Nachtkijkers

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Spot nachtdieren in het wild, observeer de nachtelijke bezigheden van personen of bekijk passerende auto’s, met een nachtkijker zie je alles scherp en helder.

 

Nachtkijkers

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Spot nachtdieren in het wild, observeer de nachtelijke bezigheden van personen of bekijk passerende auto’s, met een nachtkijker zie je alles scherp en helder.

   

  Wat is een nachtkijker?

  Een nachtkijker is een type verrekijker waarbij het restlicht van de maan en sterren wordt versterkt, zodat het mogelijk is om in de nacht dieren te observeren en personen te aanschouwen. Het principe achter de nachtkijker is vrij eenvoudig. Het restlicht wordt versterkt en omgezet in elektronen, welke het beeld doorgeven aan het scherm. Aangezien het menselijk oog moeite heeft om ’s nachts beelden scherp te kunnen waarnemen is de pupil vergroot. Door de grote van de pupil af te stellen op de diameter aan het einde van de kijker wordt er een optimaal beeld gevormd. Bij nachtkijkers met infrarood wordt deze functie versterkt door een schijnwerper op het object te laten schijnen, vooral handig wanneer er weinig restlicht aanwezig is.

  Verschillende generaties

  De verschillende nachtkijkers kunnen kortweg worden ingedeeld in drie soorten, ingedeeld op basis van de lichtversterker.  

  • 1e generatie: Onder de eerste generatie nachtkijkers vallen de populairste modellen. Naast gebruiksvriendelijk zijn deze apparaten relatief goedkoop in aanschaf. Met capaciteit om het licht tot maximaal 1000x te versterken zijn deze nachtkijkers vooral geschikt voor het observeren van gebouwen, vervoer en planten. Modellen van deze generatie kunnen aan de randen een vertekend beeld vormen, maar geven in de kern altijd de juiste weergave.
  • 2e generatie: De tweede generatie is oorspronkelijk ontwikkeld om te gebruiken voor professionele doeleinden, zoals voor militairen in het veld en in wetenschappelijke toepassingen. Door de hoge kwaliteit van de beelden valt deze generatie in een hoger prijssegment. Daartegenover staat dat de lichtversterking tot wel 20.000x oploopt en dieren en mensen dus gedetailleerd kunnen worden bekeken. Het verschil met de eerste generatie komt tot stand door het gebruik van een micro-kanaalplaat, welke voor extra lichtversterking zorgt.
  • 3e generatie: De meest geavanceerde nachtkijkers bevinden zich in de derde generatie. De samenstelling van de beeldplaat bestaat uit hoogwaardige materialen en deze kan dan ook zeer scherpe beelden genereren. De prijzen lopen in deze klasse snel op en voor de standaard consument zijn nachtkijkers van de 1e of 2e generatie meer geschikt. De lichtversterking van deze modellen loopt op tot de 50.000x.

  Bereik van de nachtkijker

  Nachtkijkers zijn er in alle soorten en maten en het bereik van deze verrekijkers is dan ook afhankelijk van wat je er mee wilt gaan doen. Bij het observeren van dieren tijdens hun nachtelijke activiteiten neem je het liefst een niet al te zwaar model mee. Hierbij zul je wel iets inleveren op de maximale afstand waarop je het dier scherp kunt zien. Kijk je liever over een verdere afstand uit over een kaal landschap, dan is het handiger om een nachtkijker met een groter bereik aan te schaffen. Uiteraard is het bereik ook afhankelijk van de generatie van de nachtkijker. Met een hogere lichtversterking is het namelijk mogelijk verder te kunnen zien. Let er altijd op dat je voldoende restlicht hebt in de omgeving, want anders wordt de lichtversterking een stuk moeilijker. Wanneer je bijvoorbeeld in volledige duisternis staat kun je dieren maar tot 100 meter scherp zien, terwijl bij volle maan je deze dieren op enkele honderden meters scherpt kunt weergeven.

  Extra functionaliteiten en benodigdheden

  Naast het waarnemen van dieren, mensen en objecten met een nachtkijker zijn er ook  modellen waarbij het mogelijk is de waarnemingen op beeld of film vast te leggen. De opnames worden opgeslagen op een eigen geheugenkaart (MicroSD of SD). Voor stabiele beelden is het noodzakelijk om een statief te gebruiken, zodat je de objecten goed en scherp kunt zien.