Keuzehulp: zo kies je de juiste verrekijker!

Je staat op het punt om een verrekijker te kopen, maar waar begin je? Wij helpen je op weg. We hebben de 3 belangrijkste typen verrekijkers voor je op een rijtje gezet en per gebruikssituatie de ideale verrekijker voor je uitgezocht. Zo kies je de verrekijker die het best bij jou past. 

Snel naar: Soorten verrekijkers | Verschillende activiteiten | Eigenschappen

Soorten verrekijkers

Dakkant

Dakkant verrekijkers

Dakkant verrekijkers zijn kijkers die over dakkantprisma’s beschikken. Ze zijn compact doordat de twee objectieven recht achter elkaar staan. Door de scherpstelling die binnen het systeem plaatsvindt, is dit type verrekijker minder gevoelig voor stof, water en vuil, waardoor hij langer mee gaat.

Porro

Porro verrekijkers

Een Porro verrekijker staat bekend om de knik in het systeem, doordat de prisma’s en de objectieven niet recht tegenover elkaar staan. Het voordeel hiervan is dat je meer diepte ziet en dus duidelijker onderscheid kunt maken tussen het bestudeerde object en de omgeving. 

Monoculairs

Monoculairs

De monokijker beschikt over een enkel oculair en objectief. Hierdoor kan je slechts met één oog een object observeren. Dankzij het compacte formaat zijn ze eenvoudig mee te nemen. Het zien van diepte is met een monoculair wat lastiger dan met een verrekijker met twee prisma’s.

Welke verrekijker gebruik je bij verschillende activiteiten?

Wanneer je veel in de natuur of op het water te vinden bent, is het belangrijk dat je verrekijker vuil- en waterdicht is. Spot je graag vogels? Dan is een hoge vergrotingsfactor van belang. Ga je er in de nacht graag opuit? Dan zijn de lichtsterkte en schemergetal voor jou belangrijk. Waar jij de kijker ook voor nodig hebt, er zit altijd een geschikte optie tussen. Lees verder over welke verrekijker een match is voor welke situatie. 

Evenementen:

Tijdens festivals, theaterbezoeken en wedstrijden is het vanwege de drukte en afstand niet altijd even makkelijk om de personen goed te zien. Met een verrekijker kan je het podium of een voetbalveld dichtbij halen. Met een vergroting van 2x tot 10x kan zowel een theaterstuk als concert intens worden beleefd. Hier is een Porro verrekijker heel geschikt voor.

Bresser Hunter
Bresser Hunter 10x50
 • Vergroting: 10X
 • Snel en makkelijk scherp te stellen
 • Gewicht: 740g
Bekijk hier!
Nikon Aculon
Nikon Aculon A211 8x42
 • Vergroting: 8X
 • Geschikt voor brillendragers
 • Gewicht: 760g
Bekijk hier!
Pentax SP 12X50
Pentax SP 12X50
 • Vergroting: 12X
 • Contrastrijke en heldere weergaven
 • Gewicht: 900g
Bekijk hier!

Reizen en natuur:

Liefhebbers van reizen en natuur weten dat het niet altijd eenvoudig is om dieren of gebouwen in de verte goed te kunnen observeren. Gevaarlijke dieren bekijk je liever vanaf gepaste afstand, dit maakt een verrekijker met een vergrotingsfactor van 8x tot 10x zeer geschikt. Een stevige, water- en stofdichte kleine verrekijker is tijdens het reizen belangrijk. Voor buitenactiviteiten is de dakkant verrekijker de perfecte keuze.

Barr & Stroud Sierra 8X42
Barr & Stroud Sierra 8X42
 • Vergroting: 8X
 • Waterdicht tot 1.5 meter
 • Gewicht: 670g
Bekijk hier!
Bushnell Engage X 10x42
Bushnell Engage X 10x42
 • Vergroting: 10X
 • Uitstekend zicht
 • Gewicht: 620g
Bekijk hier!
Vortex Diamondback HD 10x42
Vortex Diamondback HD 10x42
 • Vergroting: 10X
 • Haarscherp beeld
 • Gewicht: 606g
Bekijk hier!

Alledaags gebruik:

Wanneer jij ook in het dagelijks leven regelmatig objecten of teksten dichterbij wil halen, is een monoculaire ideaal. Dankzij het compacte formaat zijn ze eenvoudig mee te nemen. Een monoculair raden we dus zeker aan voor alledaagse activiteiten.

