video bits

De bitdiepte van video

8-bit, 10-bit, 12-bit video. Wat is het en wat betekent het voor je video’s?

Het vermogen van een camera om een gladde overgang in kleuren en tinten te creëren is een belangrijke factor bij het maken van mooie video’s. Het bereik van beschikbare kleuren dat de camera op kan vangen wordt uitgedrukt in Bits. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over Bits.

Snel naar: Wat houdt het in? | Verschillen | Chromasubsampling | Juiste bitdiepte voor jou

Wat houdt het eigenlijk in?

De term bits komt neer op het aantal kleuren en tinten dat kan worden opgeslagen in een afbeelding. De bitdiepte wordt geschreven in binary digits (bits) en kan 0 of 1 zijn. Videobeelden bestaan uit meerdere pixels en de kleur van een specifieke pixel wordt bepaald door een bepaalde mix van de kleuren rood, groen en blauw (RGB). De bitdiepte betekent hierin het aantal bits (nullen en enen) dat wordt gebruikt voor de kleur van elke pixel en zorgt dus voor hoeveel verschillende niveaus van helderheid er beschikbaar zijn in RGB.

Wat is het verschil tussen 8-bit, 10-bit en 12-bit video?

Met meer bits zit er dus meer data in elke pixel. Hieronder leggen we het je even per bitdiepte uit.

8-bit

Met 8-bit video is er voor elk kleurkanaal (RGB) 8 bits aan dataopslag mogelijk, waardoor er een variatie van 256 tinten per kleurkanaal mogelijk is. De combinatie van 256 tinten van rood, groen én blauw betekent dat er 16.777.126 (256 x 256 x 256) verschillende kleuren per pixel mogelijk zijn in een 8-bit video.

10-bit

Met 10-bit video is er voor elk kleurkanaal (RGB) 10 bits aan dataopslag mogelijk , waardoor er een variatie van 1024 tinten per kleurkanaal mogelijk is. De combinatie van 1024 tinten van rood, groen én blauw betekent dat er 1.073.741.824 (1024 x 1024 x 1024) verschillende kleuren per pixel mogelijk zijn in een 10-bit video.

12-bit

Met 12-bit video is er voor elk kleurkanaal (RGB) 12 bits aan dataopslag mogelijk, waardoor er een variatie van 4096 tinten per kleurkanaal mogelijk is. De combinatie van 4096 tinten van rood, groen én blauw betekent dat er meer dan 68 miljard verschillende kleuren per pixel mogelijk zijn in een 12-bit video.

 Bits Video

 

Maakt dit verschil veel uit?

Veel beeldschermen kunnen alleen tot 8-bit video weergeven. Dit resulteert in dat je geen verschil ziet tussen 8-bit en 10-bit. Maar wat heb je dan wel aan 10-bit video (of meer)? Met meer bitdiepte beschik je over meer data in je beelden, dus geeft het je ook meer controle tijdens de nabewerking. Je kunt enthousiaster aan de slag met aanpassingen in de helderheid, het contrast en de kleur in de beelden zonder dat je kwaliteit verliest. In 8-bit video ga je na bepaalde aanpassingen bijvoorbeeld ‘banding’ zien, dit zijn kleurlijnen die in elkaar zouden moeten overvloeien. Terwijl deze lijnen wel in elkaar overvloeien in 10-bit beelden.

Chromasubsampling

Bitdiepte wordt vaak gevolgd door een reeks getallen. Maar wat zegt 4:2:2, 4:2:0 of 4:4:4 over je beeldkwaliteit? Deze rij getallen geeft aan hoeveel informatie er beschikbaar is over kleur in een pixel en lees je als volgt: Met een subsampling van 4:2:0 wordt voor elke 2 rijen van 4 pixel kleur bemonsterd van slechts 2 pixels in de bovenste rij en nul pixels in de onderste rij. Wanneer je camera 4:2:2 ondersteunt, wordt de kleurresolutie verdubbeld door kleur van 2 pixels op de 2e regel in te voegen. Logischerwijs krijg je met 4:4:4 de beste kwaliteit. Hierin komt geen subsampling voor, wat betekent dat elke pixel zijn eigen kleurinformatie heeft. Het verschil hierin kun je via de camera niet direct zien. Maar het is wel belangrijk in de postproductie. Wanneer je bijvoorbeeld aan de slag bent gegaan met een greenscreen kan het verschil tussen 4:2:0 en 4:2:2 een verschil maken tussen een gladde overgang van achtergrond naar onderwerp of een gekartelde omtrek om het onderwerp.

 Bitdiepte Bits

Welke bitdiepte is de juiste voor jou?

Dat ligt er helemaal aan waar je video voor opneemt en waar het gaat worden afgespeeld. Zijn jouw video’s bijvoorbeeld bedoeld voor op het internet, dan zal er weinig zichtbaar zijn van je 10-bit video opnames. Diensten als YouTube en Vimeo comprimeren video namelijk naar 8-bit. Zijn je beelden echter voor een ander platform bedoeld, dan zou je wel voor een hogere bitdiepte kunnen kiezen.

Meer lezen

video tips

VIDEO TIPS

Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil brengen, hebben wij een aantal tips voor je.

> Lees artikel

filmen met fotocamera

FILMEN MET EEN FOTOCAMERA

We helpen je op weg om ook met je fotocamera een mooie video te kunnen maken.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

VIDEOCAMERA OP REIS

Je wilt je vakantie vastleggen met een videocamera. Maar welke?

> Lees artikel

vloggen musthaves

MUSTHAVES VOOR HET VLOGGEN

Voor een succesvolle vlog heb je een aantal dingen nodig. Wij helpen je op pad.

> Lees artikel