Interview Harro Cats - Sealife Benelux

Wie is Harro Cats? | Interview | Apparatuur | Voorbeeldfoto's


Wie is Harro Cats?

De General-Manager van Sealife Benelux BV, importeur van o.a. Sealife onderwatercamera’s is Harro Cats (48). Een enthousiasteling met een passie voor duiken, fotografie en belichting. Hij weet waar hij over praat.

Harro werd al jong met het duikvirus besmet. Op zijn 16e ging hij voor het eerst met een duikfles het water in. Als echte waterrat genoot hij er meteen van. Hij voelde de vrijheid van het kunnen ademen onderwater. Hij wilde meer en al gauw haalde hij zijn duikbrevet. Harro was 20 toen hij met zijn onderwatercamera op Bonaire dook.

"Ik heb écht van mijn hobby mijn vak kunnen maken."


Hoe het allemaal begon

In datzelfde jaar, 1991, sloot hij zijn opleiding af: de detailhandelschool (met marketing). In de duikwinkel waar hij vaak kwam, met zijn maten, vroeg hij of ze iemand nodig hadden. En dat was zo. Hij kreeg de baan in de duiksportwinkel, waar hij duikspullen en camera’s verkocht. Dat laatste sprak hem aan, want al sinds zijn 12e ging hij graag de hort op met een compactcamera en Praktica-camera (Oost-Duitse spiegelreflexcamera). Hij overdrijft niet als hij zegt dat hij meer dan 100 albums met foto’s verzamelde in de loop der jaren.

Op vakantie op Bonaire in 1991 maakte Harro zijn eerste onderwaterfoto’s, met apparatuur van de winkel. Hij vond het super. De foto’s motiveerden Harro nog meer om verder te gaan met zijn duikambities. Via de foto’s kon hij die magische onderwaterwereld delen, daar haalde hij veel voldoening uit. In 1995 werd hij PADI-instructeur en NOB3*-duiker ofwel Dive Master. Dat is het hoogste! Dan mag je alles als het gaat om duiken: nachtduiken, stroomduiken… Harro lacht: “Met dat brevet ben je wel een bikkel onder de duikers. Ik was er blij mee.”

"Met dat brevet ben je wel een bikkel onder de duikers. Ik was er blij mee."


Harro Cats klom op de carrièreladder en ging werken als vertegenwoordiger bij een groothandel. Een functie die hij 8,5 jaar lang op zijn naam mocht zetten. Hij verbeterde in die tijd zijn fototechnieken om de producten zo gunstig mogelijk te presenteren. Een prijswinnende beroepsfotograaf gaf hem goede tips and tricks.

Later runde Harro zijn eigen fotowinkel in Maassluis, waar hij zijn kennis en technieken nog meer verfijnde. Na dertien jaar trok de duikwereld toch weer. Toen hij de kans kreeg om Sealife Benelux en Sea and Sea te vertegenwoordigen, greep hij zijn kans. In 2007 ging hij voor Sealife werken en in 2012 ook voor Sea and Sea. Dit bleek een gouden greep: de merken groeiden boven verwachting. Naast deze merken vertegenwoordigt Harro o.a. ook Dicapac, Ewa Marine en Light & Motion.


Sealife

Wat kenmerkt Sealife nu? “Sealife richt zich op de recreatieve fotograaf en duiker. De producten zijn makkelijk en eenvoudig in het gebruik. Ze zijn geschikt voor een breed publiek en bieden al snel een mooi resultaat.”

Harro is echt betrokken bij zijn producten. Hij wil weten hoe het werkt, hij test álles zelf. Hierdoor kan hij klanten en verkopers goed te woord staan, wanneer zij bellen met inhoudelijke vragen. Waar hij de producten test? “In Nederland is dat in De Grevelingen en Oosterschelde. Verder ga ik graag duiken in Egypte, op de Canarische eilanden, in Amerika en het allerliefst trek ik naar Sulawesi. Ik duik daar aan de Noordkant van het eiland).”

"Sealife richt zich op de recreatieve fotograaf en duiker. De producten zijn makkelijk en eenvoudig in het gebruik"


Topproducten van Sealife die Harro aan kan raden zijn de DC2000 onderwatercamera (kit), omwille van de kwaliteit en prestatie van de camera. “Het is een compactcamera met de kapsones van een spiegelreflexcamera. Met dezelfde instelmogelijkheden. Met de sensor van een spiegelreflexcamera.

Volledig manueel tot en met volledig automatisch te gebruiken, inclusief gespecialiseerde onderwatersettings. Die maken hem gemakkelijk in het gebruik.” Ook de SL510 Micro 2.0-camera vindt hij een topper. “Het is ’s werelds 1e camera die permanently sealed is. De camera kan niet open en werkt met een interne accu en een interne geheugenkaart die je aan de buitenkant kunt bedienen.“

"Ik heb écht van mijn hobby mijn vak kunnen maken."

Harro Cats geniet van zijn baan. “Ik heb écht van mijn hobby mijn vak kunnen maken. Ik houd zowel van fotografie als van onderwaterfotografie en ga elke dag met plezier naar mijn kantoor en naar mijn klanten. Ik kan mezelf wel óverenthousiast noemen. Ik heb nog plannen voor de komende 10 jaar. Houd deze merkenpagina maar in de gaten, dan zie je het vanzelf.”

Het bedrijf Sealife Benelux bestaat dit jaar (2019) 12,5 jaar. Een mooie reden voor bubbels, toch? Onderwater welteverstaan. Want de wereld onderwater verkennen… dat kan Harro aanraden: “Zelfs wanneer je nog nooit gesnorkeld hebt, moet je het duiken gewoon een keer proberen. Duiken is zó gaaf en ja, er zijn risico’s, maar met een goede instructeur komt het goed. Uiteindelijk is het veiliger dan fietsen.”

Vragen? Mail Harro via [email protected]

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar de beelden van Harro? Een greep uit zijn portfolio:


Overzichtspagina