X-Rite

Je hebt na een lange dag mooie foto’s gemaakt. Op de computer wil je nog wat aanpassingen doen om de foto’s helemaal eigen te maken. Maar in de nabewerking blijkt dat de lucht veel blauwer is dan in werkelijkheid en het eten wat je gefotografeerd hebt veel fletser eruit komt. Er is manier om dit eenvoudig op te lossen, namelijk een grijskaart of kleurenkaart van X-Rite.

Over X-Rite

X-Rite gelooft dat geweldige kleuren een geweldige kwaliteit uitstralen. In de ene branche speelt kleur meer rol dan bij de andere. Verpakkingen, producten voor webshops, foto-afdrukken. Het succes van een bedrijf hangt af van consistentie en nauwkeurige kleuren. X-Rite biedt dit aan door de kunst en wetenschap van kleur te combineren, telkens weer, zodat het product continu voorop loopt.

X-Rite werkt op basis van deze vier pijlersnjh

Formshell

End-to-end oplossingen
X-Rite biedt end-to-end oplossingen aan om ervoor te zorgen dat in het hele productieproces - van ontwerp tot eindproduct - kleur geoptimaliseerd wordt.

Sliplock

Innovatie
X-Rite legt de weg voor professionals die hun kleurenproducties naar een hoger niveau willen tillen. Dit doen zij door de kloof tussen kleur en uiterlijk te overbruggen.


Access

Ervaring
X-Rite heeft ruim 60 jaar ervaring als het gaat om professionele kleurkwaliteit. Je kunt er dus zeker van zijn dat er 100% kleurechtheid in jouw foto's zitten.

Access

Passie
X-Rite heeft een dosis aan passie en inspireert zichzelf door het leveren van goede kwaliteit en verbertert continu hun dienstverlening door middel van trainingen.

Het kiezen van de juiste kleuren

Om de juiste kleuren te kiezen in je foto’s, heeft X-Rite verschillende attributen in het assortiment waarbij altijd de juiste kleuren gekozen worden. Niet alleen voor foto’s, maar ook in video’s. X-Rite noemt deze kaarten de zogenoemde ‘ColorCheckers’. Zo is er voor elke situatie een perfecte ColorChecker voor perfecte kleuren.

 

Grijskaarten

Grijskaarten zijn een handig hulpmiddel als je de juiste witbalans en lichtsterkte wil bepalen als je onderwerpen gaat fotograferen. Echter gaat dat niet altijd even goed, zeker als je fotografeert in de automatische stand. Dit omdat het licht niet overal hetzelfde is. Zeker op een zonnige dag kan het licht warmer zijn en op een sombere dag juist kouder.

Uit onderzoek is gebleken dat camera’s 18% licht terugkaatsen. Een grijskaart bestaat uit 18% grijs (waarbij 0% puur wit is, en 100% puur zwart). Door een foto te maken van de grijskaart met een grijs object te fotograferen, waar het licht nagenoeg hetzelfde blijft (in een studio of een lichttent), maak je een goede referentie hoe de witbalans zou moeten zijn. In de nabewerking kan je dan deze referentie gebruiken om de juiste witbalans te hebben. Daardoor heb je in de nabewerking altijd de juiste witbalans te pakken.

 

Kleurkaarten

Kleurenkaarten zorgen voor het weergeven van de juiste kleuren. Een camera registreert de kleuren met behulp van de sensor. Omdat de ene sensor de andere niet is, zullen kleuren ook niet hetzelfde weergegeven worden. Wat is dan de juiste kleur?

Om er zeker van te zijn dat de kleuren juist weergegeven worden heeft het International Colour Consortium een standaard (het ICC-standaard) vastgelegd om kleuren mee te benoemen. Op een kleurenkaart staan kleuren uit deze iCC-standaard. Door een foto te maken van de kleurenkaart (een zogenoemde referentiefoto) kun je met speciale software een cameraprofiel maken en je camera kalibreren. Zo weet je dat de kleur rood, ook de kleur rood is die je voor ogen had. Het stelt je ook in staat om een mooie kleurenzweem over je foto plaatsen om de foto warmer of kouder te maken, zonder dat de kleuren te donker of te licht worden.

 

Monitorkalibratie

Maar hoe zit het dan met mijn monitor. Hoe zorg ik dat de kleuren die ik op mijn afdrukken zie, ook daadwerkelijk de kleuren zijn die ik op mijn beeldscherm zie? Ook daar hebben ze bij X-Rite een oplossing voor: De X-Rite i1 Display Pro.

De X-Rite i1 Display Pro is een kalibratiesysteem waarop je kunt vertrouwen dat het altijd de juiste kleurnauwkeurigheid zal weergeven op uw beeldscherm. Het kalibreren van je beeldscherm gaat zeer eenvoudig. Bij de Display Pro wordt software meegeleverd die jou stap voor stap gaat uitleggen hoe je dat moet doen. Zo kun je onder andere de witpunt, helderheid, contrastverhouding en gamma van het beeldscherm aanpassen. Het werkt op moderne display-technologieën als LED & Wide Gamut LCD. Zo ben je minder tijd kwijt aan het perfectioneren van de kleurnauwkeurigheid en komt de kleur van de afbeelding op het scherm overeen met de kleur van de uiteindelijke print.