Reportageflitsers

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Een flitser zorgt voor de gewenste belichting van jouw foto, zodat objecten gedetailleerder en helderder in beeld worden gebracht. Meer over

 

Reportageflitsers

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Een flitser zorgt voor de gewenste belichting van jouw foto, zodat objecten gedetailleerder en helderder in beeld worden gebracht. Meer over

   

  Wat is een reportage flitser?

  Een reportage flitser, ook wel opzetflitser genoemd, is speciaal ontwikkeld om een onderwerp van gerichte belichting te voorzien. De eerste flitsers bestonden rond 1900 uit een simpele maar gevaarlijke ontstekingstechniek, maar sinds de jaren 80 ontwikkelde de externe flitser zich naar de huidige techniek toe. De externe flitser is eenvoudig te bevestigen bovenop jouw camera, waardoor deze ook met de camera kan communiceren. Deze communicatie is belangrijk om de ideale belichting tot stand te brengen, of het nu een opname tijdens de vallende duisternis is of portretfotografie in een studio. Het grote voordeel van een losse flitser is dat onder de meest uiteenlopende omstandigheden de juiste belichting kan worden bereikt.

  Werking van een flitser

  Hoewel de techniek achter de flitser redelijk complex is, proberen we je toch een indruk te geven van de manier waarop een flitser werkt. De belangrijkste functie van een flitser is het op het juiste moment brengen van de belichting via een flits. Hiervoor dient er tussen de camera en de flitser gecommuniceerd te worden. De flits zelf duurt namelijk maar een fractie van een seconde (bijv. 1/2000s) en zal door de camera gevangen moeten worden in de opname. Een camera beschikt daarom altijd over een minimale sluitertijd om in combinatie met een flitser een opname te kunnen maken. Deze ligt vaak tussen de 1/100 en 1/200. Tijdens de opname bewegen er namelijk twee sluitergordijnen voor de beeldsensor langs. De tijd tussen het eerste gordijn en het tweede bepaalt de sluitertijd. De flits moet dan ook komen in het gedeelte tussen de twee zogenoemde gordijnen. Veel moderne camera’s spelen hierop in door de sluitertijd te synchroniseren met het vermogen van de camera. Twee flitsen kort achter elkaar zorgen ervoor dat het onderwerp goed belicht wordt. Bij geavanceerde flitsers volgen er zelfs meerdere flitsen achter elkaar, zodat de belichting precies wordt zoals gewenst. De voorflitsen zorgen er namelijk voor dat de camera de juiste flitskracht kan berekenen voor het vast te leggen beeld. Dit alles wordt in werking gezet wanneer je de ontspanknop (half) indrukt. De uiteindelijke foto kun je uiteraard direct bekijken en indien gewenst kun je de lichtinval wijzigen om nog een foto te maken van het onderwerp.

  Functies van een externe flitser

  Een externe flitser beschikt over tal van functies die het resultaat van de opname flink kunnen verbeteren. Met de kantel- draaifunctie kan ervoor worden gezorgd dat het licht via bijvoorbeeld een plafond, muur of reflectiescherm wordt weerkaatst op het onderwerp. Hierdoor kun je een natuurlijker beeld creëren, waarbij tevens overbelichting en het effect van rode ogen worden voorkomen. Sommige flitsers beschikken over de mogelijkheid om draadloos van afstand te worden aangestuurd, zodat er geen storende trillingen optreden. Uiteraard biedt een statief bij veel van deze situaties ook uitkomst. Een andere functie is een uitschuifbare bounce card, waarmee de lichtreflectie kan worden veranderd. Zowel voor een opname in een fotostudio, buiten in het zonlicht of tijdens de inkomende duisternis kan de reportageflitser dan ook uitkomst bieden.

  Vergelijking met een ingebouwde flitser

  Sommige camera’s beschikken over een ingebouwde flitser, echter is deze in kracht en resultaat vaak zwak te noemen. Alleen onderwerpen op slechts enkele meters kunnen hierdoor in beeld worden gebracht en zijn dan ook nog afhankelijk van het omgevingslicht. Een ander nadeel van de interne flitser is dat deze niet kantelbaar is en dus ook niet vanuit een bepaalde hoek op het object kan worden gericht. Als je liever niet wilt investeren in een dure externe flitser dan zijn er nog genoeg betaalbare opties die uitkomst kunnen bieden.

  Aanvullende accessoires

  Naast de al aanwezige onderdelen die meegeleverd worden met een reportageflitser (flitsvoet, oplader, filters) zijn er nog enkele aanvullingen die een meerwaarde kunnen bieden. Er zijn bijvoorbeeld filters die een effect kunnen geven aan de kleur van het licht, transceivers voor het indirect aansturen van de flitser of achtergronddoeken voor het veranderen van de totaalopname.

  Welk merk kies jij?

  Wil je een bepaald merk? Wij hebben diverse topmerken:

  Godox | NissinYongnuoMetzProfoto

  Inspiratie en tips

  Ben je op zoek naar nog meer tips en inspiratie om aan de slag te kunnen met fotograferen met flitsers? Neem de tijd om eens een kijkje te nemen: