Reflectieschermen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Met een reflectiescherm is het mogelijk om licht te laten weerkaatsen op het onderwerp van de foto en zo schaduwen aan te brengen of te verwijderen. Meer over

 

Reflectieschermen

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Met een reflectiescherm is het mogelijk om licht te laten weerkaatsen op het onderwerp van de foto en zo schaduwen aan te brengen of te verwijderen. Meer over

   

  Alles over reflectieschermen

  Wat is een reflectiescherm?

  Een reflectiescherm is een uit verschillend materiaal opgebouwd scherm dat dient als extra lichtbron bij fotografie. De schermen zijn vaak opvouwbaar en kunnen uit diverse vormen bestaan, veel voorkomend zijn de ronde en ovale reflectieschermen. Door het plaatsen van een scherm kan het licht van een flitser, een lamp of de zon worden weerkaatst en zo beter worden verdeeld over het onderwerp. Een groot voordeel is dan ook dat de betaalbare schermen van BresserFalcon-Eyes en Lastolite meer contrast kunnen aanbrengen in de te maken foto.

  Hoek van inval en uitval

  Om de werking van een reflectiescherm te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe licht weerkaatst. Elk lichtstraal valt namelijk met een bepaalde hoek op het scherm, dat noemt men de hoek van inval. De hoek waarmee het licht van het scherm terugkaatst is precies gelijk aan de hoek van inval, de hoek van inval is dus gelijk aan de hoek van uitval. Denk aan een bal die in een rechte lijn tegen een vlakke muur aan botst, deze zal met dezelfde hoek van de muur terugkaatsen. Op deze manier is het dus mogelijk om het scherm op een bepaald punt van een persoon te plaatsen, zodat het flitslicht van een cameraflitser precies weerkaatst op deze persoon. De beste resultaten worden behaald bij het reflecteren op het randje van het scherm, dit brengt namelijk een natuurlijker en zachter licht.

  Gebruik bij meerdere lichtbronnen of schermen

  Met het gebruik van een reflectiescherm met een lichtbron kunnen mooie foto’s worden gemaakt van personen of producten, waarbij het contrast kan worden gewijzigd en accenten kunnen worden aangebracht. Bij het gebruik met meerdere lichtbronnen (bijv. uit een flitsset) is het mogelijk om zowel laag als hoog het licht op het onderwerp te laten vallen. Bij een persoon kan zo het volledige lichaam los worden gemaakt van de achter- en ondergrond. Een andere mogelijkheid is een tweede reflectiescherm aanschaffen, waarmee hetzelfde resultaat kan worden bereikt voor een lagere prijs.

  Verschillende formaten

  Reflectieschermen zijn in tal van formaten beschikbaar, voor het gebruik afhankelijk van de afstand tot het onderwerp en de grootte van de gebruikte lichtbronnen. Met een groter scherm beschikt u over een groter oppervlak om het licht op te laten weerkaatsen. Bij portretfotografie is het noodzakelijk dat de volledige persoon goed in beeld wordt gebracht en hierbij is het dan ook nodig om met een groter scherm te werken. Voor close-ups voldoet een scherm van 30 cm, maar voor het vastleggen van een persoon is een scherm van rond een meter geen overbodige luxe. Dit alles is ook weer afhankelijk van de afstand vanaf waar u de foto’s maakt; hoe verder u staat, hoe groter het scherm moet zijn dat u nodig heeft.

  Kleureffecten van reflectieschermen

  Naast de verschillende vormen en formaten zijn reflectieschermen in tal van kleuren te verkrijgen, elk met andere effecten. Veelal zijn deze schermen samengebracht in 2-in-1, 5-in-1 of zelfs 7-1 combinatiesets. De kleuren van het scherm zorgen voor de uiteindelijke effecten op het onderwerp. Veelvoorkomende reflectieschermen zijn:

  • Wit: Met een wit reflectiescherm zorgt u ervoor dat het onderwerp een zachte en subtiele belichting krijgt. De reflectie van het licht is beperkt waardoor er een natuurlijker licht ontstaat.
  • Zilver: De heldere reflectie op een zilver scherm zorgt voor effectieve schaduwen en contrasten op het object. Vooral van toepassing binnenshuis, aangezien de harde reflectie buiten in de zon niet wordt geremd.
  • Goud: Voor een effect waarmee warmte wordt uitgestraald is het goudkleurige scherm zeer geschikt. Deze zonnige gloed is handig om personen een warmere uitstraling te geven.
  • Blauw: Blauwe reflectors worden gebruikt als achtergrond voor een chroma blue screen
  • Groen: Groene reflectors worden gebruikt als achtergrond voor een chroma green screen 
  • Doorzichtig: Een doorzichtig of diffuus wit scherm is niet zozeer bedoeld om te reflecteren maar om het licht te verzwakken en daarmee zachter te maken. Zonlicht kan er bijvoorbeeld door worden afgezwakt, waarmee er meer details van een persoon zichtbaar zijn.
  • Zwart: Zwart reflecteert uiteraard niet en wordt dan ook vooral gebruikt om licht tegen te houden. Licht kan namelijk voor ongewenste effecten zorgen op het onderwerp en met een zwart scherm wordt dit voorkomen.

  Aanvullende accessoires

  Er zijn verschillende producten op de markt die samen met een reflectiescherm kunnen worden gebruikt. Een reflectiescherm houder kan aan een statief bevestigd worden zodat deze op de juiste hoogte kan worden neergezet. Een andere accessoire is een boom, waarmee je het scherm op een afstand van je kunt vasthouden.

  Welk merk kies jij?

  Wil je een bepaald merk? Wij hebben diverse topmerken:

  Lastolite | BresserGodoxFalcon-EyesInterfit

  Inspiratie en tips

  Ben je op zoek naar nog meer tips en inspiratie om aan de slag te kunnen met studiofotografie? Neem de tijd om eens een kijkje te nemen: