Thuis fotostudio

Met deze tips en tricks maak je thuis de beste fotostudio

Wil je thuis een fotostudio maken? Wij helpen je graag op weg met een aantal tips voor de belangrijkste apparatuur en benodigdheden, zodat je snel thuis aan de slag kan met je volgende shoot! Wat gaat het worden, een portretshoot of toch een foodshoot? In je eigen studio is alles mogelijk.

Ruimte | Licht | Lampstatieven | Achtergrond | Lichtvormers | Monitoren | Opnametent- en tafel

Ruimte

Allereerst is het belangrijk om te kijken of je genoeg ruimte hebt in huis. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een achtergrond en een opstelling met meerdere lampen al gauw een paar vierkante meter in beslag nemen. Met die lampenopstelling wil je natuurlijk het liefst zelf de controle houden over het licht, dus de studio kan het beste in een ruimte komen die zo donker mogelijk is, of waar je het licht van buiten makkelijk kan blokkeren. Een logeerkamer, zolder of schuur is bijvoorbeeld perfect! Je kan dan ook je apparatuur laten staan als je klaar bent. Je kan natuurlijk een studio bouwen in de woonkamer, maar dan moet je alles weer netjes opruimen zodat je partner er niet gek van wordt.

Licht

Ja, daar sta je dan in die donkere schuur zonder enige vorm van verlichting. Perfect! Dan kunnen we de ruimte nu vullen met prachtige studiolampen of flitsers zodat je thuis in het beste licht kan fotograferen. Bij een fotostudio kan je de keuze maken tussen continulicht of flitslicht. Het voordeel van continulicht, zoals daglichtlampen of ledlampen, is dat je direct het effect van het licht op je onderwerp ziet. Bij een flitser moet je eerst de foto maken voordat je het resultaat ziet. Een lamp kan dus wat makkelijker zijn voor beginners.

Een studiolamp is ook handig bij onderwerpen die minder bewegelijk zijn zoals productfotografie. Huisdieren en baby's zullen je ook dankbaar zijn als je met continulicht werkt in plaats van flitslicht. Als je meer informatie wilt over de keuze tussen flitslicht en continulicht, kijk dan op deze studio-keuzehulp.

Kan je niet kiezen? Gelukkig verkopen we ook handige lichtsets waarmee je één keer een complete studio-opstelling aanschaft. Ideaal!

Complete continulichtsets

Lampstatieven

Tenzij je een handige assistent hebt die al je lampen vasthoudt, zijn lampstatieven een echte must. Ze praten alleen niet terug of en ze lachen ook niet om je flauwe grapjes. Wat ze wel doen, is je lamp van de grond houden zodat jij de lamp of flitser op een vaste plek kan richten. Sommige statieven kunnen erg hoog, maar dat zal je in je thuisstudio niet nodig hebben.

Let er bij het neerzetten van je statief op dat de verdeling van het gewicht goed is. Een zware lamp of flitser kan zelfs het beste statief wankel maken. Zet daarom altijd één van de drie poten in de richting waar de lamp heen wijst. Zo voorkom je dat hij naar voren valt. Wij raden ook aan om altijd een zandzak op één van de poten te leggen.

Alle lampstatieven

Achtergrond

Veel studiofoto's hebben één ding gemeen: ze hebben een egale achtergrond. Je kan natuurlijk de muur in je woonkamer een strakke kleur geven, maar als je dan een keer een andere kleur als achtergrond wilt als je thuis gaat fotograferen, dan moet je wéér verven. Gebruik daarom een achtergrondrol of -doek die je makkelijk op kan hangen met twee standaarden. Een rol papier geeft een perfect egale achtergrond en kan je gemakkelijk afsnijden als er kreuken of vlekken in zitten. Een achtergronddoek kan plooien hebben als je er niet goed op let. Mocht je budget te krap zijn voor een set met statieven, dan kan je ook altijd creatief zijn met papier en plakband op de muur.

Alle achtergrondsystemen

Lichtvormers

Je kan naast lampen, ook lichtvormers gebruiken en daarmee bijvoorbeeld zacht licht creëren. Een lichtvormer kan eigenlijk omschreven worden als gereedschap van een fotograaf. Er zijn allerlei soorten lichtvormers. Denk bijvoorbeeld aan softboxen en octaboxen, reflectors, paraplu's, beautydishes, grids en snoots. Elk type geeft op eigen wijze vorm aan het licht dat uit je studioflitsers of lampen komt. Kijk op de lightshapers- en belichtingenpagina voor meer uitleg over welke lichtvormer het beste bij jou past!

Alle lichtvormers

Monitor

Als je de foto's geschoten hebt en ze gaat nabewerken, dan mag een goede monitor niet ontbreken! Professionele monitoren voor foto- en videografie zijn geoptimaliseerd voor het nabewerken van beelden. De weergaves van kleuren en de contrasten zijn helemaal perfect, zodat jij het beste resultaat uit je werk kan halen. Mocht je ook willen ontspannen als het werk in je thuisstudio erop zit, zijn deze monitoren ook heel goed om te gamen!

Alle monitoren

Opnametenten en -tafels

Productfotografen onder ons, opgelet! Een enorme studio bouwen als je af en toe foto's maakt van kleine accessoires die je op je webshop verkoopt, is wellicht te veel van het goede. Met een opnametent- of tafel ben je sneller én goedkoper uit. Sommige sets worden geleverd inclusief kleine lampen, zodat je nog makkelijker kan werken. Een studio in je huis, maar dan in het klein!

Alle opnametentenMeer lezen

keuzehulp statieven

HET JUISTE STATIEF KIEZEN

Statieven zijn er in alle vormen en maten. Bepaal welke jij nodig hebt.

> Lees artikel

hulp nabewerking

HULPGIDS FOTOBEWERKING

Wat kan er allemaal in de nabewerking en welke programma's zijn er?

> Lees artikel

studio keuzehulp

STUDIO KEUZEHULP

In de studio kan je veel apparatuur gebruiken. Maar wat heb jij nodig?

> Lees artikel

histogram

FLITS- OF CONTINULICHT?

Beide vormen van licht worden volop gebruikt en over beide is wat te zeggen.

> Lees artikel


< Terug naar het overzicht