Voor indrukwekkende beelden van verre planetenstelsels en een gedetailleerd overzicht van het heelal biedt een sterrenkijker uitkomst.
Voor indrukwekkende beelden van verre planetenstelsels en een gedetailleerd overzicht van het heelal biedt een sterrenkijker uitkomst.
Een sterrenkijker, ook wel telescoop genoemd, vergroot het beeld dat wij als mens kunnen zien door het gebruik van een vergrootglas (oculair) in combinatie met een lens. De sterren zelf worden door hun afstand niet zozeer groter, maar het aantal sterren, de felheid en de structuur wordt wel duidelijker door het gebruik van een sterrenkijker. Door de bouw van een sterrenkijker speelt de diameter van het objectief de hoofdrol als we het over de scherpte van het beeld hebben. Met een grotere diameter vangt de sterrenkijker namelijk meer ligt en kunt u dus zwakkere sterren beter waarnemen. De eerste telescopen stammen al uit het jaar 1608 en werden ontworpen op Nederlandse bodem.
Er zijn verschillende sterrenkijkers op de markt, die elk gebruik maken van andere technieken om het beeld te vergroten. Kortweg onderscheiden we drie soorten.
Het oculair bevindt zich dichtbij het punt waar we met het oog doorheen kijken. Dit onderdeel van de sterrenkijker bestaat uit meerdere lensjes waarmee het beeld dat wordt gevangen weer netjes evenwijdig wordt gemaakt. Door te draaien aan de focusknop kan het oculair naar binnen of buiten bewegen, waardoor we het beeld kunnen scherpstellen. Door het wijzigen van oculair kan de vergrotingsfactor van het beeld worden gewijzigd. Een te grote vergroting kan voor wazige beelden zorgen, maar met een setje oculairs kunt u goed testen met verschillende effecten.
Voor het waarnemen van hemellichamen is het belangrijk dat de sterrenkijker goed stabiel kan worden neergezet, waardoor er geen trillingen ontstaan in het beeld. Veel sterrenkijkers hebben een hoog gewicht en kunnen met een statief van meer stabiliteit worden voorzien. Bij sommige sterrenkijkers zit het statief al inbegrepen, maar in andere gevallen nog niet. Het is dan ook aan te raden een Tripod aan te schaffen.
Met een sterrenkijker kunt u schitterende beelden bekijken van het heelal. Storend kan het zijn wanneer er een waas of veel stof op het objectief zit. Belangrijk is het dan ook de onderdelen zoals oculairs stofvrij op te bergen. Een lensdoek, blaasbalg of lenspen kan uitkomst bieden bij de verschillende mogelijkheden om de lens schoon te houden.