banner beste statief natuurfotografie

Beste statieven voor natuurfotografie

Een statief ondersteunt je camera en houdt de camera stil bij het maken van beelden. Daarom hebben de meeste fotografen een statief in hun uitrusting. Voor het maken van macrofoto’s of reisvideo’s heb je weer een ander soort statief nodig dan bij het maken van landschapsfoto’s. Benieuwd naar welk statief het meest geschikt is voor jou? Daar helpen we je graag een handje bij!

Macrofotografie | Landschapsfotografie | Reisfotografie

Macrofotografie

Bij macrofotografie kan de kleinste trilling of beweging zorgen voor onscherpte. Daarom wil je een stabiel statief, dat ook nog eens laag bij de grond komt. Een tripod zonder middenkolom kun je gemakkelijk dicht bij de grond houden. Er zijn ook statieven met een omgekeerde middenkolom en statieven waarbij je de middenkolom overdwars op de poten kunt monteren.

De Vanguard Alta Pro 263AB aluminium statief wordt door velen gezien als het beste statief voor macrofotografie. De middenkolom is namelijk ontzettend flexibel in te zetten! Deze aluminium tripod is voorzien van het MACC-systeem. Daardoor kun je de middenzuil in alle posities draaien en zetten. De poten kunnen extreem ver worden opengezet, waardoor het statief zo’n 30 cm boven de grond komt. In het balhoofd zit een waterpas inbegrepen, want rechte foto’s zijn belangrijk bij macrofotografie. Dit statief heeft een draagvermogen tot 7 kg en daardoor kunnen ook zwaardere DSLR camera’s aan dit statief worden bevestigd. Met een maximale hoogte van 173,4 cm is het statief niet alleen geschikt voor (extra) lange mensen, maar ook voor landschapsfotografie!

> Bekijk hier het statief

vanguard

Landschapsfotografie

Voor landschapsfotografie is het verstandig om voor een stevig, maar lichtgewicht statief te kiezen. Vaak ben je toch een eindje aan het wandelen om schitterende (panorama)foto’s van landschappen te maken. Tegenwoordig zien we statieven in twee soorten materialen: aluminium en carbon. Aluminium is licht metaal en is daardoor uiterst geschikt voor een statief. Maar… carbon is nóg lichter dus nóg handiger als je een statief meeneemt voor de langere afstanden. Een klein minpuntje is wel dat het statief van carbon meer zal kosten dan een statief van aluminium. Maar als je de hele dag op pad bent is het zeker het geld waard.

benro

Benro FIT29AIH1 ITRIP statief

Het Benro FIT29AIH1 ITRIP statief weegt maar 1,6 kg en er blijft nog maar 41,5 cm over wanneer je hem opvouwt. Klinkt niet verkeerd toch? Je kunt dit statief uitschuiven tot 154,5 cm en op zijn kleinst net geen 42 cm hoog. Het is mogelijk om een camera tot 6 kg op dit statief te plaatsen. De camera kun je makkelijk opzetten en afhalen door middel van de handige snelkoppelingsplaat. Je kunt één van de armen van de tripod koppelen om er een monopod van te maken. Als landschapsfotograaf is dit een pré, want hierdoor heb je nog meer stabiliteit op bijvoorbeeld terreinen met een ongelijke ondergrond of in hele kleine ruimtes.

> Bekijk hier het statief

gitzo

Gitzo GT3543LS long series 3

Wil je het allerbeste en hoef je niet op de euro te kijken? Kies dan ongetwijfeld voor de Gitzo GT3543LS exact carbon systematic long series 3. Dit statief is gemaakt van carbon fiber en heeft een draagvermogen van wel 25 kg, ideaal voor de zwaardere apparatuur. Wanneer je dit statief inklapt is het statief nog maar 57 cm hoog en weegt het slechts 2,03 kg. De poten van dit statief bevatten vier secties die je met een draaivergrendeling vastzet. Met dank aan de stabiele voetjes, sterke poten en het materiaal is dit statief ook geschikt tegen windstoten en andere ruigere weersomstandigheden.


> Bekijk hier het statief

Reisfotografie

Wat neem je altijd mee op reis? Een statief natuurlijk! Zonsondergang, het noorderlicht, grotten, watervallen, eeuwen oude gebouwen en ga zo maar door. Een statief op reis is onmisbaar bij lange belichtingstijden of slechte weersomstandigheden. Zorg dat je een compact, stevig, maar licht van gewicht statief bij je hebt. Een statief die je gemakkelijk kunt bedienen en die een goed balhoofd heeft zodat je snel kunt wisselen tussen staand en liggend formaat.

De Peak Design travel tripod is verkrijgbaar in het aluminium (1,54 kg), maar ook in het carbon (1,27 kg). Ondanks dat dit statief zo licht is, heeft het alsnog een draagvermogen tot 9 kg. Je kunt hem gebruiken tot minimaal 14 cm hoog en ongeveer tot maximaal 153 cm hoog, doordat hij zo laag tot de grond kan is hij ook geschikt voor macrofotografie. Dit statief scoort hoog op het gebruiksgemak. Met het kliksysteem is het niet nodig om de poten één voor één open te schuiven, wil je toch nog iets aanpassen? Dan kun je de poten natuurlijk wel aanpassen. Je kunt je camera met een snelkoppelingsplaat makkelijk op dit statief bevestigen en sta je in wat minder lekkere weersomstandigheden? No worries, dit statief is volledig weersbestendig.

> Bekijk hier het aluminium statief

> Bekijk hier het carbon statief

op reis

Meer lezen

keuzehulp statieven

Keuzehulp statieven

Statieven zijn er in alle vormen en maten. Bepaal welke jij nodig hebt.

> Lees artikel

Hoe gebruik je een statief?

Statieven zijn er in alle soorten en maten. Welke past bij jou?

> Lees artikel

10 handige tips voor landschapsfotografie

10 tips voor landschapsfotografie

Wij helpen je graag op weg bij het maken van betere landschapsfoto’s

> Lees artikel

reisfotografie-musthaves

Musthaves reisfotografie

Wij hebben meerdere musthaves voor je op een rijtje gezet

> Lees artikel