SD kaarten

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Je wilt meer opslagruimte op je camera, digitale fotolijst of ander apparaat creëren. Dan biedt een SD kaart de uitkomst. Deze kaarten zijn snel en helpen bij het vastleggen, bewaren en delen van jouw beelden. Meer over

 

SD kaarten

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Je wilt meer opslagruimte op je camera, digitale fotolijst of ander apparaat creëren. Dan biedt een SD kaart de uitkomst. Deze kaarten zijn snel en helpen bij het vastleggen, bewaren en delen van jouw beelden. Meer over

   

  Alles over SD kaarten

  Je wilt een SD kaart kopen. Maar welke heb je nodig? Door de grote zee aan type, schrijfsnelheden, leessnelheden, geheugen en classes raak je soms het overzicht kwijt. Daarom helpen wij jou graag bij het selecteren van de juiste kaart. Zo voorkom je dat je de verkeerde koopt, bijvoorbeeld een met te weinig opslagruimte of een die niet wordt herkend.

  Wat is een SD kaart?

  De SD kaart is de opvolger van de Multi Media Card, ofwel MMC. De afkorting SD staat voor Secure Digital. We spreken daarom ook wel over een beveiligde geheugenkaart. De kaart werkt op een flashgeheugen. Met deze techniek sla je makkelijk data op en verwijder je eenvoudig losse bestanden. Daarnaast beschikt de SD kaart over hogere lees- en schrijfsnelheden. Hierdoor is de kaart uitgegroeid tot een van de populairste beveiligde geheugenkaarten.

  Naast fotocamera’s, videocamera's en digitale fotolijsten hebben steeds meer apparaten een SD kaart nodig. Dankzij de stijgende vraag groeit de opslagcapaciteit van de kaarten. Zo vind je naast de oude 2GB kaarten nu ook SD kaarten met een geheugen van maar liefst 2TB.

  Welke SD kaart heb ik nodig?

  Op de SD kaart vind je, buiten het geheugen, nog veel meer informatie. Zo zie je het type, de schrijfsnelheid en leessnelheid, maar ook verschillende classes. Al deze informatie heb je nodig bij het kiezen van de juiste SD kaart.

  Type: SDSC, SDHC en SDXC

  Als eerst is het belangrijk te kijken welk type SD kaart jouw apparaat nodig heeft. Deze informatie vind je in de meeste handleidingen en kaartsloten. In totaal zijn er 3 typen: SDSC, SDHC en SDXC. 

  De SDSC (SD Standard Capacity) was de eerste SD kaart op de markt. Je gebruikt ze vaak in oudere apparaten. Het geheugen van deze kaarten loopt op tot 2GB.

  De SDHC (SD High Capacity) hebben een grotere capaciteit en zijn bruikbaar in de meeste apparaten (met “HC” aanduiding). Het geheugen van deze kaarten varieert van 4GB tot 32GB.

  De SDXC (SD eXtended Capacity) hebben een nog grotere capaciteit dan de SDHC kaarten, maar zijn alleen toegankelijk voor specifieke apparaten zoals de duurdere filmcamera’s en de hoge resolutie fotocamera’s. Het geheugen van deze kaarten varieert van 64GB tot 2TB (2048GB).

  Geheugen

  Het ergste wat je kan overkomen is dat je SD kaart supersnel vol is. Het is daarom belangrijk te weten hoeveel je ongeveer op een kaartje kwijt kunt. Hoeveel GB je nodig hebt, verschilt per camera (aantal megapixels), per foto (JPG of RAW) en per video (HD, Full HD, 4K, etc.). Om het zo duidelijk mogelijk te maken hebben wij een handig GB-overzicht gemaakt.

  Snelheid: leessnelheid en schrijfsnelheid

  Je wilt natuurlijk dat alle processen soepel verlopen. Daarom speelt de snelheid van de SD kaart ook een belangrijke rol. Dit kun je verdelen in leessnelheid en schrijfsnelheid. De leessnelheid zegt iets over de snelheid waarmee foto’s worden overgezet op een ander apparaat. De schrijfsnelheid gaat juist over de snelheid waarmee bestanden op het kaartje geschreven worden. Dit is dan ook de snelheid waar je vooral op moet letten bij fotograferen. Op het kaartje staat dit meestal uitgedrukt in MB per seconde (MB/s).

  Snelheidsklassen: UHS en Video

  De snelheid wordt tegenwoordig, naast MB/s, ook uitgedrukt in verschillende snelheidsklassen. In het begin bestond het classificatiesysteem uit een getal, geschreven in de letter ‘C’. Zo had je: Class 2, Class 4, Class 6 en Class 10. Inmiddels vallen alle kaarten onder de snelheidsklasse 10 (10 MB/s). Daarom zijn er in de loop van tijd twee nieuwe klassen bijgekomen: UHS (Ultra High Speed) en Video.

  Zowel UHS (U1 of U3) als Video (V6, V10, V30, V60 of V90) geven de minimale schrijfsnelheid weer. Zo zijn de klassen U1 en V10 gelijk aan 10MB/s. Ook voor de snelheidsklassen hebben wij een handig snelheidsklassen-overzicht gemaakt.

  Interface: UHS-I of UHS-II

  UHS kent twee klassen: de U-klassen en UHS-klassen. Wanneer op de SD kaart UHS-I staat (Romeinse 1) slaat dit op de interface, ofwel de aansluiting van de kaart. Bij UHS-I heeft de kaart maar een rij connectoren. Bij een UHS-II kaart zijn extra connectoren beschikbaar wat zorgt voor een snellere interactie (lees- en schrijfsnelheid). De maximale snelheid van UHS-II kaarten liggen daarom hoger dan die van UHS-I kaarten. Welke interface jij nodig hebt, vind je terug in de handleiding van jouw apparaat.

  Wil je nog meer informatie over deze onderdelen? Bekijk dan onze geheugenkaarten keuze hulp. Zo ontdek je sneller welke geheugenkaart bij jouw apparaat en wensen past.

  Bekijk de keuzegids

  Nieuwe ontwikkelingen

  Naast een hele reeks nieuwe ontwikkelingen binnen de snelheid van SD kaarten en de formaten, zoals Micro en Mini, ontstaan er de laatste jaren ook nieuwe toepassingen voor de kaarten. Op dit moment zijn er al WiFi SD kaarten beschikbaar, waarmee je foto’s en video’s direct overzet naar een laptop, smartphone of harde schijf. Zo kun je jouw opnamen gelijk delen op social media of plaatsen op een blog.

  Welk merk kies jij?

  Wil je een bepaald merk? Wij hebben diverse topmerken:

  Sandisk | Angelbird | Lexar | Sony | Integral | Peter Hadley | Transcend | Fujifilm

  Inspiratie en tips

  Op zoek naar nog meer tips en inspiratie voor het werken met een SD-kaart? Bekijk deze pagina's een keer: