Telelenzen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Met de telelens haal je een onderwerp of gebeurtenis op een grote afstand dichtbij en leg je deze haarscherp vast. Meer over telelenzen

Ben je op zoek naar een nieuwe lens, maar weet je nog niet precies welke lens je nodig hebt? Doe dan onze keuzehulp!

 

Telelenzen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Met de telelens haal je een onderwerp of gebeurtenis op een grote afstand dichtbij en leg je deze haarscherp vast. Meer over telelenzen

  Ben je op zoek naar een nieuwe lens, maar weet je nog niet precies welke lens je nodig hebt? Doe dan onze keuzehulp!

   

  Alles over telelenzen

  Ga jij regelmatig vogels of wildlife spotten? Of ben je een groot liefhebber van sport? Dan zijn telelenzen voor jou ideaal! Met deze lenzen kun je namelijk onderwerpen van meters of zelfs kilometer(s) verweg dichtbij halen. 

  Wat is een telelens?

  Een telelens is een objectief waarmee een object in de verte eenvoudig dichtbij wordt gehaald en kan worden vastgelegd. Het concept voor dit type lens is al enkele honderden jaren oud, maar kreeg pas meer aandacht eind 19e eeuw. Met de introductie van dit type lens is het mogelijk geworden om natuur-, portret- en sportfotografie naar een hoger niveau te tillen. De maximale brandpuntsafstand van dit type camera varieert van 70mm tot 1500mm en loopt van de lichte teleobjectieven tot de zware superteleobjectieven. De zware jongens worden vooral in een omgeving gebruikt waarbij de afstand kan oplopen van enkele tot honderden kilometers, hierbij dient gedacht te worden aan safari- en astrofotografie.

  Geringe scherptediepte

  Naast dat de beelden eruitzien alsof ze zijn samengedrukt staan teleobjectieven bekend om hun geringe scherptediepte. Dit zorgt ervoor dat een object goed kan worden onderscheiden van de achtergrond, aangezien alleen het object scherp wordt weergegeven. Dit effect heeft een groot voordeel in de sport- en natuurfotografie, aangezien hier dier en mens worden losgekoppeld van storende omgevingsobjecten. Daarnaast kent dit type lens het effect om bepaalde onderwerpen te vergroten, waardoor ze beter in beeld gebracht kunnen worden

  Beeldstabilisatie

  Door de lengte en het gewicht van een telelens is het vaak lastig om een object vast te leggen zonder enige trilling. Veel moderne telelenzen maken dan ook gebruik van beeldstabilisatietechnieken om zo min mogelijk ruis in je opname te vertonen. Tevens zorgt deze ondersteuning ervoor dat beelden niets aan scherpte inleveren, zelfs als je de foto uit de hand maakt. Uiteraard zijn statieven bij de grotere telelenzen noodzakelijk om zowel het gewicht onder controle te houden als het beeld te kunnen stabiliseren. Zowel zonder als met statief is het aan te raden om de sluitertijd zo kort mogelijk te houden, dit om negatieve effecten van trillingen uit te sluiten.

  Vast brandpunt

  Onder de teleobjectieven zijn verschillende lenzen te vinden die werken met een vast brandpunt. Met deze objectieven kun je dus niet in- en uitzoomen en is het belangrijk om de ideale plek te vinden vanaf waar je een foto schiet. Op deze manier wordt elke situatie heel anders benaderd en leer je om bewust en gefocust te werk te gaan. Elke omstandigheid vormt namelijk een nieuwe uitdaging en dient van tevoren te worden uitgedacht.

  Superteleobjectieven

  Superteleobjectieven hebben een brandpuntafstand van minimaal 300mm en bevinden zich in de hogere prijsklasse van de telelenzen. Hiertegenover staat dat deze objectieven het optimale uit wild-, sport- en nieuwsfotografie halen en beelden haarscherp kunnen vastleggen. Het gewicht verschilt per camera, maar over het algemeen wegen deze modellen enkele kilo’s. Door het gebruik van verschillende materialen is het gewicht de laatste jaren echter snel afgenomen en liggen zelfs deze mega lenzen goed in de hand.

  Ondersteuning voor full frame camera’s

  Onder telelenzen zijn verschillende modellen te vinden die in combinatie met een full frame camera kunnen werken. Deze lenzen zijn dan ook zeer geschikt om nog meer uit het grote formaat van de foto te halen, zonder bijvoorbeeld met de invloed van donkere hoeken te worden geconfronteerd. De verbeterde scherpte kan met een telelens zorgen voor een schitterend resultaat.

  Inspiratie en tips

  Wil je nog meer weten over het fotograferen met een telelens, dan helpen deze pagina's je verder!