How to: reisfoto's op je Social Media-kanalen

Wie zijn Cato en Sander? | Interview  | Tips and tricks  | What's in the bag? | Voorbeeldfoto's | Q&A video

Hoe zorg je ervoor dat jouw travel pictures van jouw Social Media-accounts knallen? Travel influencers Cato en Sander van @ourtravelfeed vertellen over hun reiservaringen en geven tips and tricks.


Wie zijn Cato en Sander?

Cato Poelman (24) en Sander Hartman (25) komen uit Haarlem. Zes jaar geleden postten ze vakantiefoto's online waar ze goede reacties op kregen. Drie jaar later openden ze een Instagramaccount voor reisfoto's: @ourtravelfeed. Binnen een paar maanden tijd groeide het account naar 10.000 volgers.

Deze haast exponentiële stijging bleef aanhouden. Sander en Cato namen hun posts serieus en stelden zichzelf enkele doelen. Ze wilden meer reizen en betere foto’s maken.

Het koppel volgde fotocursussen, offline en online, en experimenteerde met alle functies op hun toenmalige Nikon D3300. Inmiddels zijn Cato en Sander goede fotografen en zijn ze met hun 57,9k volgers ware travel influencers te noemen.

"Met onze foto's hopen we onze volgers te inspireren om erop uit te gaan en te doen waar je gelukkig van wordt"

Q&A-video

Bekijk hier de Q&A-video van @ourtravelfeed!

 

Don't call it a dream, call it a plan!

Toen het account lekker liep, werd het reiskoppel al snel benaderd door bedrijven met de vraag of ze hun hotel, restaurant, of reisbestemming op een mooie manier konden vastleggen. Cato en Sander: “Dit hebben wij meteen gedaan en na enige tijd beseften wij dat we van onze hobby ons beroep konden gaan maken! We maakten een concreet plan om fulltime op reis te kunnen gaan. Sinds februari 2019 zijn wij ons volledig gaan focussen op reisfotografie en ons Instagram-account @ourtravelfeed.”

Het motto van dit travelcouple is: “Don’t call it a dream, call it a plan.” Cato: "Met onze foto’s hopen we onze volgers te inspireren om erop uit te gaan en te doen waar je gelukkig van wordt.'' Cato en Sander vinden het fijn om hun reispassie zo veel mogelijk door te geven aan anderen. Waarom? "De wereld is zó ontzettend mooi en er is nog zó veel te ontdekken.”


Een jaar op reis en dan emigreren?

Het Instagram-koppel is van plan om telkens minimaal één jaar onafgebroken te reizen, zonder dat ze tussentijds terugkeren naar Nederland. Zij verhuren momenteel hun huis waardoor ze, op hun familie en vrienden na, geen bindende factoren hebben in Nederland. Daarnaast denken ze er ook hardop over na om in de toekomst in het buitenland te gaan wonen.

"Waar we nu zijn? Dat kan nogal eens variëren. Nu is dat Azië. We zijn hier voordat onze wereldreis begon al geweest. We wilden nog meer van dit werelddeel ontdekken. Daarom trekken we nu een langere tijd door Azië.  Indonesië is (tot nu toe) onze favoriete bestemming. Wie weet gaan we daar wel wonen. We will see.’’

"Waar we nu zijn? Dat kan nogal eens variëren. Wie weet gaan we in Indonesië wonen. We will see"

Tips and tricks op het gebied van fotografie

  • "Maak foto's rond/tijdens zonsopkomst en zonsondergang."

75% van de foto's van Cato en Sander zijn op deze momenten gemaakt. Waarom? 

''De lichtomstandigheden zijn bij zonsopkomst en zonsondergang simpelweg het beste. Social Media staat dan ook bomvol met foto’s van magische gekleurde luchten of met warme tinten van de zonnestralen. Dit voegt echt iets extra’s toe.

Een andere zéér belangrijke reden, en dat geldt specifiek voor zonsopkomst, is dat de meeste mensen rond deze tijd nog niet wakker zijn. Op ons Instagram- kanaal kan je terugzien dat wij op veel populaire toeristische locaties geen andere mensen op onze foto’s hebben staan, behalve wijzelf. We krijgen vaak de vraag hoe we dat doen. Het antwoord is dus heel simpel: je wekker vroeg zetten en ervoor zorgen dat je als eerste op de spot bent."


  • "Doe vooraf research naar de fotolocatie die je in gedachten hebt. Dit klinkt misschien logisch, maar het is echt ontzettend belangrijk om van tevoren uit te zoeken waar je mogelijk tegenaan kan lopen als je op een specifieke plek wil shooten. Zo ontdekten wij één dag voor ons bezoek aan de Taj Mahal dat tripods niet meer zijn toegestaan op het terrein. Iets wat toch erg onhandig is als je koppel graag samen op de foto wil staan bij de Taj Mahal, haha!"
  • "Gebruik Lightroom om je foto’s mee te bewerken. Het grote voordeel van Lightroom is dat je je foto’s écht onderscheidend kan maken door middel van een eigen stijl. Wanneer je hebt ontdekt welke stijl bij jou als fotograaf past, dan zul je zien dat al je foto’s één mooi geheel zullen worden."
  • "Er zijn tegenwoordig veel apps waarmee je je Instagramfeed kan ‘inplannen’ om een mooi geheel te krijgen in kleurencombinaties. Een voorbeeld hiervan is de app UNUM. Met deze app kan je je Instagramfeed vooruit plannen zonder dat dit online komt te staan. Zo kun je kijken welke foto’s goed bij elkaar passen.''

