Softboxen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Voor het verminderen van de hardheid van jouw foto’s biedt de verzachtende werking van een softbox voor de flitser uitkomst. Meer over

 

Softboxen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Voor het verminderen van de hardheid van jouw foto’s biedt de verzachtende werking van een softbox voor de flitser uitkomst. Meer over

   

  Alles over een softbox

  Wat is een softbox?

  Een softbox bestaat uit een tentvormige constructie met aan de voorkant een doorschijnend doek (diffuser) en binnenin reflecterend materiaal. Door een flitser achterin de box te plaatsen wordt het licht eerst binnenin weerkaatst voordat via het doorschijnende doek het onderwerp belicht wordt. De zachte tonen van het licht maken de softbox zeer geschikt om te gebruiken bij product-, interieur- en portretfotografie. Bij een softbox wordt het licht in een gecontroleerde straal op het onderwerp gericht en moet er niet, zoals bij een reflectiescherm, rekening gehouden worden met de hoek waarmee het licht wordt weerkaatst.

  Soft box

  Externe flitsers worden in de softbox bevestigd via een constructiesysteem, vaak bestaande uit een klem of elastische band. Daarnaast zijn er ook softbox varianten die rechtstreeks op de flitser van de camera worden bevestigd. Beide varianten geven hetzelfde effect, maar kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De kleinere varianten zijn vaak inklapbaar en kunnen zo eenvoudig worden meegenomen op reis. De grote softboxen hebben vaak ondersteuning nodig van een statief om stabiel te kunnen blijven. Voordeel van een grotere softbox is dat deze zachter en natuurlijker licht kan brengen door de extra ruimte binnenin om het licht te laten reflecteren. Wanneer het licht door de voorkant op het onderwerp komt zorgt dit voor een egale verdeling en worden ongelijke kleuren gladgetrokken. Denk hierbij aan verschil in de kleur van de huid en de gelijkmatige kleur bij portretfotografie. Het is altijd aan te raden om de softbox niet te ver van het onderwerp te plaatsen, zodat de verzachtende werking niet verloren gaat.

  Hittebestendige werking van softboxen

  Een voordeel van het gebruik van een softbox is dat het gebruikte materiaal goed om kan gaan met hoge temperaturen. Bij flitsers met LED lampen is de warmtetoevoer al beperkter, maar bij andere flitsers loopt de temperatuur al snel op. De warmte heeft dus ook geen invloed op het effect van de softbox en de uiteindelijke belichting van het onderwerp.

  Verschillende softboxen

  De softbox is verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten. De vorm van de box speelt een belangrijke rol bij de manier waarop het licht op het onderwerp wordt gebracht. Ronde en vierkante modellen zorgen voor verschillende weerkaatsingen binnenin en hierdoor ontstaat een zachtere of hardere lichtstraal op het onderwerp. De luxere varianten bestaan vaak uit een acht- of zestienhoekige constructie, waardoor zacht licht een persoon mooi op foto kan vangen. Daarnaast zorgen deze modellen ervoor dat de reflecties in de ogen van een persoon een natuurlijker beeld geven.

  Inspiratie en tips

  Ben je op zoek naar nog meer tips en inspiratie om aan de slag te kunnen met studiofotografie? Neem de tijd om eens een kijkje te nemen: