Zomer

Overzichtspagina

Fotografeer de zonsondergang met Nikon

Eén van de mooiste dingen om te fotograferen blijft voor veel mensen toch wel de zonsondergang. Op vakantie, maar zeker ook thuis kunt u genieten van dit prachtige schouwspel vol bijzondere kleuren en licht. Een zonsondergang is bovendien geen enkele keer hetzelfde. Des te meer reden om uw camera erbij te pakken en 'm te fotograferen. Maar hoe doet u dat nu precies? Welk tijdstip of welke locatie kiest u en hoe krijgt u die mooie kleuren op beeld? Hieronder leest u een aantal handige tips voor het vastleggen van een zonsondergang.  

Video | Producten in de videoVoorbeeldfoto'sTips voor het fotograferen van de zonsondergang


Bekijk de video!

Voor dit project ging reisfotograaf Erik Hageman op pad om de zonsondergang te fotograferen. De locatie? Vuurtoren Noorderhoofd in Zeeland. In deze video geeft hij handige tips voor het fotograferen van de zonsondergang. Wat hij de mensen mee wil geven is dat ze moeten fotograferen vanuit hun gevoel. Daarbij is het niet erg om de technische regels af en toe los te laten. Meer zien? Bekijk dan de video hieronder.

Producten te zien in de video

Nikon D750

De Nikon D750 is een full frame DSLR met een 24,3 megapixel CMOS-sensor, EXPEED 4 beeldprocessor en 51-punts AF-systeem. Met de D750 maakt u hoge resolutie beelden met vloeiende kleurgradaties, lage ruis en een ISO-gevoeligheid van maximaal 51.200. Bovendien kunt u fotograferen met een continu snelheid van 6.5 fps.

Bekijk de Nikon D750

Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED

De Nikon AF-S 14-24mm F/2.8G ED is een zoomlens met een extreme groothoek. Dit objectief is voorzien van Nano Crystal Coat om de effecten van schaduwbeelden en schitteringen te verminderen. Deze lens biedt een randscherpte die zelfs de scherpte van vergelijkbare objectieven met een vast diafragma kan overtreffen.

Bekijk de Nikon AF-S 14-24mm

Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5 G ED VR

Allround zoomobjectief dat een groot scherpstelbereik combineert met een compacte constructie. Het bereik van 24–85mm is ruim voldoende voor de meest gangbare brandpuntsafstanden, van groothoek tot tele. Nikon’s VR-systeem staat garant voor scherpe stabiele beelden. 

Bekijk de Nikon AF-S 24-85mm

Bekijk de foto's van Erik, gemaakt met de Nikon D750

Tips voor het fotograferen van de zonsondergang

Voorbereiding is key

Check voordat u op pad gaat hoe laat de zon onder gaat. Het exacte tijdstip is heel gemakkelijk te achterhalen via Google. Wilt u heel precies zien waar de zon op welk moment staat, kunt u gebruik maken van Photographer's Ephemeris. Ook is het belangrijk dat u ruim op tijd vertrekt van huis, zodat u het moment niet mist. Zorg ervoor dat u minimaal 10 minuten voordat de zon onder gaat op de gewenste plaats staat met uw apparatuur gereed. De zomer is een perfect seizoen om de zonsondergang te fotograferen, omdat hij een stuk later onder gaat dan in de winter. Zo hoeft u niet met etenstijd de deur uit. 

Voorkom lensflare

Als de zon vanuit een hoek in uw lens schijnt, kan het zijn dat er lensflare optreedt. Dit ontstaat door interne reflectie in het objectief en wordt zichtbaar op de foto in de vorm van gekleurde bollen of stippen. Als u de lensflare als vervelend ervaart, kunt u dit makkelijk voorkomen door uw camera een klein stukje naar links of naar rechts te draaien. Zelfs de kleinste beweging heeft invloed op de plaats van de lensflare, zeker als u de zon vanaf de zijkant in beeld hebt. Extra tip: als u een UV of ander filter gebruikt, is het aan te raden om deze eraf te halen. Filters versterken namelijk het lensflare-effect.

Kies voor een lange sluitertijd

Fotografeert u een zonsondergang bij het water? Kies er dan voor om een lange sluitertijd te gebruiken. Hierdoor kunt u het (stromende) water een zachte uitstraling geven, wat mooi aansluit bij de zachte tinten in de lucht. Als u fotografeert met een lange sluitertijd is het wel essentieel om een statief te gebruiken. Hierdoor voorkomt u ongewenste cameratrillingen. Gebruik een stevig statief dat tegen een stootje kan. Zeker als u de zonsondergang op het strand vast wilt leggen, is het een must dat het statief weerbestendig is, zodat u niet bang hoeft te zijn voor beschadigingen door zand of water. 

Maak gebruik van de wolken in de lucht

Om een unieke foto van een zonsondergang te maken zijn wolken onmisbaar. Een dik pak bewolking is natuurlijk niet ideaal, maar een lichte sluierbewolking kan bijdragen aan een unieke foto. Wolken zorgen ervoor dat de prachtige kleuren van de zonsondergang gereflecteerd worden, zodat ze er op de foto echt uitspringen. Ook zorgen wolken voor interessante vormen in de lucht, wat bijzondere plaatjes oplevert. 

Kies een onderwerp voor op de voorgrond

Als er alleen een stukje horizon en een stukje van de lucht getoond wordt, kan deze al snel saai worden. Om de foto wat interessanter te maken kunt u ervoor kiezen om een element toe te voegen in de voorgrond zoals hierboven gedaan is met riet. Dit zorgt voor meer balans en tevens creëert u zo meer diepte. Is de lucht te fel t.o.v. de voorgrond? Gebruik dan een grijsverloopfilter om het contrast te reduceren.

Blijf nog even staan nadat de zon is ondergegaan

Iets wat veel voorkomt is dat mensen direct nadat de zon achter de horizon is verdwenen hun camera uitzetten en ervandoor gaan. Dit is enorm zonde, want de mooiste kleuren komen vaak pas tevoorschijn als de zon onder is. Soms kunt u zelfs een uur na zonsondergang nog een prachtige roze gloed waarnemen. Dit geeft een erg mooi effect met de donkere blauwe luchten die mooi contrasteren bij het zachte roze. 

Terug naar de overzichtspagina