Konus Monokijker Konusmall 10X25
Konus Konusmall 10x25
 • Vergroting: 10X
 • Zeer compact
 • Gewicht: 60g
Bekijk hier!
National Geographic Zoomar 8-25x25
National Geographic Zoomar 8-25x25
 • Vergroting: 8-25X
 • Macrofunctie
 • Gewicht: 124g
Bekijk hier!
Vortex Solo 8X36
Vortex Solo 8X36
 • Vergroting: 8X
 • Ingebouwde afstandsmeter
 • Gewicht: 275g
Bekijk hier!

vergrotingsfactor

De eigenschappen van een verrekijker uitgelegd

Er zijn nogal wat begrippen en waardes over verrekijkers. Bij het uitzoeken van een verrekijker kom je veel verschillende begrippen en termen tegen. Maar wat betekenen al die termen? We zullen de belangrijkste eigenschappen uitleggen.

Vergrotingsfactor en objectiefdiameter

Wanneer je een verrekijker gaat kopen, dan zie je bij de beschrijving twee getallen staan (bv. 7x50 of 10x42). Het eerste getal staat voor de vergrotingsfactor. Hiermee wordt aangegeven hoeveel keer een beeld dichtbij wordt gehaald. Met een vergroting van 7x en een dier dat op 70 meter staat, dan lijkt het hierdoor alsof deze op 10 meter staat. Het tweede getal staat voor de objectdiameter. Hoe groter de waarde van dit getal, hoe meer licht er binnenvalt in de kijker. Bij gebruik in de duisternis is het dus aan te raden om een grotere diameter te kiezen. Voordeel van een kleinere diameter is dat deze verrekijkers compacter en lichter zijn.

Uittredepupil

De uittredepupil staat voor de grootte van de opening waardoor het licht op de pupil valt. Hoe groter deze is, hoe meer licht er naar binnen komt in de pupil. Belangrijk is om aan de hand van het gebruik bij dag- of nachtlicht een afweging te maken tussen het geschikte getal. De pupil van het menselijk oog wisselt namelijk tussen de 2mm en 7mm (bij oudere mensen max. 5 mm) en kies bij nachtgebruik dan ook voor een uittredepupil van rond de 7mm. Wanneer je de verrekijker hoofdzakelijk overdag gaat gebruiken, volstaat een kleinere opening. De waarde van de uittredepupil kan je eenvoudig berekenen door de objectdiameter te delen door de vergrotingsfactor. Met een verrekijker van 7x50 heb je dus een uittredepupil van 7,15mm.

Schemergetal

De prestaties van een verrekijker worden vaak uitgedrukt in het schemergetal. Kort gezegd geldt: hoe hoger dit getal is, hoe beter de verrekijker presteert onder ongunstige lichtomstandigheden. Dit getal kan uitgerekend worden door de vergrotingsfactor met de objectdiameter te vermenigvuldigen en vervolgens hieruit de wortel te trekken. Voor een verrekijker van 7x50 betekent dit een schemergetal van 18,7. Door dit getal tenslotte met tien te vermenigvuldigen weet je de maximale afstand waarop je nog details kunt onderscheiden met de verrekijker. In dit geval dus 187 meter.

Lichtsterkte

De lichtsterkte is bepalend voor de helderheid van het beeld dat door de kijker wordt weergegeven aan de gebruiker. Hoe hoger dit getal, hoe beter de verrekijker het beeld helder kan krijgen. De lichtsterkte is uit te rekenen door de uittredepupil met zichzelf te vermenigvuldigen. In het geval dat deze 7 is, dan hebben we te maken met een lichtsterkte van 49. Een lichtsterkte van boven deze waarde is alleen geschikt voor nachtwerk.

Oogafstand en gezichtsveld

Onder de oogafstand verstaan we de afstand tussen de lens van de kijker en de plek waar het beeld gevormd wordt. Voor mensen die in het bezit zijn van een bril is een minimale afstand van 15mm van belang. Het getal van het gezichtsveld wordt bepaald door de breedte die te zien is op een afstand van 1 kilometer. Een groter gezichtsveld is van belang wanneer je bewegende objecten zoals vogels wilt volgen, zonder continu te hoeven bewegen.

Coating

De coating is van essentieel belang voor de kwaliteit van de verrekijker. Een coating is een dun laagje dat is aangebracht op de lens. Doordat de coating reflectie van licht voorkomt, wordt de kwaliteit van het beeld verbeterd. Daarnaast zijn er nog aparte coatings die de verrekijker kunnen beschermen tegen vocht en vuil.

Kwalitatief glas

Voor de lenzen en prisma’s van een verrekijker geldt dat de kwaliteit van het glas bepalend is voor het uiteindelijke resultaat. De goedkoopste soorten glas zijn de BK7 en BaK-4 glazen, deze kennen beperkingen in de weergave in de duisternis. Sk15 glas is wat dat betreft een betere keuze, aangezien deze glazen reflecties tegengaan en een helder beeld weergeeft onder uiteenlopende omstandigheden.

Wil je een verrekijker kopen?

Zie hier ons complete aanbod aan verrekijkers