De 4 belangrijkste technieken bij astrofotografie

Bij astrofotografie kun je met verschillende technieken de mooiste sterren door jouw sterrenkijker zien, deze volgen en zelfs vastleggen met jouw camera of smartphone. Deze technieken worden hieronder besproken. 

Digiscoping | Webcam Imaging | Autoguiding | Monteringen

Techniek 1: Digiscoping

Op het moment dat je door een spotting scope of verrekijker tuurt en een mooi beeld ziet, krijg je het gevoel dat je hier een foto van zou moeten maken. Die optie is er ook, namelijk met de techniek van digiscoping. Deze techniek houdt niets anders in dan foto’s maken van objecten door een spotting scope of verrekijker. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het vastleggen van vogels. Digiscoping kun je met een spiegelreflexcamera, digitale compact camera of zelfs met een smartphone doen. 

Wat heb je nodig voor digiscoping?
Digiscoping kan zowel met een sterrenkijker, een spotting scope of een verrekijker. Naast één van deze producten heb je ook een speciale adapter nodig waarmee je de camera of smartphone aan de sterrenkijker, spotting scope of verrekijker kunt bevestigen. In onze webshop kun je kiezen uit tal van spotting scopes en adapters die geschikt zijn voor een camera of smartphone. De adapters voor de camera bevestig je op het objectief van de camera, zodat je deze vervolgens kunt vast draaien aan bijvoorbeeld de spotting scope. Wanneer je liever met een smartphone werkt, kun je  deze op dezelfde manier bevestigen zodat je vervolgens jouw smartphone in de adapter kunt plaatsen. 

Techniek 2: Webcam Imaging

Naast gebruik te maken van een camera of smartphone om foto’s te maken van sterren en planeten, kun je hiervoor ook een webcam inzetten. De webcam maakt in een korte tijd een kleine video van het hemellichaam dat je wilt vastleggen en verzendt het naar de computer of laptop. Bepaalde frames in deze video kunnen minder scherp zijn. Deze kun je dan via speciale astrofotografie-software bewerken zodat je scherpe beelden hebt van de ster of planeet.

Wat heb je nodig voor webcam imaging?
Voor webcam imaging heb je (uiteraard) een webcam, een computer / laptop en een speciale adapter nodig waarmee je de webcam aan de sterrenkijker kunt bevestigen. Je verwijdert de voorzetlens van de webcam en plaatst dan de speciale adapter op de plaats van de voorzetlens. Vervolgens kun je de adapter bevestigen aan de sterrenkijker. Op het moment dat je foto's maakt met de webcam worden deze naar jouw computer of laptop verzonden.

Techniek 3: Autoguiding

Het kan voor komen dat hetgeen waarop je met de sterrenkijker zich focust niet helder in beeld krijgt of de uiteindelijke foto erg bewogen is. Dit komt omdat je vaak objectieven of kijkers gebruikt met een onwijze vergroting en de aarde draait. Hierdoor kan het ene moment een ster perfect in beeld zijn, maar een moment later ineens niet meer. Door autoguiding te gebruiken volgt de sterrenkijker het hemellichaam zonder dat je continu jouw statief/hoofd hoeft aan te passen. Hierdoor blijven de sterren dus continu perfect in beeld. Deze techniek werkt met een afzonderlijke camera op de sterrenkijker. Deze camera focust zich op de zogenoemde ‘gidsster’ en maakt dan van de ster en het gebied eromheen meerdere korte opnamen. Besturingssystemen in de camera bepalen dan of er sprake is van verschuivingen in het beeld. Wanneer er een verschuiving wordt opgemerkt, wordt deze automatisch gecorrigeerd, zodat je altijd een helder beeld hebt.

Beschikt mijn sterrenkijker over autoguiding?
De sterrenkijkers van nu beschikken vaak al over een ingebouwd 'autoguiding-systeem'. Dit wordt het 'GoTo-systeem' genoemd. In dit systeem is een database met hemellichamen (zoals sterren, manen en planeten) opgenomen. Je kunt dan via een afstandsbediening aangeven welke ster of planeet je wilt zien. De sterrenkijker wijst daar dan automatisch naartoe. In onze webshop kun je kiezen uit enkele sterrenkijkers die deze functie hebben.

Techniek 4: Monteringen

Het gedeelte waarop de kijkerbuis van sterrenkijker rust en waardoor deze kan draaien, wordt de montering of opstelling van de sterrenkijker genoemd. Samen met het statief is dit bepalend hoe stabiel de kijker staat en dus hoe stabiel het beeld is dat je ziet. Er zijn twee type monteringen of opstellingen: de azimutale en de equatoriale montering. 

Azimutale montering

Dit type montering is opgebouwd uit twee assen  – één horizontale en één verticale as. Hiermee kun je de kijkerbuis horizontaal en verticaal bewegen. Te vergelijken met een standaardstatief voor een camera. Door deze montering kun je de telescoop eenvoudig in de gewenste positie zetten. Echter is deze montering niet geschikt voor het volgen van de sterren. Dit omdat sterren een zogenoemde schijnbare baan beschrijven die veroorzaakt wordt door de draaiing van de aarde. Je moet de sterrenkijker dan continu over deze twee assen bewegen. De equatoriale montering biedt uitkomst.

Equatoriale montering

Dit type montering is ook opgebouwd uit een horizontale en verticale as. De verticale as wordt hier de ‘rechte klimming-as’ genoemd. Deze as is gericht op de Poolster en staat dus altijd parallel aan de aardas. Je hoeft de sterrenkijker dan enkel over de horizontale as, de ‘declinatie-as’ te bewegen om sterren goed te kunnen volgen.

Welke montering heeft mijn sterrenkijker?
In onze webshop hebben wij een verzameling aan sterrenkijkers met een azimutale en equatoriale montering. Je kunt deze sterrenkijkers herkennen aan de afkortingen AZ (voor azimutaal) en EQ (voor equatoriaal).

  Terug naar de overzichtspagina