Alle statieven

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Met een statief, of tripod, heb je de mogelijkheid om rustig een goede compositie te bepalen en kun je blijven fotograferen met een langere sluitertijd. Door het gebruik van een camera statief weet je zeker dat de camera niet beweegt tijdens de opname en worden jouw foto's haarscherp. Meer over

 

Alle statieven

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Met een statief, of tripod, heb je de mogelijkheid om rustig een goede compositie te bepalen en kun je blijven fotograferen met een langere sluitertijd. Door het gebruik van een camera statief weet je zeker dat de camera niet beweegt tijdens de opname en worden jouw foto's haarscherp. Meer over

   

  Statief kopen

  Statieven zijn al eeuwen oud maar binnen zowel fotografie als film nog altijd onmisbaar omdat ze enorm sterk bijdragen aan de beeldkwaliteit, door bewegingsonscherpte te voorkomen. De oorsprong van statieven gaat langer terug dan van DSLR, systeemcamera’s of camcorders, want ver vóór de fotografie moesten al kijkers en telescopen gesteund worden tegen trillingen. De eerste honderd jaar moest fotomateriaal zo lang worden belicht dat statieven onmisbaar waren. Camera’s waren groot en werden meestal in studio’s gebruikt, waar het statief nog altijd centraal staat.

  Statieven voor gemak bij fotograferen en filmen

  Inklapbare statieven zoals we nu kennen van topmerken als Gitzo, Manfrotto en Velbon ontstonden toen fotografie zich naar buiten begon te ‘bewegen’. De eersten waren van hout, metaal of messing, én zwaar. Door licht aluminium te gebruiken konden fabrikanten als Gitzo zich onderscheiden, waardoor statieven net als fotografen steeds mobieler werden. Traditioneel waren profielen rond, maar met U-vormige, vierkante of ovale statiefpoten maakten o.a. Velbon en Cullman statieven steeds lichter. Ook verbindingen tussen poten, en klemsystemen werden lichter door materialen als kunststof en magnesium.

  Materiaal kiezen voor statieven

  Vanaf de 80’er jaren ontdekten o.a. Gitzo en Velbon ‘nieuwe’ buisprofielen uit o.a. de vissport: licht en sterk materiaal als glasvezel en carbon fiber. Vooral carbon werd populair en later ook door jongere leveranciers als Benro en Redged toegepast. Dat aluminium nog heel belangrijk is bewees Manfrotto, dé statievenspecialist voor camera’s, flitsers en studiosystemen, door vernieuwde 055 en 190 modellen in aluminium én carbon te leveren. Niet iedereen stelt dezelfde eisen, daarom bieden enkele fabrikanten voor het vastzetten op juiste hoogte zowel snelle kliksystemen als schroefringen, soms zoals Gitzo’s Ocean zelfs waterdicht.

  In welke situatie kies ik voor welk statief?

  Foto en film is steeds vaker een outdoor activiteit en daar spelen vooral Redged en Benro, de Velbon Sherpa en Gitzo’s Mountaineer en Ocean series op in. Bij lichtgewicht statieven is stabiliteit lastig te realiseren, daarom bezitten sommige middenzuilen een haak om gewicht of fototas aan te hangen, voor extra stabiliteit. Andersom voor opnames vlak bij de grond zijn o.a. bij Induro en Redged de middenzuilen soms omkeerbaar om camera’s zo laag mogelijk te plaatsen, of als bij Manfrotto 190, Gitzo GT2541 en Vanguard Alta Pro 264 kantelbaar uitgevoerd. In de studio, of bij macro en architectuuropnamen werken opdraaibare middenzuilen zoals bij Manfrotto 057 en van Gitzo nauwkeuriger.

  Camera statief

  Ministatieven als de Velbon UT, Manfrotto Compact en Mefoto Daytrip en Redged TSC 525K zijn zo licht dat ze in elke uitrusting meekunnen. Nog kleiner en toch verrassend stabiel zijn Gorillapods, waarvan de pootjes dankzij flexibele kogelgewrichtjes zelfs op takken en deuren kunnen klemmen. Al deze modellen passen moeiteloos in of aan schoudertas of rugzak, grotere worden vervoerd op rugzakken of in statieftassen van o.a. Dorr.

  Smartphone statief

  Steeds meer mensen gebruiken alleen hun smartphone voor het maken van foto's. Ook voor het maken van foto's met een smartphone is een statief soms wenselijk. Daarom hebben wij ook meerdere smartphone statieven in ons assortiment zodat je ook met een smartphone de beste foto's kunt maken met de camera in een stabiele positie. 

  Kwaliteit voor iedere fotograaf of filmer

  Behalve compleet met panoramakop of balhoofd worden statieven tevens los verkocht om zelf de koppen te kunnen kiezen. Voor filmers bieden wij naast vloeistofkoppen ook speciale sets: de Benro videokit, Velbon Videomates, combinaties van Manfrotto en verschillende Sachtler kits. Maar ook een Hama of Leica tafelstatiefje, schouderstatief, lichtgewicht meeneemstatief of onverwoestbare variant voor natuurfotografie vind je in onze winkels.