monitor fotobewerking

Beste monitor voor fotobewerking

Voor iedereen die serieus bezig is met fotografie, is het van belang om een goede monitor te hebben voor nabewerking. Een goede monitor kan namelijk het verschil maken tussen doffe, levenloze foto’s en foto’s die echt van het scherm afspatten! Er zijn veel verschillende monitors beschikbaar en wij helpen je graag een handje bij het kiezen. In deze keuzehulp leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een monitor voor fotobewerking.

Resolutie | Kleur | Beweegbaarheid | Kap | Helderheid en contrast ratio | Kalibratie | In het kort

Resolutie

Bij een monitor voor fotobewerking is het van belang dat je zo veel mogelijk ruimte op je beeldscherm hebt. Een groot scherm is handig om je beelden goed te kunnen bekijken en tegelijkertijd je bewerkingstools bij de hand te hebben. Voor fotobewerking is een monitor met ten minste een Full HD-resolutie (1920x1080) aan te raden. Voor professionele fotobewerking is een hogere resolutie beter, zoals een monitor met een 4K-resolutie (3840x2160). Met een hogere resolutie kun je je beelden tot in de kleinste details bewerken. De monitor laat namelijk meer pixels zien, waardoor je beter kunt inzoomen zonder dat je inlevert op kwaliteit. Je gaat zo preciezer te werk en hebt meer controle over het eindresultaat.

Kleur bekennen

Eén van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een monitor, is kleur. Je wilt natuurlijk dat de kleuren zo natuurgetrouw worden weergegeven. De absolute basis is een monitor met een IPS paneel (In Plane Switching). Dit is een variant van LCD die pixels zo uitlijnt dat kleuren vanuit verschillende kijkhoeken goed worden weergegeven. Of je de monitor nu van onderaf of van de zijkant bekijkt, de kleuren zien er altijd hetzelfde uit. Het dynamisch contrast van monitors met een IPS paneel is ook groter, waardoor je meer subtiele kleurnuances ziet.

Kleurruimtes zijn ook belangrijk bij het kiezen van een monitor. Een kleurruimte is het kleurbereik van je monitor en bepaalt hoe beelden worden weergegeven. Een standaard monitor maakt gebruik van een sRGB kleurruimte. Deze kleurruimte is de meest voorkomende kleurruimte, maar ook de meest beperkte. Hij laat maar een bepaald aantal kleuren zien, waarbij de “stappen” tussen verschillende kleuren relatief groot zijn. Hierdoor kunnen kleurnuances in je beelden wegvallen. Dit valt vooral op bij groene en blauwe kleuren, dus een grotere kleurruimte is vooral interessant voor landschaps- en onderwaterfotografen. Bij andere kleurruimtes, zoals bijvoorbeeld ProPhotoRGB, beschik je over veel meer kleuren wat resulteert in een meer natuurgetrouwe kleurweergave.

editing monitor

Wat is RGB?

Gaat het je al duizelen bij de term ‘RGB’? Dat geeft niets. Iedere afbeelding die je op je monitor ziet, bestaat uit pixels. Dit kun je vergelijken met miljoenen gekleurde puntjes, die samen een beeld vormen, zoals bij het pointillisme van Georges Seurat (google het maar). Iedere pixel is opgebouwd uit drie kleuren: rood, groen en blauw. Daar komt de afkorting ‘RGB’ vandaan


Wat voor fotograaf je ook bent, je wilt waarschijnlijk altijd gebruikmaken van een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van je beelden. Het is verstandig om voor een monitor te kiezen die met meerdere kleurruimtes kan werken. Denk hierbij aan een monitor die tenminste 90% van het sRGB en 70% van het AdobeRGB spectrum dekt. Voor professionele fotobewerking is het handig om een beeldscherm te hebben dat ook met ProPhotoRGB kan werken, dit is één van de kleurruimtes met het grootste kleurbereik. Houd er wel rekening mee dat bestanden die in ProPhotoRGB zijn, erg groot zijn. Je hebt dus ook een krachtige pc en veel opslagruimte nodig.

