golden hour fotografie

Golden hour fotografie

We vinden allemaal zonsopkomst of -ondergang mooi. De verschillende kleuren die je krijgt in de lucht zijn adembenemend. Dit wordt dan ook het magische uur van de dag genoemd en in fotografie het gouden uur of 'golden hour'. Het golden hour noemen we de korte periode na zonsopkomst en voor zonsondergang. Doordat de schaduwen snel veranderen krijg je een prachtig schaduwspel. Het licht in dit uur kan veel diepte geven of juist je foto de zachtheid waarnaar je opzoek bent. In deze blog geven we je tips over hoe je de mooiste foto’s kan maken tijdens het golden hour.


Zonsopkomst of zonsondergang?

Als je tijdens het golden hour wilt fotograferen is het goed om te checken wanneer de zon opkomt of onder gaat. Je kan dit doen door te googlen of een app te downloaden. Handige apps zijn:

Ga je op locatie fotograferen? Vertrek dan op tijd zodat je ruim voor het golden hour op je bestemming ben. Een half uur van tevoren is voldoende. Zo kan je rondkijken en de plek verkennen, wie weet zie je een plaatje wat je mooier vindt dan dat je bedacht had. Kijk ook in welk seizoen je de foto wilt maken. Zo is de winter zeer geschikt om een foto van zonsopkomst te maken, je hoeft dan minder vroeg je bed uit en grote kans dat je mooie nevel hebt. De zomer is daarentegen uitermate geschikt om de zonsondergang te fotograferen. Het weer is prachtig en je hoeft je maaltijd niet over te slaan om dat mooie plaatje vast te leggen.

"Doordat de schaduwen snel veranderen krijg je een prachtig schaduwspel."

Schaduwspel

Het licht van de zon is in het golden hour zacht en niet zo fel meer. Je kan hierdoor in de zon kijken. Daarnaast heb je geen harde schaduwen, wel worden de schaduwen langer. Doordat het licht snel verandert moet je wel goed je ISO-instellingen in de gaten houden, het kan zijn dat je deze af en toe moet corrigeren. Het mooie is als er een beetje wolken zijn, dat zorgt ervoor dat je licht gereflecteerd wordt. Dit geeft prachtige kleuren. Zonder wolken zijn de kleuren beperkt en wordt je foto al snel saai. Wil je wat extra sprankel in je foto’s? Lensflares zijn prachtig tijdens het golden hour. Deze flares ontstaan door dat je interne reflecties hebt in je lens. Je kan flares oproepen door je camera iets schuin te houden of door het gebruik van een uv-filter.

 

En als de zon onder is

De zon is onder. Je bent klaar. Of toch niet? Blijf nog ietsjes langer. Je zal worden beloond met mooie kleuren. Soms is dit zelfs nog mooier dan tijdens het golden hour zelf. Het mooie ook is dat je kan spelen met sluitertijd. Zo kan je stromend water mooi vloeiend maken. Zorg wel voor een goed statief, anders heb je kans dat je foto bewogen is. Het mooie van het fotograferen bij water is dat je de zon ook echt achter de horizon ziet verdwijnen. Daarnaast reflecteert water de kleuren in de lucht. Je kan eventueel filters gebruiken als de lucht alsnog te fel is. Hierdoor komt je onderwerp mooi naar voren, terwijl de lucht iets donkerder wordt.


Alles op een rij

De beste manier om te fotograferen tijdens het golden hour is gewoon doen. Ga eropuit. Ontdek nieuwe plaatsen en laat je verleiden door wat het magische uur te bieden heeft. Het golden hour heeft namelijk in elk seizoen zijn charmes. Om de beste tijd te bepalen kan je gebruik maken van de eerder genoemde apps, zo weet je zeker dat je de mooiste foto’s hebt.


 

Ben je ook zo enthousiast geworden om aan de slag te gaan met fotografie? Hieronder hebben we nog meer handige tips die je kunnen helpen bij fotograferen.

Alle blogs