Wintersport

Met deze tips maak je de mooiste actiebeelden tijdens de wintersport 

Ga je binnenkort op wintersport en wil je het graag vastleggen? Wij hebben de beste tips verzameld zodat jij het beste uit jouw camera of actioncam kunt te halen. Zo kom je gegarandeerd thuis met spectaculaire actiebeelden en kan je jouw wintersportvakantie altijd weer opnieuw beleven. 

Tip 1: Film eens in slow motion

Veel actioncams hebben tegenwoordig een 4K-resolutie. Dit zorgt voor scherpe beelden, maar vaak kijken we video nog niet in 4K terug. Het kan daarom erg interessant zijn om bij het filmen van actiebeelden een hoge framerate te gebruiken. Verschillende actioncams kunnen beelden opnemen met 120 of zelfs 240 beelden per seconde. Hierdoor kan je prachtige slow motion beelden maken, die jouw video nog spectaculairder maken. Houd wel goed in de gaten dat een hoog aantal beelden per seconde ten koste gaat van de resolutie. Het is aan te raden om een minimale resolutie van 1080p of 720p aan te houden.

Tip 2: Gebruik een gimbal

Filmen tijdens wintersport kan door alle actie voor schokkerige beelden zorgen. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen met een gimbal. Een gimbal zorgt ervoor dat de camera stabiel blijft. Het gebruik van een gimbal zorgt voor vloeiende videobeelden zonder de ongewenste plotse bewegingen. Als je een gimbal gebruikt, moet je niet vergeten om de interne beeldstabilistatie uit te zetten voor het mooiste resultaat. De nieuwste modellen van GoPro en DJI hebben zelfs geen gimbal meer nodig, de ingebouwde beeldstabilisatie is namelijk zo goed dat een gimbal overbodig is.

Tip 3: Kies de juiste camera

Een camera kan het in winterse omstandigheden zwaar te verduren hebben. Niet iedere camera is gebouwd voor temperatuurwisselingen, vocht en schokken. Gelukkig zijn er wel een aantal modellen geschikt voor deze situaties! Denk bijvoorbeeld aan de Olympus Tough TG-6, de Nikon Coolpix W300 of de Panasonic Lumix DMC-FT30. Deze camera's zijn zeer robuust en kunnen tegen een stootje. Daarnaast zijn ze ook nog eens vries- en waterbestendig, wat ze ideaal maakt voor wintersport. Zo hoef je je geen zorgen te maken om jouw apparatuur en kan je mooie beelden maken in de sneeuw. 

Tip 4: Neem een rugtas mee

Midden in de actie wil je natuurlijk vrij kunnen bewegen, zodat je alles kunt doen wat je wilt, maar je wilt ook jouw apparatuur meenemen om alle actie zo goed mogelijk vast te leggen. Je kunt daarom het beste een compacte rugtas meenemen. Om je apparatuur optimaal te beschermen is het handig als de rugtas uitgerust is met gevoerde verdelers, zo kan je gear niet verschuiven wanneer jij met hoge snelheid van de berg af sjeest. Als je valt, is je apparatuur optimaal beschermd. 

Tip 5: Wissel van perspectief

Om afwisselende beelden te maken is het leuk om met perspectief te spelen. Het standpunt en de gekozen brandpuntsafstand spelen hierbij een belangrijke rol. Dit is iets waar je mee kan spelen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je camera te bevestigen aan je helm of op je borst met een harnas. De echte avonturiers kunnen er ook voor kiezen om hun camera te bevestigen aan hun snowboard. Dit levert spectaculaire beelden op, maar is uiteraard niet zonder risico.

Tip 6: Maak een korte video

Je hebt ze vast wel eens op YouTube gezien, die toffe wintersportvideo's. Die kan je nu ook zelf maken met al jouw gemaakte beeldmateriaal. Verzamel thuis de hoogtepunten en voeg deze samen in een korte video. Om je videomateriaal te monteren, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Adobe Premiere Elements 2022. Met deze bewerkingssoftware kan je van je video's eenvoudig prachtige creaties maken die de show zullen stelen! 

< Terug naar actie & sport