De vier belangrijkste technieken bij astrofotografie

Bij astrofotografie kunt u met verschillende technieken de mooiste sterren door uw sterrenkijker zien, deze volgen en zelfs vastleggen met uw camera of smartphone. Deze technieken worden hieronder besproken. 

Op het moment dat u door een spotting scope of verrekijker tuurt en een mooi beeld ziet, krijgt u het gevoel dat u hier een foto van zou moeten maken. Die optie is er ook, namelijk met de techniek van digiscoping. Deze techniek houdt niets anders in dan foto’s maken van objecten door een spotting scope of verrekijker. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het vastleggen van vogels. Digiscoping kunt u doen met uw spiegelreflexcamera, digitale compact camera of zelfs met uw smartphone. 

Wat heeft u nodig voor digiscoping?
Digiscoping kan zowel met een sterrenkijker, een spotting scope of een verrekijker. Naast één van deze producten heeft u ook een speciale adapter nodig waarmee u de camera of smartphone aan de sterrenkijker, spotting scope of verrekijker kunt bevestigen. In onze webshop kunt u kiezen uit tal van spotting scopes en adapters die geschikt zijn voor uw camera of smartphone. De adapters voor de camera bevestigt u op het objectief van de camera, zodat u deze vervolgens kunt vast draaien aan bijvoorbeeld de spotting scope. Wanneer u liever met een smartphone werkt, kunt u deze op dezelfde manier bevestigen zodat u vervolgens uw smartphone in de adapter kunt plaatsen. 

Naast gebruik te maken van een camera of smartphone om foto’s te maken van sterren en planeten, kunt u hiervoor ook een webcam inzetten. De webcam maakt in een korte tijd een kleine video van het hemellichaam dat u wilt vastleggen en verzendt het naar de computer of laptop. Bepaalde frames in deze video kunnen minder scherp zijn. Deze kunt u dan via speciale astrofotografie-software bewerken zodat u geheel scherpe beelden heeft van de ster of planeet.

Wat heeft u nodig voor webcam imaging?
Voor webcam imaging heeft u (uiteraard) een webcam, een computer / laptop en een speciale adapter nodig waarmee u de webcam aan de sterrenkijker kunt bevestigen. U verwijdert de voorzetlens van de webcam en plaatst dan de speciale adapter op de plaats van de voorzetlens. Vervolgens kunt u de adapter bevestigen aan de sterrenkijker. Op het moment dat u foto's maakt met de webcam, worden deze naar uw computer of laptop verzonden.

Het kan voorkomen dat hetgeen waarop u met de sterrenkijker zich focust niet helder in beeld krijgt, of op de uiteindelijke foto erg bewogen is. Dit komt omdat u vaak objectieven of kijkers gebruikt met een onwijze vergroting en de aarde draait. Hierdoor kan het ene moment een ster perfect in beeld zijn, maar een moment later ineens niet meer. Door autoguiding te gebruiken volgt de sterrenkijker het hemellichaam wat u wilt zien zonder dat u continu uw statief/hoofd hoeft aan te passen. Hierdoor blijven de sterren dus continu perfect in beeld. Deze techniek werkt met een afzonderlijke camera op de sterrenkijker. Deze camera focust zich op de zogenoemde ‘gidsster’ en maakt dan van de ster en het gebied eromheen meerdere korte opnamen. Besturingssystemen in de camera bepalen dan of er sprake is van verschuivingen in het beeld. Wanneer er een verschuiving wordt opgemerkt, wordt deze automatisch gecorrigeerd, zodat u altijd een helder beeld heeft!

Beschikt mijn sterrenkijker over autoguiding?
De sterrenkijkers van nu beschikken vaak al over een ingebouwd 'autoguiding-systeem'. Dit wordt het 'GoTo-systeem' genoemd. In dit systeem is een database met hemellichamen (zoals sterren, manen en planeten) opgenomen. U kunt dan via een afstandsbediening aangeven welke ster of planeet u wilt zien waar de sterrenkijker dan automatisch naartoe wijst. In onze webshop kunt u kiezen uit enkele sterrenkijkers die deze functie hebben.

Het gedeelte waarop de kijkerbuis van sterrenkijker rust en waardoor deze kan draaien, wordt de montering of opstelling van de sterrenkijker genoemd. Samen met het statief is dit bepalend hoe stabiel de kijker staat en dus hoe stabiel het beeld is dat u ziet. Er zijn twee type monteringen of opstellingen: de azimutale en de equatoriale montering. 

Azimutale montering

Dit type montering is opgebouwd uit twee assen  – één horizontale en één verticale as. Hiermee kunt u de kijkerbuis horizontaal en verticaal bewegen. Te vergelijken met een standaardstatief voor een camera. Door deze montering kunt u de telescoop eenvoudig in de gewenste positie zetten. Echter is deze montering niet geschikt voor het volgen van de sterren. Dit omdat sterren een zogenoemde schijnbare baan beschrijven die veroorzaakt wordt door de draaiing van de aarde. U moet de sterrenkijker dan continu over deze twee assen bewegen. De equatoriale montering biedt uitkomst.

Equatoriale montering

Dit type montering is ook opgebouwd uit een horizontale en verticale as. De verticale as wordt hier de ‘rechte klimming-as’ genoemd. Deze as is gericht op de Poolster en staat dus altijd parallel aan de aardas. U hoeft de sterrenkijker dan enkel over de horizontale as, de ‘declinatie-as’ te bewegen om sterren goed te kunnen volgen.

Welke montering heeft mijn sterrenkijker?
In onze webshop hebben wij een verzameling aan sterrenkijkers met een azimutale en equatoriale montering. U kunt deze sterrenkijkers herkennen aan de afkortingen AZ (voor azimutaal) en EQ (voor equatoriaal).

  Terug naar de overzichtspagina