Canon EOS RP Review Kamera Express Manon Visser Susan Claassens Joelle Grouwstra

De Canon EOS RP: compact & allround 

De Canon EOS RP is de tweede camera uit de Canon EOS R-lijn en tevens winnaar van de TIPA Award 2019: Best Full Frame Camera Advanced. Deze full frame systeemcamera is compact van formaat en één van de lichtste camera’s in zijn klasse. Om te kijken of al deze positieve geruchten waar zijn, hebben wij hem uitvoerig voor jullie getest! Onze marketing-collega Manon heeft daarom een styled shoot ingepland en is op pad gegaan.

De Canon EOS RP | Review: (fashion)portretten | Gebruikte apparatuur | Het resultaat | EOS 6D II vs. EOS RPCanon EOS RP full frame systeemcamera productfoto

De Canon EOS RP in het kort:

  • 26.2 megapixel CMOS full frame sensor
  • Razendsnelle DIGIC 8 processor
  • Nauwkeurige Dual Pixel Autofocus
  • 4K Ultra HD video (30fps) of Full HD video (60fps)
  • Ingebouwde WiFi en Bluetooth voor het draadloos delen van bestanden
  • 3" Kantel- en draaibaar LCD-display

Bekijk product


Manon testte de Canon EOS RP:

Om deze full frame systeemcamera goed te kunnen testen heeft Manon samen met een stylist, visagist en model een fashionshoot gepland in het Carlton Hotel. Normaal fotografeert zij met de Canon EOS 6D Mark II en was benieuwd naar zijn systeemcamera-tegenhanger. Naast haar eigen apparatuur nam zij de Canon EOS RP met adapter, RF 28-70mm f/2 en RF 50mm f/1.2 met zich mee.


De eerste indruk

"Ik moet zeggen dat ik positief verrast was over de supercompacte body, maar toch goede grip. Ik ben gewend te werken met een spiegelreflexcamera met batterygrip, dus in het begin was zo’n lichte en compacte body best even wennen, vooral als je er ook grotere lenzen op plaatst.” Gelukkig is de EOS RP zo ontworpen dat ondanks de kleine body je deze toch stevig (en ergonomisch) vast kunt houden. Na een kwartiertje fotograferen had ik het eigenlijk niet eens meer in de gaten.

Wat ook meteen opvalt is het kantel- en draaibare touchscreen (met touch-focus) aan de achterkant van de camera. Dit is voor mij zeker een pré is omdat ik iets kleiner ben, maar zo toch makkelijk boven mijn hoofd kan fotograferen. Verder zijn de knoppen erg solide en zit er naast meerdere instelwielen nog een lock-knop aan de bovenkant.


Adapters en objectieven

Eén van de voordelen van de nieuwe Canon R-mount is dat er nieuwe lensontwerpen mogelijk zijn, die met de kleinere lensmount niet mogelijk zouden zijn geweest. Een voorbeeld hiervan is een lichtsterke zoomlens. Ook kunnen lenzen compacter worden gemaakt, met name teleobjectieven. Naast de body heb ik de RF 28-70mm f/2 en RF 50mm f/1.2 meegenomen. De EF-RF adapter heb ik gebruikt om mijn EF-lenzen te kunnen testen op de EOS R-mount. Deze waren zonder kwaliteitsverlies of vertraging te gebruiken, wat fijn is voor Canon-gebruikers die over zouden willen stappen. Zo kunnen zij hun 'oude' lenzen blijven gebruiken. Tijdens de styled shoot heb ik voornamelijk gewerkt met de RF 28-70mm f/2. Dit door zijn allround zoombereik en toch lichtsterke maximale diafragma. Ik ben fan!

Canon EOS RP review manon eline visser joelle grouwstra susan claassens carlton hotel

"Tijdens de styled shoot heb ik voornamelijk gewerkt met de RF 28-70mm f/2, dit door zijn zoombereik en toch lichtsterke maximale diafragma. Ik ben fan!"


Canon EOS RP review manon eline visser joelle grouwstra susan claassens carlton hotel

Tijdens het shooten

De EOS RP is snel en makkelijk in gebruik, je bent snel vertrouwd met de instellingen en bediening. Ook als je nog nooit met een systeemcamera hebt gewerkt. Wat ik erg fijn vind is de supersnelle en scherpe autofocus, welke over bijna je gehele veld in te stellen is. De EOS RP heeft ook een Eye Autofocus-functie en volgt moeiteloos je onderwerp, wat zeker fijn is bij het schieten van portretten.

Tijdens deze shoot is er alleen gebruik gemaakt van het aanwezige daglicht en een reflectiescherm. Je kunt zien dat ik dankzij de full frame sensor in combinatie met de lichtsterke objectieven toch nog goed uit de voeten kon.


Wat vind ik ervan?

De Canon EOS RP heeft mij positief verrast. Ik was snel gewend. Zélfs aan het verschil in bediening ten opzichte van een DSLR-camera en de, in verhouding, grote lenzen. Hij is compact, snel en ragscherp: eigenlijk de ideale (instap) full frame camera voor de fotograaf die veel op pad is. Het zou mij tegenhouden om over te stappen als ik mijn huidige EF-lenzen niet meer zou kunnen gebruiken, maar de adapter zorgt ervoor dat deze - zonder verlies van kwaliteit - nog te gebruiken zijn. Wat ik normaal mis tijdens het fotograferen van bruiloften is een Silent Shutter modus, die heeft de Canon EOS RP wel. Misschien toch maar overstappen..?


Gebruikte apparatuur

Naast de Canon EOS RP nam Manon ook de EF-RF adapterRF 50mm f/1.2 en RF 28-70mm f/2 mee. Dankzij de adapter was ze ook in de mogelijkheid om haar eigen EF-objectieven op de EOS RP te gebruiken. "Ik heb het meeste gebruik gemaakt van de RF 28-70mm f/2, dankzij het allround zoombereik en het lichtsterke diafragma kon ik hiermee in alle situaties uit de voeten."Resultaten

Tijdens deze styled shoot verzorgde Susan Claassens de styling & MUAH, stond Joelle Grouwstra model en was Manon Eline Visser verantwoordelijk voor de fotografie. De shoot vond plaats in het Carlton Oasis hotel in Spijkenisse. Wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen deze twee full frame Canon camera's is natuurlijk dat de 6D Mark II een spiegelreflexcamera is en de EOS RP een systeemcamera. De EOS RP is dan ook bijna de helft van het gewicht van de 6D II en een stuk compacter van formaat. Zo zijn er nog een aantal belangrijke verschillen zoals het wel of niet kunnen werken met een Silent Shutter Modus en hebben de camera's verschillende vattingen. Bekijk hierover in onderstaande tabel meer: 

 

EOS RP

EOS 6D Mk. II

Lensmount Canon RF Canon EF
Sensor Full frame CMOS Full frame CMOS
Beeldprocessor DIGIC 8 DIGIC 7
Resolutie 26,2 26,2
Autofocus 4.779 posities 45 punten
ISO gevoeligheid 100-40.000 100-400.00
Beelden per seconde 5 6,5
Low-pass filter Ingebouwd Ingebouwd
Silent Shutter Mode Ja Nee
LCD-scherm 3" kantel- en draaibaar 3" kantel- en draaibaar
Video 4K, Full HD Full HD
Connectiviteit Wi-Fi, Bluetooth Wi-Fi, NFC, GPS, Bluetooth
Accu LP-E17 LP-E6/LP-E6N
Gewicht 485g 765g
Afmeting (mm) 132,5 x 85 x 70 144 x 110,5 x 74

Terug naar boven