banner abstracte fotografie

Abstracte fotografie: wat is het en wat heb je ervoor nodig?

Vertel een verhaal met kleuren en lijnen: net als schilderijen, kunnen ook foto’s abstract zijn. Dit noemen we abstracte fotografie. Maar hoe maak je een mooi samenspel van abstracte vormen en kleuren zonder schilderspalet en penseel? Wij helpen je graag op weg!

Abstracte fotografie | Soorten | Zelf beginnen | Hulp nodig?

Prachtige foto’s zijn er in vele soorten en maten. Je kan natuurlijk plaatjes schieten van een imposant kasteel, een portret creëren met bijzondere belichting of producten fotograferen voor in een webshop. Hoewel bijvoorbeeld product-, portret- en landschapsfotografie totaal niet op elkaar lijken, hebben ze één ding gemeen: ze gaan over een herkenbaar object. Bij abstracte fotografie is dat niet het geval.

Maar hoe maak je zo’n unieke abstracte foto met originele vormen, kleuren of lijnen? In dit artikel vind je alles over wat abstracte fotografie is, welke soorten er zijn en wat jij nodig hebt voor dé ideale abstracte foto.

Wat is abstracte fotografie?

Wil je abstracte fotografie goed begrijpen, bekijk dan zeker eerst wat inspiratiebeelden. Hieronder zie je vijf goede voorbeelden van hoe een abstracte foto eruit kan zien: grafisch en onherkenbaar. Ben jij een échte creatieveling? Dan is abstracte fotografie iets voor jou!

abstracte fotografie 1

We noemen abstracte fotografie ook wel niet-objectief, experimenteel of conceptueel. Niet zo gek, want je fotografeert slechts bepaalde aspecten van een voorwerp, gebouw of landschap. Zo vertel je direct een uniek verhaal, maar blijf je toch een beetje mysterieus.

Waar zien we abstracte fotografie wel vaker?

Abstracte foto’s zijn ideaal voor het overbrengen van een bepaalde sfeer. We zien ze dan ook wel vaker op websites, posters of als screensaver voor op je computer of telefoon. Maak je een écht sterke foto, dan is deze dus ook nog breed toepasbaar!

Abstracte fotografie soorten

Maar welke soorten abstracte fotografie bestaan er? Zoals je al zag, zien ook de voorbeeldfoto’s er allemaal heel verschillend uit. Waar de één werkt met perspectief, werkt de ander met beweging en kleuren. Ook zijn de onderwerpen verschillend. Wil jij een bijzondere abstracte foto maken? Kijk dan eens naar natuur, architectuur of kunst. Hieronder leggen we meer uit over abstracte architectuurfotografie, abstracte kunstfotografie en abstracte fotografie in de natuur.

Abstracte architectuurfotografie

Architectuur fotograferen is natuurlijk al een bijzondere bezigheid op zich. Je brengt hiermee het karakter van een bepaald gebouw, gebied of land in kaart. Zo’n imponerend groot gebouw wil je natuurlijk het liefst helemaal op de foto, maar dat hoeft niet. Abstracte architectuurfotografie geeft een veel unieker beeld.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van abstracte foto’s van bijzondere gebouwen. Zoals je ziet, zijn de gebouwen nagenoeg onherkenbaar. Je legt juist het unieke, abstracte aspect van de architectuur vast. Bij abstracte architectuurfotografie gaat het vaak om scherpe foto’s op basis van unieke lijnen in het bouwwerk.

abstracte fotografie 2

Abstracte kunstfotografie

Abstracte fotografie is natuurlijk een kunst op zich. Als we het hebben over abstracte kunstfotografie, gaat dit dan ook vaak over abstracte fotografie in het algemeen. Maar je kan natuurlijk ook daadwerkelijk fysieke abstracte kunst fotograferen op een abstracte manier of voorwerpen en verlichting gebruiken om zelf abstracte kunst te creëren in de vorm van een foto. Voorbeelden van dit type abstracte kunstfotografie zie je hieronder.

Eigenlijk zijn bij deze categorie de mogelijkheden eindeloos: van superscherpe, felle foto’s tot vage beelden met een lange sluitertijd. Je kan abstracte kunstfotografie zo gek of minimalistisch maken als je zelf wil!

abstracte fotografie 3

Abstracte fotografie in de natuur

Maar voor een mooie abstracte foto heb je geen door de mens gemaakte objecten nodig. Sterker nog: juist het op een abstracte manier fotograferen van onze natuur geeft super unieke beelden. De bijzondere aard van abstracte natuurfotografie zie je direct in de beelden hieronder.

Door erg in- of uit te zoomen op bepaalde aspecten, leg je de schoonheid van onze aarde op een wel heel originele manier vast. En dat hoeft niet altijd heel gedetailleerd. In tegenstelling tot de scherpte die we vaak zien bij abstracte architectuurfotografie, is het in de natuur juist ook leuk om te spelen met scherpte en diepte.

abstracte fotografie 4

Zelf starten met abstracte fotografie? Dit heb je nodig!

Zoals je ziet, zijn bij abstracte fotografie de mogelijkheden eindeloos! Lijkt het je leuk om dit ook eens te proberen? Bedenk dan van tevoren wat voor type foto’s je precies wil maken. Ga je bijvoorbeeld voor vage lichteffecten of wil je haarscherpe natuurwonderen vastleggen? Wat je precies nodig hebt en hoe je het aanpakt, hangt grotendeels af van jouw favoriete fotostijl.

Kies het juiste objectief

In feite kan je met iedere camera abstracte foto’s maken. Op zo’n conceptuele foto mag namelijk alles! Wel is het van groot belang welk objectief je kiest. Zoals je ziet, kiezen veel fotografen binnen deze stijl voor een extreme close-up of juist een erg uitgezoomd beeld. Lijkt dit je interessant? Met een macrolens maak je prachtige foto’s van kleine details, en een telelens is onmisbaar als je fotografeert vanaf een verdere afstand. Wil je echt een uniek beeld vanuit de hoogte tussen de wolken? Dan is een drone misschien een leuke toevoeging om mee te spelen.

Verder is een manual focus lens van erg handig. Als je een abstracte foto maakt, denk je vaak goed na over hoe scherp je ieder deel van de foto wilt hebben. Met dit objectief stel je dat geheel handmatig in.

Gebruik een bijzonder lensfilter

Op onze aarde bevinden zich talloze bijzondere details, vormen en kleuren. Genoeg om mee te spelen dus! Wil je nog meer? Dan kan een filter je helpen. Plaats bijvoorbeeld een kleurenfilter, effectfilter of close-up filter op je objectief. Nog niet abstract genoeg? Ook met een fisheye lens bereik je een éxtra bijzondere vorm in je beeld.

Gebruik een statief voor hét perfecte plaatje

Bij bepaalde beelden, bijvoorbeeld wanneer je jouw camera heel erg stil moet houden, is een statief handig. Dit geeft jou meer ruimte voor het uitproberen van je abstracte fotografie. Ook een stabilisator kan hier nog een beetje extra bij helpen.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste camerabenodigdheden?

Het maken van je allereerste abstracte foto is best spannend. Want heb je wel écht de juiste camera? Vaak is het even zoeken voor je goed doorhebt hoe alles het beste werkt. Bij Kamera Express hebben we brede expertise over allerlei camera’s en camerabenodigdheden. Neem dan ook gerust contact met ons op voor advies over de benodigdheden voor jouw ideale foto.


< Terug naar blog