Camera meenemen in het vliegtuig

Camera meenemen in het vliegtuig? Dit moet je weten

Je hebt lang uitgekeken naar je vakantie en misschien heb je wel speciaal een mooie camera aangeschaft. Maar hoe kun je het beste je camera meenemen in het vliegtuig? We hebben acht tips voor je verzameld, zodat jij het maximale uit je reis haalt én thuiskomt met je camera en mooie vakantiekiekjes.

Tips | Regels handbagage | Fototrolley | Care Plan | Reisfotografie

1. Doe je camera in je handbagage

Neem altijd zoveel mogelijk van je kostbare foto- of video-apparatuur mee in je handbagage. Op die manier is je camera altijd dichtbij en heb je er zelf controle over. Het is een groot risico om je kwetsbare fotospullen in je ruimbagage mee te nemen. Ten eerste, zodra je je koffer hebt afgegeven weet je niet hoe mensen ermee omgaan. Als de vliegveldmedewerker zijn dag niet heeft, kan dit wel eens vervelend uitpakken. Zeker als de schade vervolgens niet gedekt wordt door de verzekering. Ten tweede kan je koffer kwijtraken – dat wil je natuurlijk helemaal niet. Ten derde, de vaak vochtige en koude omstandigheden in het ruim van het vliegtuig kunnen funest zijn voor je spullen. Voorkom dus een hoop onzekerheid door je spullen altijd dichtbij te houden in je handbagage.

Vliegtuigcabine

De enige uitzondering hierin is een statief. Vaak is dit item onhandig of te groot om mee te nemen in je handbagage. Ook kan het door het douanepersoneel gezien worden als een slagwapen. Om onnodige problemen en oponthoud te voorkomen, kan je je statief het beste in je ruimbagage meenemen. Tegen de vochtige omstandigheden is hij wel bestand gelukkig. Het is wel verstandig om je statief voor wat extra bescherming in een aantal truien te wikkelen.

2. Wees op tijd bij de gate

Aansluitend op de eerste tip is het verstandig om op tijd bij de gate te zijn zodat je een beetje vooraan staat met boarden. Het kan namelijk voorkomen dat je handbagage alsnog in het ruim moet als de bagagevakken in de cabine vol zitten. Zeker bij drukke (volgeboekte) vluchten is deze kans aanwezig. Als je achteraan in de rij staat, heb je dus kans dat je gescheiden wordt van je camera en deze alsnog in het ruim mee moet. Dat wil je niet.

Vliegveld gate

3. Check thuis alvast de afmetingen en het gewicht van je bagage

Voorkom gedoe op het vliegveld door thuis alvast je (hand)bagage te meten en te wegen. Al je goede voorbereiding wordt teniet gedaan als je op het vliegveld nog je tas(sen) overhoop moet halen omdat hij net te zwaar of te groot was.

Elke vliegtuigmaatschappij hanteert zijn eigen regels als het aankomt op handbagage. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de regels van enkele populaire maatschappijen (in Economy-class). Deze regels zijn gecheckt in juni 2022, maar kunnen uiteraard veranderen. Staat jouw maatschappij er niet bij? Check het dan even in de voorwaarden of op de site van de maatschappij zelf.

Maatschappij

Toegestane handbagage

Maximale grootte

Maximaal gewicht

Air France

1 stuk handbagage + 1 accessoire

55 x 35 x 25 cm

12 kg

British Airways

1 stuk handbagage + 1 accessoire

56 x 45 x 25 cm (accessoire: 40 x 30 x 15 cm)

23 kg (per stuk)

Corendon

1 stuk handbagage

55 x 40 x 25 cm

8 kg

easyJet

1 stuk handbagage (klein)

45 x 36 x 20 cm

15 kg

Emirates

1 stuk handbagage

55 x 38 x 20 cm

7 kg

KLM

1 stuk handbagage + 1 accessoire

55 x 35 x 25 cm (accessoire: 40 x 30 x 15 cm)

12 kg

Lufthansa

1 stuk handbagage + 1 accessoire

55 x 40 x 23 cm (accessoire: 40 x 30 x 10 cm)

8 kg

Qatar Airways

1 stuk handbagage

50 x 37 x 25 cm

7 kg

Ryanair*

1 kleine tas

40 x 25 x 20 cm

Onbekend

Transavia

1 stuk handbagage + 1 accessoire

55 x 35 x 25 cm (accessoire: 40 x 30 x 20 cm)

10 kg

TUIfly

1 stuk handbagage + 1 accessoire

55 x 40 x 20 cm (accessoire: 30 x 30 x 15 cm)

10 kg

Turkish Airlines

1 stuk handbagage

55 x 40 x 23 cm

8 kg

Vueling*

1 kleine tas

40 x 30 x 20 cm

Onbekend

Wizz Air*

1 kleine tas

40 x 30 x 20 cm

10 kg

*Ryanair, Vueling en Wizz Air hanteren een beleid waarbij alleen kleine tassen gratis mee mogen met een Economy-ticket. Bij deze maatschappijen is het mogelijk tegen betaling met prioriteit in te stappen. Hierbij mag je dan ook een handbagagekoffer meenemen (Ryanair: max. 55 x 40 x 20 cm; Vueling: max. 55 x 40 x 20 cm; Wizz Air: max. 55 x 40 x 23 cm).