Tips and tricks voor mensen met influence-ambities

  • "Maak content die dicht bij jezelf ligt. Zorg ervoor dat je op je eigen gevoel vertrouwt. Breng in beeld waar je eigen interesse naar uitgaat. Als je werkt vanuit je eigen passie, dan komen de mooie foto’s vanzelf."
  • "Style, style, stlye. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar wees onderscheidend en ontwikkel je eigen stijl. Instagram is een ontzettend groot platform en met jouw eigen stijl zorg je ervoor dat je eruit springt. Je wil niet ondersneeuwen onder alle foto’s die dagelijks voorbij komen!
  • "Zoek interactie met andere reisaccounts. Reageer onder elkaars foto’s, vraag tips en wees vooral actief. Uit ervaring kunnen wij vertellen dat reisfotografen onder elkaar heel behulpzaam zijn."

''Instagram is een groot platform en met jouw eigen stijl zorg je ervoor dat je eruit springt''

Drones

Cato en Sander gebruiken een drone. Daarmee kunnen ze net wat meer van de omgeving laten zien. 

“We gebruiken onze drone het liefst op elke reis. Het toffe aan een drone is dat je een ander perspectief kunt tonen. 

Je kunt typische lijnen en opvallende landschapsvormen mooi in beeld brengen. Een drone vergroot je creatieve mogelijkheden." 


  • ''Twijfel je over de aanschaf van een drone? Ons advies: doen! Het heeft ons zo ontzettend veel unieke foto’s opgeleverd dat we niet meer zonder drone zouden willen reizen.''

  • ''Oefen vooraf met je drone. Tijdens onze eerste vlucht vloog Sander direct tegen een boom aan! Iets wat je niet wil hebben als je op reis bent, geloof ons.''

 

  • ''Verdiep je in de dronewetgeving van de landen die je wil bezoeken. In sommige landen is het niet toegestaan om een drone te importeren of je moet je drone op voorhand registreren.”

"Twijfel je over de aanschaf van een drone? Ons advies: doen!"

What's in their bag?

Het voordeel van reizen met zijn tweeën is dat je meer apparatuur mee kunt nemen.

Cato en Sander nemen altijd een Lowepro ProTactic 450 AW II mee, een stevige, ruime en comfortabele rugzak. Ze maken hun reisfoto’s voornamelijk met de Sony A7 Mark III. ''Een allrounder, perfect voor op reis!" Deze 24.2 Megapixel full frame camera maakt scherpe foto’s én video’s. De autofocus werkt zeer snel én dankzij het hoge ISO-bereik kan je in iedere situatie toch de perfecte plaat schieten.

De Sony 24-105mm f/4.0 is een zeer goede allround lens voor op reis. Als aanvulling gebruikt het reiskoppel de Sony 16-35mm en 50mm objectieven. Soms lukt het niet om een grote camera mee te nemen. Dan gebruiken ze de compacte Canon G7X Mark II. ''Als we vloggen, gebruiken we de Canon G7X Mark II het meest.''

Sony A7 Mark III

De Sony A7 Mark III is een krachtige 24.2 Megapixel full frame systeemcamera waarmee je tot in de kleinste details scherpe foto’s kan maken. Met maar liefst 693 fase-detectiepunten, die 93% van het beeld dekken, en 425 contrast-AF-punten profiteer je van een snelle en zeer nauwkeurige scherpstelling. Maak automatisch back-ups met de dubbele SD-kaartslot.

Sony A7 Mark III

Sony 24-105mm f/4.0

Met een zoombereik van 24-105mm heeft deze Sony lens een bereik van groothoek tot medium-tele. Het objectief weegt een kleine 663 gram en daarmee is hij erg handig tijdens het reizen. De beeldstabilisatie is krachtig en voorkomt bewegingsonscherpte én zorgt ervoor dat je 4K-video’s van uitstekende kwaliteit zijn.


Sony 24-105mm f/4.0

DJI Mavic 3

Met de DJI Mavic 3 drone maak je prachtige video’s én foto’s van bovenaf. De DJI Mavic 3 is een krachtige drone, uitgerust met een 4/3 CMOS Hasselblad camera waardoor je geniet van een hogere resolutie en hoger dynamisch bereik. Daarnaast levert je drone met deze sensor betere prestaties bij weinig licht.DJI Mavic 3

Met een GoPro actioncam maak je prachtige foto’s op of in het water. Ook voor splitshots zijn deze camera's ideaal. Alle luchtfoto’s van @ourtravelfeed zijn gemaakt met een compacte drone. "Het fijne aan de DJI Mavic-serie is dat deze ontzettend praktisch is tijdens het reizen. De drone is inklapbaar. Je kunt hem meenemen in een kleine cover in je cameratas.''

Het reiskoppel heeft ook accessoires bij zich. Zoals: ''Twee harde schijven van Lacie, extra accu's, verschillende lensfilters, een cleaningkit, een Gorillapod, een statief en een laptop voor onze editing.''

Bekijk hier meer foto's van Cato en Sander:

Wil je het werk zien van Cato en Sander? Hieronder vind je een aantal voorbeeldfoto's! Meer zien? Bekijk dan hun foto's op Instagram en op hun website.Terug naar de overzichtspagina