omstandigheden zwaar te verduren hebben. Niet iedere camera is gebouwd voor temperatuurwisselingen, vocht en schokken. Gelukkig zijn er wel een aantal modellen geschikt voor deze situaties! Denk bijvoorbeeld aan de Olympus Tough TG-6, de Nikon Coolpix W300 of de Panasonic Lumix DMC-FT30. Deze camera's zijn zeer robuust en kunnen tegen een stootje. Daarnaast zijn ze ook nog eens vries- en waterbestendig, wat ze ideaal maakt voor wintersport. Zo hoef je je geen zorgen te maken om jouw apparatuur en kan je mooie beelden maken in de sneeuw. 

Neem een rugtas mee

Midden in de actie wil je natuurlijk optimale bewegingsvrijheid, zodat je alles kan doen wat je wilt. Maar je wilt ook jouw apparatuur meenemen om alle actie zo goed mogelijk vast te leggen, dan is een compacte rugtas de juiste keuze! Op je rug voorkom je dat je tas heen en weer slingert in de actie, zodat je niet uit balans raakt! Om je apparatuur optimaal te beschermen is het handig als de rugtas uitgerust is met gevoerde verdelers, zo kan al jouw gear niet verschuiven wanneer jij met hoge snelheid van de berg af sjeest. Als je valt, is je apparatuur optimaal beschermd. 

Wissel van perspectief

Om afwisselende beelden te maken is het leuk om met perspectief te spelen. Het standpunt en de gekozen brandpuntsafstand spelen hierbij een belangrijke rol. Dit is iets waar je mee kan spelen en naar eigen wens kan invullen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je camera te bevestigen aan bijvoorbeeld je helm of op je borst met een harnas. De echte avonturiers kunnen er ook voor kiezen om hun camera te bevestigen aan hun snowboard. Dit levert spectaculaire beelden op, maar is uiteraard niet zonder risico.

Maak een korte video

Je hebt ze vast wel eens op YouTube gezien, die toffe wintersport videos. Die kan je nu ook zelf maken met al jouw gemaakte beeldmateriaal. Verzamel thuis de hoogtepunten en voeg deze samen in een korte video. Om je videomateriaal te monteren, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Adobe Premiere Elements 2022. Met deze bewerkingssoftware kan je jouw video's eenvoudig ordenen en met de automatische videobewerkingsopties maak je prachtige creaties. Zo steel je de show met jouw wintersport impressie!

< Terug naar actie & sport