Fotograferen in de zon: de belangrijkste tips op een rij!

Op zonnige dagen is het heerlijk om erop uit te trekken met je camera, maar de felle zon kan soms roet in het eten gooien bij het maken van het perfecte plaatje. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet voor het fotograferen in de zon.

Gebruik een flitser

Wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij het fotograferen in de zon, maar een flitser is niet alleen maar handig in donkere situaties. Juist wanneer de zon fel schijnt kan een flitser goed van pas komen. Door deze extra lichtbron toe te voegen kun je de schaduwen die de zon creëert iets oplichten.

Neem een reflectiescherm mee

In plaats van een flitser kun je ook een reflectiescherm gebruiken. Met het reflectiescherm kun jehet zonlicht naar je eigen hand zetten door het te reflecteren op je onderwerp. De schermen zijn in alle soorten en maten te krijgen en zijn vaak makkelijk opvouwbaar en daarom geschikt om overal mee naartoe te nemen.

Gebruik de schaduwen creatief

Een felle zon creëert harde schaduwen en dit geeft vaak een onflatteuze foto. Maar je kunt de schaduw ook creatief gebruiken. Neem bijvoorbeeld de schaduw als onderwerp van je foto of creëer een silhouet van uw onderwerp met de zon op de achtergrond. Laat vooral je creativiteit de vrij loop!

Vergeet je zonnekap niet

Gebruik altijd een zonnekap op je lens als je in de zon fotografeert. De zonnekap zorgt er voor dat je geen flair in uw foto’s krijgt doordat het licht wat van de zijkant op je lens valt tegengehouden wordt door de zonnekap. Hierdoor voorkom je fletse kleuren in je foto’s en krijg je een diepere verzadiging.

Fotografeer in RAW

Als de zon hoog staat krijg je veel contrast in de foto. De highlights en de shadows liggen dan erg ver uit elkaar en laten soms helemaal geen detail meer zien. Door in RAW te fotograferen behoud je meer detail in de highlights en de shadows in deze gebieden en kun je dit in de nabewerking nog corrigeren.

Kies het juiste moment van de dag

Soms zul je gewoon moeten accepteren dat het licht op dat moment niet goed is om het perfecte plaatje te creëren. Ga dan vooral op een later moment nog eens terug! Dezelfde compositie die je voor ogen had kan bijvoorbeeld tijdens het Blue Hour of Golden Hour nog veel mooier zijn dan midden op de dag.