Bruiloft filmen

Tips voor het filmen van een bruiloft

Je broer gaat trouwen en hij heeft jou als fanatieke videograaf gevraagd de bruiloft te filmen. Of misschien wil je wel aan de slag als freelance videograaf. Hoe dan ook, je wilt natuurlijk niet dat er iets fout gaat op de onvergetelijke dag. Met een aantal handige tips kom jij beslagen ten ijs en lever je een video af die nog vaak terug gekeken wordt.

Voorbereiding | De grote dag | Na afloop | De beste apparatuur

Voorbereiding

Leer het bruidspaar kennen

Als het bruidspaar bekenden van je zijn heb je alvast een voorsprong. Zo niet, zorg dan dat je voor de grote dag alvast kennis maakt. Op deze manier voelt het bruidspaar zich meer op hun gemak bij jouw aanwezigheid, en zo krijg jij al een indruk met wat voor mensen je te maken hebt. Dit is ook de uitgelezen kans om de verwachtingen door te spreken. Zijn er speciale wensen of juist dingen die niet gefilmd mogen worden? Noteer dit goed en neem dat mee in je voorbereiding. Is er geen klik? Bedenk dan goed of je de opdracht wel aan moet nemen.

bruiloft locatie

Verken de locatie

Of het huwelijk nu voltrokken wordt in de plaatselijke kerk of dat het een complete Toscaanse bruiloft is, zorg dat je de locatie op je duimpje kent. Ga tijdens je voorbereiding alvast kijken wat er mogelijk is voor jou. Is er ruimte om te werken met een telelens? Zijn er plekken waar je een vaste camera kunt positioneren? Is er genoeg natuurlijk licht? Dit is je kans om alvast enkele shots en cameraposities te bedenken. Voorkom een hoop stress op de dag zelf en verken de locatie alvast.

Zorg dat je de planning krijgt

Een bruiloft is niet compleet zonder draaiboek. Neem contact op met de ceremoniemeester en vraag of je alvast het draaiboek kunt inzien. Op basis hiervan maak je je eigen planning zodat je weet wanneer je waar moet zijn. Zijn er meerdere locaties? Noteer goed alle adressen. Bewaar ook de contactgegevens van de ceremoniemeester, zodat je deze kunt bereiken in noodgevallen. Vraag hem of haar jou ook op de hoogte te brengen als er belangrijke dingen wijzigen aan het draaiboek.

Controleer je materiaal

Je moet er toch niet aan denken dat je je camera uit je tas haalt op de locatie en hij niet meer aan gaat. Of erger nog, dat hij weigert tijdens het ja-woord. Controleer daarom een aantal dagen van tevoren al je apparatuur. Zo heb je nog tijd om het te repareren of te vervangen mocht iets het niet doen.

De grote dag

Wees ruim op tijd

Zorg dat je ruim op tijd van huis vertrekt. Houd hierbij rekening met mogelijke files. Je wilt niet gehaast je apparatuur nog klaar moeten zetten terwijl de eerste gasten al binnenstromen. Ook voor het bruidspaar is een gestreste videograaf niet fijn op deze toch al spannende dag.

Gebruik meerdere camera's

Als je meerdere camera’s hebt kan je je deze gebruiken om je video dynamischer te maken. De verschillende shots kan je in de editing mooi in elkaar even later lopen. Zet daarom één of meerdere camera’s op een statief en laat deze draaien. Sommige camera’s hebben een maximumaantal minuten dat ze in één keer kunnen filmen. Dan kan het nodig zijn dat je tussendoor een nieuwe opname moet starten. Houd hier rekening mee en zet voor jezelf een stille (!) timer.

Zorg in ieder geval dat je de camera waarmee je uit de hand filmt door en door kent. Je wilt niet tijdens het ja-woord nog moeten zoeken naar een instelling. Voor stabiele beelden met je camera is het tevens aan te raden een stabilisatiesysteem te gebruiken.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een overzichtsshot te hebben en een close-up van het bruidspaar bij het altaar. Of gaan de ouders gegarandeerd huilen? Dan kan je ook een camera op hen richten. Hoe meer emotie, hoe mooier. De traan!

