Harde schijven & SSD

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Wil je eenvoudig en snel foto’s, video’s en bestanden opslaan dan biedt een harde schijf of SSD uitkomst. Tevens heb je hiermee de mogelijkheid om een back-up te maken van belangrijke documenten op je desktop, laptop of tablet.

 

Harde schijven & SSD

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Wil je eenvoudig en snel foto’s, video’s en bestanden opslaan dan biedt een harde schijf of SSD uitkomst. Tevens heb je hiermee de mogelijkheid om een back-up te maken van belangrijke documenten op je desktop, laptop of tablet.

   

  Veelgebruikt opslagmedium

  De harde schijf is een extern geheugen waarop je verschillende gegevens kan opslaan, van zowel de gebruiker als van het besturingssysteem van een computer. De laatste jaren zijn deze blijven ontwikkelen en tegenwoordig zijn er al veel modellen die meer dan 1 terabyte aan opslagruimte hebben. Tevens kan je een harde schijf gebruiken om tijdelijk als geheugen te dienen, wanneer een systeem hier een tekort aan heeft. De informatie wordt bij deze schijf via een beweegbare arm op de schijf gezet en deze info kan vervolgens worden afgelezen. Standaard zit er in je computer of tablet al een harde schijf, maar wanneer je ruimte tekort komt voor alle data dan is het aan te raden een externe schijf te kopen. Deze kan vaak via een USB-aansluiting, NAS systeem of FireWire op het apparaat worden aangesloten.

  Schrijf- en leessnelheid

  De snelheid van een harde schijf is bepalend voor zowel het functioneren als de kwaliteit van het apparaat. De ronddraaiende schijven in de harde schijf zelf kunnen een bepaalde snelheid bereiken, dit wordt uitgedrukt in rondjes per minuut (RPM). Veelvoorkomende snelheden zijn 5400 en 7200 RPM. Daarnaast is de snelheid van het schrijven en lezen bepalend voor de prestaties van het apparaat. Deze snelheid wordt uitgedrukt in megabytes per seconde (MB/s). Hoe meer gegevens een harde schijf per minuut kan verwerken, hoe sneller het systeem zal werken. De snelheid waarmee bestanden worden overgezet van je laptop of desktop naar de harde schijf is dan weer afhankelijk van de aansluiting. Met een USB 3.0 kun je bijvoorbeeld al 10x keer zo snel bestanden op de schijf plaatsen dan met een USB 2.0 kabel.

  Opslagcapaciteit

  De hoeveelheid aan opslagruimte is afhankelijk van de soort informatie die je wilt opslaan. Indien je veel video’s in hoge kwaliteit wilt opslaan, is het aan te raden een schijf van minimaal 1 TB aan te schaffen. Kleinere schijven zijn geschikt om zowel foto’s als documenten op te slaan. Alle bestanden nemen tegenwoordig echter steeds meer ruimte in beslag, dus het is aan te raden om een wat grotere schijf aan te schaffen dan je nodig hebt. Hiermee kun je ook in de toekomst nog vooruit.

  SSD

  Met de introductie van de SSD (solid-state drive) in 2009 heeft de snelheid van opslagmedia een impuls gekregen. De toegangs- en overdrachtssnelheid van de SSD ligt stukken hoger in vergelijking met de harde schijf. Dit komt onder andere doordat de SSD de gegevens opslaat op geheugenchips. Dit gebeurt niet met een beweegbare arm zoals bij een harde schijf maar door middel van het overbrengen van een elektrische lading. Door de hoge snelheid worden SSD-schijven vaak als opstartschijf gebruikt voor de computer, maar ook een externe SSD kan handig zijn. Vooral als je veel films kijkt en muziek luistert.

  Accessoires

  Een externe harde schijf dient aangesloten te worden op de laptop of tablet. Dit kan door middel van een vaak meegeleverde USB-kabel. Deze kan tevens nog los worden aangeschaft. Wanneer je een tekort hebt aan USB-aansluitingen op het apparaat dan is het handig om een hub met losse USB-poorten te kopen. Hiermee heb je altijd genoeg ruimte om externe apparaten in op te slaan. Om de harde schijf te beschermen wanneer je deze ergens mee naartoe neemt, is het handig om een bijbehorend hoesje aan te schaffen.