Studioflitsers

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

De krachtige en professionele studioflitser is de meest veelzijdige flitser voor het gebruik in de studio, waarmee zeer gedetailleerde en kleurrijke beelden kunnen worden vastgelegd.

 

Studioflitsers

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

    De krachtige en professionele studioflitser is de meest veelzijdige flitser voor het gebruik in de studio, waarmee zeer gedetailleerde en kleurrijke beelden kunnen worden vastgelegd.

     

    Wat is een studioflitser?

    Een studioflitser is ontwikkeld om de beste resultaten te halen uit het fotograferen in een studio. De flitsers worden al jarenlang gebruikt door de professionele studio fotograaf, maar sommige modellen zijn de laatste jaren ook betaalbaar geworden voor andere liefhebbers van fotografie. Deze flitsers zijn dan ook met name geschikt voor portret- en productfotografie. Bij het vastleggen van personen speelt licht namelijk een grote rol en met een studioflitser kan dit volledig worden gecontroleerd. Naast een flitskop beschikken ze ook over een instellamp om voordat je het definitieve beeld vastlegt de foto opstelling te testen.

    Werking van een studioflitser

    Een studioflitser is opgebouwd uit de behuizing van een flitskop met daaraan de flitsbuis bevestigd. De flitskop bevat ook een instellamp om het effect van de opname vooraf te bekijken. De behuizing van de flitser is vervaardigd uit stevig materiaal en een nette constructie. Hierdoor kan zowel hitte van de lamp worden afgevoerd als ervoor worden gezorgd dat tijdens het vervoeren van de flitser niets beschadigd raakt. Als we het over de werking van een studioflitser hebben dan is er een hoofdrol weggelegd voor de flitsbuis. De ronde flitsbuis is gemonteerd rond de instellamp en kan in de meeste gevallen worden vervangen indien deze stuk gaat. De kwaliteit van het flitsen tijdens een camera-opname is afhankelijk van de kleurtemperatuur. Veel flitsers zitten rond de neutrale witte kleuren van 5500 Kelvin. Wanneer de flitser wordt geactiveerd via een bijbehorende afstandsbediening dan levert deze niet continu hetzelfde vermogen. Belangrijk is dus om de camera zo af te stellen dat deze goed kan samenwerken met de flitser. Daarbij het is het nodig om de instellingen op handmatig te zetten, om zo de volledige controle te hebben over de opname. Het diafragma zal hierbij hoog liggen (denk aan minimaal f/8.0) voor portretfotografie, bij fotografie van kleinere objecten mag dit iets lager liggen. De sluitertijd dient tevens te worden afgesteld op de flitssynchronisatietijd van de camera, deze ligt vaak tussen de 1/100 en 1/200.

    Synchroniseren van de flits

    Om het ontsteken van de studioflitser in gang te zetten is het belangrijk om deze zo af te stellen dat de camera en flitser op het juiste moment met elkaar communiceren. Veel gebruikte mogelijkheden kunnen worden ingedeeld in bedraad of draadloos. Risico van bedrading is dat iemand erover struikelt of dat de draad ergens achter blijft haken. Radiografische bediening of een flitstrigger zijn wat dat betreft betere opties. Flitstriggers zijn goed betaalbaar en kunnen worden ingesteld om goed samen te werken met de camera.

    Maximale flitskracht

    Net als bij een reportageflitser speelt de flitskracht een belangrijke rol in het vastleggen van onderwerpen. Een belangrijk verschil tussen deze twee soorten flitsers zit in de manier waarop de flitskracht of het vermogen wordt uitgedrukt. Bij een reportageflitser is het richtgetal in meters namelijk van belang en bij een studioflitser spreken we van Watt per seconde (Ws). De kracht van Ws is wat moeilijker af te lezen dan het richtgetal aangezien een flits maar een fractie van een seconde duurt en dus nooit de volledige hoeveelheid Watt gebruikt. Er zijn modellen van 200 Ws, maar ook studioflitsers die 1000 Ws aankunnen. Het verschil zit vooral in de grootte van het onderwerp dat u wilt gaan vastleggen en van welke afstand je dit wilt doen. In principe heeft u bij productfotografie of het maken van een close-up van iemands gezicht genoeg aan een vermogen van 200/300 Ws. Voor het scherp vastleggen van een volledig persoon is het aan te raden om vanaf 500 Ws naar een flitser te kijken. Een andere belangrijke invloed om rekening mee te houden is het gebruik van andere accessoires zoals flitsparaplu’s, softbox of een reflectiescherm. Als u namelijk het licht gaat reflecteren dan heb je meer vermogen nodig dan als je direct het onderwerp belicht. Handig is hierbij gebruik te maken van een lichtmeter, zodat je precies kunt zien of de kracht overeenkomt met de camera-instellingen.

    Bedieningsknoppen aan de achterzijde

    Een studioflitser bevat tal van bedieningsknoppen om alle functionaliteiten te ondersteunen. Aan de achterzijde van de flitskop zijn diverse knoppen en aansluitingen te vinden. We lichten een aantal belangrijke onderdelen uit. Ten eerste de knop voor de instellamp. Zoals al eerder vermeld dient deze om te kijken hoe het licht over het onderwerp valt bij het maken van de opname. Bij sommige modellen loopt de lichtsterkte van de instellamp met het ingestelde vermogen, bij andere flitslampen kan er worden gewerkt met het volle licht (full) of de dimfunctie. Het vermogen van de flitser kan aan de achterzijde dan ook worden ingesteld. De slave sensor dient ervoor om de flits af laten afgaan wanneer een andere flits of een infraroodlamp in het bereik van de sensor komt. Wanneer de flitser is opgeladen voor een volgende flits dan geeft deze een signaal met een lampje en eventueel een piepje. Deze functies kunnen aan en uit worden gezet met de bijbehorende knoppen. Daarnaast bestaat het bedieningspaneel uit een testknop en een hoofdschakelaar. Qua aansluitingen is er plek voor de voedingskabel en een sync om de flitser te ontsteken.

    Gebruik van overige aansluitingen

    Een studioflitser heeft vaak plek om verschillende accessoires aan te sluiten. Een bajonetaansluiting biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld een softboxflitsparaplu’s of diffuser te bevestigen. Daarnaast kan een flitser worden aangesloten op een accu pack. Voor overige accessoires kun je kijken in ons overzicht.

    Klik hier voor de studio keuzehulp