Vergeet ook de audio niet

Met alleen de beelden ben je er natuurlijk nog niet. Minstens zo belangrijk is de audio. Je camera zelf vangt ook het geluid op, maar dit geluid is voor een professionele video niet afdoende. Daarom moet je gebruik maken van microfoons.

bruiloft kerk

Je kunt er bijvoorbeeld kiezen om een microfoon te gebruiken om algemene geluiden op te vangen, een richtmicrofoon gericht op het bruidspaar bij het altaar en een aantal dasspeldmicrofoons bij belangrijke personen die gaan speechen. Over de karakteristieken van elk soort microfoon lees je meer in dit artikel. Al deze audiosporen kan je in de editing zorgvuldig nivelleren.

Doe eens gek, pak die drone

Wil je dat mensen nog lang zullen napraten over jouw video? Maak dan eens wat beelden met een drone. Mits de locatie dat toestaat natuurlijk. Zeker bij een bruiloft in de openlucht is dit een schitterende toevoeging waarbij ook de omgeving mooi gevangen wordt. Als je nog nooit met een drone hebt gevlogen, oefen dan wel eerst even. Je wilt natuurlijk niet per ongeluk tegen het hoofd van de bruid of bruidegom aan vliegen.

Loop niet in de weg

Het spreekt misschien voor zich, maar loop niet in de weg tijdens de grote dag. Het draait tenslotte allemaal om het bruidspaar. Je wilt zo min mogelijk de aandacht op jou vestigen. Als de gasten continu een camera in hun gezicht hebben krijg je alleen maar onnatuurlijke beelden.

bruiloft kus

Wat je ook doet, mis deze keyshots niet

Op de grote dag zijn er een paar belangrijke momenten die je hoe dan ook niet mag missen. Denk aan het moment waarop bruid en bruidegom elkaar voor het eerst in kostuum zien. Je wilt de emotie van hun gezicht af zien spatten. Ook tijdens de plechtigheid zijn er een paar momenten. Wat dacht je van het afleggen van de geloftes, het ja-woord, het omdoen van de ringen, de kus en het ondertekenen van de trouwakte? Tenslotte mag je ook het aansnijden van die schitterende taart niet missen. Zorg dat je deze goed vastlegt en de basis van je video staat. Als je een paar shots van het feest mist zal niemand dat merken, maar een trouwvideo zonder ja-woord is niet af.

Na afloop

Maak een back-up

Het zit erop. Na een lange dag met stress kan je het beste het materiaal even laten rusten, zodat je later met frisse ogen de video kunt monteren. Wat je wel alvast kunt doen is de beelden veiligstellen. Zet alles over naar je computer en maak minimaal één back-up van al het ruwe materiaal. Volg daarbij onze tips voor het maken van een back-up. Zo weet je in ieder geval zeker dat niet alles plotseling verdwenen is en je met lood in je schoenen richting het kersverse echtpaar moet.

Monteer in etappes

Als je wat meer afstand hebt kunnen nemen van de dag zelf kan je gaan beginnen met monteren. Je kunt hiervoor eerst de mooiste beelden selecteren en deze opzij houden. Dat maakt je werk een stuk overzichtelijker. Het bruidspaar wil waarschijnlijk zo snel mogelijk het eindresultaat zien, maar het is belangrijker dat je mooi werk aflevert. Werk daarom op de momenten dat je je creatief voelt, en doe dit in blokken. Je kunt beter vier keer twee uur eraan zitten dan alles in acht uur doen. Door het in periodes te doen voorkom je slordigheden en kan je elke keer met een frisse blik weer naar je eerdere werk kijken.

Een belangrijk onderdeel van de montage is de muziek. Deze moet bij het moment passen en de beelden naar een hoger niveau tillen. Wees je ervan bewust dat de muziek een scene kan maken of breken.

bruiloft kus

De klant is koning

Als het goed is heb je bij de kennismaking besproken wat de verwachtingen zijn. Nu is het moment om deze te implementeren. Misschien houd jij wel van een flitsende montage, maar wil het echtpaar een rustige video zonder al te veel poespas. Onthoud dan, de klant is koning. Maar verlies ook je eigen stijl niet uit het oog, je wilt tenslotte de video ook met trots aan je portfolio toe kunnen voegen. Vind hierin een mooie compromis.

