Spiegellenzen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Met de spiegellens heeft u een betaalbare telelens in handen waarmee verre objecten dichtbij kunnen worden gehaald, zoals bij natuur- en astrofotografie.

 

Spiegellenzen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Met de spiegellens heeft u een betaalbare telelens in handen waarmee verre objecten dichtbij kunnen worden gehaald, zoals bij natuur- en astrofotografie.

   

  Wat is een spiegellens?

  De spiegellens of catadioptrische lens is een teleobjectief die bestaat uit zowel een lens als spiegel. Hiermee wordt de breking van het licht en de reflectie gecombineerd en daarmee zijn ze vooral geschikt voor de astrofotografie. Origineel werden dit type lenzen 200 jaar geleden ontworpen voor het gebruik in vuurtorens en in microscopen. De gebogen spiegel waarover dit objectief beschikt zorgt ervoor dat de spiegellens veel korter van formaat is dan de standaard telelens, maar daarmee ook een aantal nadelen kent ten opzichte van de duurdere telelenzen.

  De voor- en nadelen van een spiegellens

  Toen de spiegellenzen in de jaren 50 op grote schaal in de markt verschenen werden ze direct geroemd om hun compactheid en lichte bouw in vergelijking met de grote en loodzware telelens. Uiteraard heeft de telelens de laatste jaren ook veel gewonnen op gewicht en grootte, maar de spiegellens kent op dit gebied nog steeds een voordeel. Daarnaast zijn ze zeer handzaam en kunnen dan ook goed worden gestabiliseerd vanuit de hand. Bij voldoende licht en optimale omstandigheden kunnen er met handmatig scherpstellen indrukwekkende resultaten worden behaald. Met een vast diafragma van 6.3 of 8.0 leveren ze onder donkere omstandigheden echter fors aan kwaliteit in en kennen een beperkte scherptediepte. Contrastvermindering treedt snel op door het spiegelsysteem en zorgt er tevens voor dat de achtergrond er snel onscherp uitziet. Een andere beperking van de spiegellens is dat deze geen beeldstabilisatie kent, maar ze zijn dan ook niet erg zwaar in gewicht.

  De machtspositie van Samyang

  De markt van de spiegellens is al jaren zeer beperkt. Waren het vroeger nog de grote merken Nikon en Canon die verschillende objectieven van dit type verkochten, tegenwoordig beperkt zich dit slechts tot één merk, het Koreaanse Samyang. Dit merk biedt spiegellenzen aan die geschikt zijn voor camera’s van diverse merken.