Beweegbaarheid

Monitors staan meestal in een horizontale stand, maar niet alle beelden die je bewerkt zijn horizontaal. Daarom is het handig om je monitor goed te kunnen bewegen. Gelukkig bestaan er monitors met de mogelijkheid om het scherm verticaal te draaien, maar niet alle monitors kunnen dit. Het is dus verstandig om daar goed naar te kijken als je veel verticaal fotografeert, bijvoorbeeld bij portretten.

Kap

Een kap is een nuttige aanvulling op je monitor. Deze houdt hinderlijke lichtreflecties op je scherm tegen, waardoor je verzekerd bent van een juiste weergave van kleuren. Met een kap kun je ook werken in ruimtes met veel verlichting, of kamers waar de zon naar binnen schijnt. Veel kappen kunnen zowel in horizontale, als in verticale stand op je monitor gebruikt worden. Hoewel een kap veel voordelen heeft en zeker het overwegen waard is voor professionele fotobewerking, is het geen verplichting. Je zal dus zelf de afweging moeten maken of jij het de investering waard vindt.

Helderheid en contrast ratio

Helderheid is belangrijk, maar niet zo belangrijk als vaak gedacht wordt. Voor fotobewerking is het van belang dat je scherm een uniforme helderheid heeft en dat er dus geen donkere randen te bespeuren zijn als je een volledig wit scherm wilt laten zien. Als je een monitor hebt gevonden met een IPS paneel, heb je al geen last meer van dit probleem, omdat IPS panelen hier al voor zorgen. Ook contrast ratio is minder belangrijk dan veel mensen denken. Veel verkopers gebruiken de contrast ratio als een verkoopargument. Meer is beter, wordt dan gezegd. In de realiteit valt dit tegen. Een contrast ratio van 1000:1 is prima. Als je hoger wilt, kun je hoger gaan, maar dit is niet essentieel voor een goede monitor.

Kalibratie

Wat wel heel belangrijk is voor een monitor, is kalibratie. Met kalibratie worden kleuren en zwartwaarden afgestemd, zodat je zeker weet dat je de juiste kleuren ziet. Zonder kalibratie kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het beeldscherm paars laat zien, terwijl de kleur eigenlijk donkerblauw is. Als je niet kalibreert, kun je net zo goed een goedkope monitor kopen. Gelukkig komen veel monitors tegenwoordig met hun eigen kalibratiesoftware, waarbij je in een paar klikken je monitor kalibreert. Hoewel een vooraf geïnstalleerde software voor hobbymatige bewerking prima is, is het voor professionele fotobewerking eigenlijk een vereiste om goede kalibratiesoftware aan te schaffen. Meer weten over kalibreren? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je jouw monitor kalibreert.

eizo

EIZO CG2700S
 • 2560x1440 Quad HD-resolutie
 • 99% Adobe RGB met IPS
 • HLG- en PQ-curve voor video
Bekijk hier

eizo

EIZO CG2420
 • 99% Adobe RGB
 • Supersnelle responstijd van 15ms
 • IPS display voor een brede kijkhoek
Bekijk hier!

benq

BenQ SW321C
 • 95% Rec. 709 en sRGB kleurdekking
 • IPS display met 4K resolutie
 • 16-bit kleurdiepte
Bekijk hier!

Meer monitors? Bekijk onze Top 10 Monitors.

In het kort

Om een lang verhaal kort te maken, vatten we voor je samen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een monitor.

Als je hobbymatig foto’s bewerkt, kan je monitor het beste over deze eigenschappen beschikken:

 • IPS paneel
 • Minstens Full HD resolutie
 • Minstens 90% van het sRGB en 70% van het AdobeRGB spectrum, liefst boven 99% van beide
 • Eventueel een draaihoek van 90 graden
 • Eventueel een kap

Als je professioneel foto’s bewerkt, kan je monitor het beste over deze eigenschappen beschikken:

 • IPS paneel
 • 4K resolutie
 • Zo groot mogelijk kleurbereik van sRGB, AdobeRGB en ProPhotoRGB
 • Draaihoek van 90 graden
 • Van horizontaal naar verticaal omkeerbare kap

Je hebt nu genoeg informatie om een monitor voor fotobewerking uit te zoeken die past bij jouw activiteiten en niveau. Veel succes met de zoektocht, en vergeet vooral niet om even een kijkje te nemen bij ons assortiment monitors.

Keuzehulpen