Lichtmeters
De lichtmeter is een handig hulpmiddel om de lichtsterkte te meten en daar de instellingen van uw camera op af te stellen.
Sekonic L-308X Flashmate Lichtmeter
Adviesprijs 255,-
199,-
Sekonic L-478D Litemaster Pro
Adviesprijs 359,-
299,-
Sekonic L-208 TwinMate
Adviesprijs 145,-
109,-
Sekonic SpeedMaster L-858D
Adviesprijs 665,-
639,-
TTArtisan Light meter II, silver
72,-

Sekonic C-800 Spectrometer
Adviesprijs 1.795,-
1.499,-
Sekonic L-478VF Spotmeter 5 graden (VF-5)
Adviesprijs 155,-
129,-
Sekonic L-478DR Litemaster Pro Elinchrom
Adviesprijs 435,-
332, 10
Sekonic SpeedMaster L-858D + RT-GX zender Godox
749,-
TTArtisan Brass Light meter Brass
94, 99
Sekonic L-478DR Litemaster Pro Phottix
Adviesprijs 435,-
339,-
Voigtlander universele lichtmeter zwart
279,-
Wat is een lichtmeter?
Een lichtmeter is een apparaat bestaande uit verschillende sensoren en een beeldscherm om de resultaten van de gedane metingen te laten zien. De juiste hoeveelheid licht is namelijk bepalend voor de uiteindelijke foto en de belichtingsdriehoek (ISO, diafragma en sluitertijd) moet hierbij in evenwicht zijn. Het probleem is dat alles handmatig instellen nogal een tijdrovend klusje kan zijn, waardoor de hulp van een lichtmeter van bijvoorbeeld Sekonic of Gossen dit eenvoudiger maakt.
Onderdelen van de lichtmeter
Een lichtmeter is opgebouwd uit een display met daaromheen verschillende sensoren die elk een andere functie hebben. De bol in de meetsensor van de kop zorgt ervoor dat het licht verspreid op de sensor valt. De kop is vaak draaibaar zodat er goed naar het licht toe kan worden gedraaid en de lichtinval op het onderwerp kan worden gemeten. Naast de meetsensor in de kop bevatten sommige modellen ook een meetsensor aan de zijkant, waardoor het mogelijk is om het licht te meten in een zeer klein gebied. Via een sync aansluiting kunnen bepaalde lichtmeters op een flitser worden aangesloten, om direct na de meting de flitser te laten afgaan. Het belangrijkste onderdeel om daadwerkelijk inzicht te krijgen in de lichtsterkte is de display. Hier worden namelijk alle meetresultaten op getoond en aan de hand hiervan kunnen de instellingen voor uw camera worden gewijzigd.
Functionaliteit van de meter
Nu we een beeld hebben van de onderdelen van de lichtmeter kijken we naar wat de lichtmeter voor fotografie te bieden heeft. Simpel gezegd bepaalt de lichtmeter door het gebruik van sensoren de ideale lichtsterkte voor de opname en geeft hiervoor de bijbehorende instellingen. De ISO waarde dient u vooraf aan te geven, met daarnaast het diafragma of de sluitertijd. Aan de hand hiervan geeft de lichtmeter de instelling voor het andere onderdeel door. De bepaalde diafragma of sluitertijd worden vaak heel nauwkeurig gegeven door de meter. Uiteraard wordt het verhaal anders als er meerdere flitsers worden gebruikt om de foto te maken of als zonlicht een bepalende rol speelt. In dit geval kunt u gebruik maken van verschillende functies van de lichtmeter. De functie van een lichtmeter komt pas echt tot leven wanneer u gebruik maakt van meerdere flitsers in een studio. Eerst stelt u alles in en schakelt u de lampen aan. Op de verschillende plekken van lichtinval meet u vervolgens de waardes, waarmee u zowel het vermogen van de flitsers als de camera-instellingen kunt afstellen.