4. Reis met een fototrolley

Als je reist met veel fotospullen is het heel handig om een speciaal daarvoor bedoelde trolley te gebruiken. Hierbij heb je het gemak van een normale rolkoffer, maar de extra bescherming van een cameratas. Deze tassen zijn voorzien van dividers waarmee je zelf de indeling bepaalt. Zo ben je ervan verzekerd dat je camera en lenzen stevig op zijn plek zitten. Vaak beschikken de trolleys ook over laptop- en tabletvakken. Gebruik je niet de hele inhoud van de koffer, dan kan je de rest van de tas prima gebruiken voor alledaagse spullen. Alle overige vakantiespullen kunnen eventueel mee als ruimbagage. Een extra pluspunt aan een trolley is dat ze over het algemeen niet ‘ik bevat dure foto-apparatuur’ schreeuwen, waardoor je je minder zorgen hoeft te maken om dieven.

Bekijk ons aanbod van trolleys

Fototrolley vliegveld

5. Plak contactpunten van accu’s af

Omdat accu’s bij kortsluiting hitte generen, mogen deze niet mee in de ruimbagage. Maar goed, als je bovenaan dit lijstje bent begonnen, was je dat sowieso al niet van plan. Plak wel even de contactpunten van accu’s af met niet-geleidende tape zodat deze niet onverhoopt kortsluiting veroorzaken. Zitten de accu’s nog netjes in hun originele verpakking is er helemaal geen probleem. Een ander alternatief is om je accu’s te bewaren in een speciaal daarvoor bedoeld tasje.

6. Neem (een kopie van) originele facturen mee

Als je buiten de EU vliegt kan het voorkomen dat je bij de douane moet aantonen dat je je camera al in je bezit had voordat je op reis ging. Dit doe je met de originele facturen. Neem een kopie hiervan mee (laat de originele veilig thuis) of voeg ze toe in de 'Reisapp' van de overheid.

De facturen van je aankopen bij Kamera Express kan je makkelijk terugvinden en downloaden in je account.

7. Verzeker je apparatuur met ons Care Plan

We hopen natuurlijk dat het niet nodig is, maar op reis weet je nooit wat er gebeurt met je camera. Mocht je apparatuur kapot gaan, dan helpen we je graag via ons Care Plan. Met ons Care Plan PRO is zelfs diefstal uit de auto gedekt. Zoals bij elke verzekering, lees goed de voorwaarden door zodat je weet wanneer je wel en wanneer je niet verzekerd bent.

Meer informatie over het Care Plan

Fototrolley vliegveld

8. Houd je foto’s altijd dichtbij

Dit is meer een tip voor tijdens de terugvlucht, maar minstens net zo belangrijk. Aan het einde van je reis heb je vast honderden mooie foto’s gemaakt. Het zou dan ook zonde zijn als je al deze herinneringen verliest omdat er (ondanks al deze tips) toch wat met je spullen gebeurt in het vliegtuig. Bewaar daarom je geheugenkaarten (en eventueel een harde schijf) in je jaszak. Dichterbij kan niet.

Beter nog, bewaar je kaartjes allemaal in een card case die je dan vervolgens weer in je zak stopt. Zo heb je geen rondslingerende kaartjes.


Heb jij al een mooie vakantie in de planning staan? Check dan vooral ook even onze tien tips voor reisfotografie.


Meer lezen

fotocamera voor vakantie

FOTOCAMERA VOOR VAKANTIE

Welke camera is handig bij welke vakantie? Je leest het hier.

> Lees artikel

foto's overzetten naar computer

FOTO'S OP JE COMPUTER ZETTEN

Vele wegen leiden naar Rome. Ook als het gaat om foto's overzetten naar je computer.

> Lees artikel

backup maken

HOE MAAK JE EEN BACK-UP?

Om te voorkomen dat al je foto's weg zijn, moet je back-ups maken. Maar hoe?

> Lees artikel

keuzehulp reportageflitsers

KIES DE JUISTE REPORTAGEFLITSER

Waar let je op bij het kiezen van een reportageflitser? Dat lees je hier.

> Lees artikel