Nachtfilters

Voor velen misschien onbekend, maar voor de astrofotograaf een echte musthave! De grootste frustratie van astrofotografen is ongetwijfeld de lichtvervuiling. In Nederland is het vaak bewolkt en zien we nog maar relatief weinig sterren. Dit komt mede doordat de grote steden en snelwegen veel licht uitstralen. Hierdoor wordt ons zicht vertroebelt, ook wel luchtvervuiling genoemd. Om die reden gaan dan ook veel astrofotografen naar afgelegen plaatsen, weg van de steden. Maar daar is nu een oplossing voor: het nachtfilter!
 
Een nachtfilter heeft een paarse kleur en kan een grote hoeveelheid van deze storende lichtvervuiling tegengaan. Dit doet het filter door licht met een bepaalde golflengte, afkomstig van lichtvervuiling, te blokkeren. Zo voorkomt het filter de typische oranje en gelige gloed die u zo vaak terugziet in astro- en nachtfotografie. Nog een voordeel van het gebruik van een nachtfilter is dat het zorgt voor een scherper beeld met meer contrast en details. Win-win dus! Houd bij het gebruik van een nachtfilter wel rekening met een lichtverlies van ongeveer 0.5 stops.
 

Nacht- en landschapsfotograaf Harmen Piekema heeft voor ons het NiSi Natural Night filter getest en dat gaf het volgende resultaat:

Harmen Piekema over het NiSi Natural Night filter: 

“Vooral de noorderlicht beelden uit Noorwegen met het NiSi Natural Night Filter zijn ontzettend gaaf! Het NiSi systeem werkt ook echt zo fijn. Erg scherp ook. Het is gewoon bizar hoe geel en lelijk die foto zonder gebruik van het Natural Night filter is.”

Nachtfilters zijn verkrijgbaar in verschillende maten en plaatst u, door hun vierkante formaat, in een filtersysteem. Voor het gebruik van zo'n filter is dus wel een filterhouder nodig. Deze kunt u hier bekijken! In onze webshop zijn er verschillende merken nachtfilters beschikbaar, namelijk van NiSi en Benro. U kunt ze hieronder bekijken.

 

Het NiSi Natural Night filter

Zoals alle NiSi filters is ook dit filter gemaakt van de beste kwaliteit glas. Daarnaast is het filter voorzien van een dubbelzijdige en meerlaagse antireflectiecoating met een waterbestendige en oliebestendige Nano-coating. De NiSi Natural Night filters zijn beschikbaar met de volgende afmetingen en bekijkt u hieronder:

  • 100mm x 100mm: voor de NiSi V5 Pro II 100mm filterhouder
  • 150mm x 150mm: voor de diverse NiSi ultragroothoek 150mm filterhouders en de nieuwe NiSi S5 150mm filterhouder voor ultragroohoekzooms van Tamron, Nikon, Sony en Sigma.
  • 180mm x 180mm: voor de NiSi 180mm filterhouder voor de Canon 11-24mm F/4.0

 

NiSi Natural Night filter 100x100mm

Het NiSi Natural Night Filter 100x100mm voor Nacht- en Astrofotografie is een exclusief filter voor de mooiste nachtfoto's. Het filter zorgt ervoor dat u in uw foto's geen last meer heeft van ongewenste lichtvervuiling door bijvoorbeeld kunstmatige lichtbronnen.

NiSi Nachtfilter 100x100mm

NiSi Natural Night filter 150x150mm

Het NiSi Natural Night Filter 150x150mm voor Nacht- en Astrofotografie is een exclusief filter voor de mooiste nachtfoto's. Het filter zorgt ervoor dat u in uw foto's geen last meer heeft van ongewenste lichtvervuiling door bijvoorbeeld kunstmatige lichtbronnen.

NiSi Nachtfilter 150x150mm

NiSi Natural Night filter 180x180mm

Het NiSi Natural Night Filter 180x180mm voor Nacht- en Astrofotografie is een exclusief filter voor de mooiste nachtfoto's. Het filter zorgt ervoor dat u in uw foto's geen last meer heeft van ongewenste lichtvervuiling door bijvoorbeeld kunstmatige lichtbronnen.

NiSi Nachtfilter 180x180mm

 

 

Het Benro TrueNight filter

Ook het Benro TrueNight filter is gemaakt van uitstekend materiaal, namelijk hoogwaardig Schott optisch glas met Nano-coating om vuil, olie en vocht gemakkelijk te kunnen verwijderen. Ook dit filter is alleen te gebruiken met een filtersysteem. Het Benro Master Glass TrueNight filter heeft een afmeting van 100x100mm en wordt geleverd met een opbergetui.

Het Benro TrueNight filter 100x100mm vindt u hier!

 

 

  Terug naar de overzichtspagina