Met een betaalbare teleconverter / extender als tussenstuk op de camera verkleint u de beeldhoek en kunnen verre objecten worden vastgelegd.
Met een betaalbare teleconverter / extender als tussenstuk op de camera verkleint u de beeldhoek en kunnen verre objecten worden vastgelegd.
Een teleconverter / extender is een tweede lens die tussen de body en de hoofdlens wordt geplaatst. Dit om de brandpuntsafstand van de hoofdlens te vergroten en objecten die verder weg liggen goed in beeld te kunnen brengen. Met een 2.0x teleconverter wordt de brandpuntsafstand verdubbeld, met een 70mm objectief wordt dit dus 140mm. Bij de beschikbare teleconverters en extenders van merken als Canon, Sigma, Keno en Nikon wordt vermeld voor welk type objectief ze geschikt zijn. De teleconverter is speciaal ontworpen voor brandpuntsafstanden van 50mm tot 300mm, bij een kleinere (groothoek) of grotere (macro) afstand treedt er te veel kwaliteitsverlies op.
Het grootste voordeel van een teleconverter is dat voor een betaalbare prijs de brandpuntsafstand van een objectief kan worden vergroot. Vooral de duurdere objectieven met een lange brandpuntsafstand zijn vaak onbetaalbaar voor de gemiddelde consument, maar door het gebruik van een teleconverter is het mogelijk om bijvoorbeeld van 300mm naar 600mm te gaan. Een ander pluspunt is dat met een extender het centrale deel van het beeld wordt vergroot, waardoor eventueel aanwezige donkere hoeken verdwijnen.
Een nadeel aan van de teleconverter is dat de lichtsterkte en scherpte afneemt naarmate de extender een hogere vergrotingsfactor heeft. Bij een 1.4x converter is dit één stop lichtsterkte en bij een 2.0x twee stops. Met een 300mm f/2.8 telelens wordt door het gebruik van een extender de lens een 600mm f/5.6 telelens, hierbij valt direct de verminderde lichtsterkte op. Daarnaast worden afbeeldingsfouten door de converter verder vergroot en daarmee zichtbaar in de opname. Bij het gebruik met de autofocus functie neemt de snelheid bij de grotere teleconverters toe en het is dan ook belangrijk om rekening te houden met welk objectief de teleconverter goed kan samenwerken.
Door de verminderde lichtsterkte bij het gebruik van een teleconverter is het aan te raden om bij het gebruik van dit tussenstuk in het donker met een kortere sluitertijd te werken. Echter heeft dit ook een effect op de uiteindelijke opname, ruis en verminderde scherpte zijn namelijk merkbaar in het eindresultaat. Dit maakt de teleconverter vooral geschikt voor het gebruik tijdens daglicht, aangezien op deze momenten de beste resultaten kunnen worden behaald.
In de ontwikkeling van de teleconverter / extender zijn er veel vorderingen gemaakt wat betreft de gegevensverwerking tussen het objectief en de camera. Hiermee worden de prestaties bij het gebruik van autofocus functie verbeterd en de lichtmeting en beeldstabilisatie strakker gecommuniceerd.