Welke apparatuur heb ik nodig?

We hebben de beste gear geselecteerd voor jouw opdracht als videograaf op een bruiloft. Van camera’s tot nabewerkingssoftware en alles daar tussenin.

Sony A7 Mark III

De Sony A7 Mark III is zeer geschikt voor video om meerdere reden. Hij beschikt over uitmuntende ruisprestaties dankzij een full frame sensor met een ‘beperkt’ aantal megapixels, namelijk 24,2. Dit betekent dat je ook in moeilijke lichtomstandigheden goed uit de voeten kunt met de Sony. Daarnaast is hij uitgerust met een interne stabilisatie. Met maar liefst 693 autofocuspunten en gezichtsherkenning heb je de gezichten haarscherp in beeld. De camera schiet in 4K tot 30 frames per seconde. Voor sfeerbeelden kan je tot 120 frames per seconde schieten in Full HD.

Bekijk de Sony A7 Mark III

Sony Distagon T* FE 35mm F1.4 ZA

Dit prime objectief heeft een prachtig brandpuntsafstand voor bruiloften. Niet te veel groothoek en niet te veel tele. Dankzij het grote diafragma van f/1.4 werk je met schitterende bokeh om jouw video extra flair te geven. Het geavanceerde scherpstelsysteem (Direct Drive SSM) is zeer nauwkeurig een ook nog eens bijzonder stil. Dankzij de Zeiss T*-coating worden reflecties onderdrukt en geniet je van een uitstekende kleurreproductie. Mocht de Toscaanse openluchtbruiloft totaal in het water vallen, dan blijft deze water- en stofbestendige lens het gewoon doen.

Bekijk de Sony Distagon T* FE 35mm F1.4 ZA

DJI Ronin-S

De DJI Ronin-S is een stabilisatiesysteem ontworpen voor spiegelreflex- en systeem camera’s. Hiermee schiet je uit de hand stabiele en vloeiende beelden dankzij de SmoothTrack-technologie. Dit verhoogt het kijkplezier van jouw trouwvideo enorm. Niks is namelijk zo vervelend als kijken naar schokkerige beelden. Door het innovatieve framework blijft het scherm van je camera altijd zichtbaar, waardoor een altijd je beeld kunt checken. De Ronin-S is bedoeld voor de grotere camera’s in combinaties met zwaardere lenzen. Heb je een kleinere camera, kies dan voor het kleine broertje: de Ronin-SC.

Bekijk de DJI Ronin-S

RODE VideoMic PRO+

De RODE VideoMic PRO+ is zeer geschikt om te bevestigen op de camera waarmee je rondloopt. Door de supercardioide richtingskarakteristiek vang je het geluid van alles wat er zich in je beeld afspeelt. Achtergrondruis wordt tot een minimum beperkt door een tweestaps high pass filter. Wel zo fijn tijdens de momenten waarop iedereen aandachtig luistert naar een speech. Ook voor bruiloften in de openlucht is de RODE zeer geschikt vanwege de windbescherming om de microfoon heen. Zo hoef je niet bang te zijn dat het ja-woord overstemd wordt door storend windgeruis.

Bekijk de RODE VideoMic PRO+

DJI Mavic Mini

Voor die extra dynamische shots maak je gebruik van een drone. Om zo onopvallend mogelijk rond te vliegen kies je voor de DJI Mavic Mini. Ondanks zijn compacte formaat en lichte gewicht van 249 gram is dit toch een krachtige drone. Door de drie-assige stabilisatie zijn je beelden bovendien uiterst stabiel. Zo maak je bijvoorbeeld met gemak een schitterend overzichtsbeeld van de trouwlocatie. Je schiet in een resolutie van 2.7K met 30 frames per seconde. Je bestuurt de drone met de controller, waarbij je smartphone als monitor dient.

Bekijk de DJI Mavic Mini

Adobe Premiere Elements 2022

Met Adobe Premiere Elements 2022 tover je jouw materiaal om in een verbluffende film. Het programma beschikt over veel automatisch gegenereerde creaties en intelligente bewerkingsopties waardoor het zeer geschikt is voor beginners. Uiteraard kan de gevorderde editor zich ook uitleven met de vele functionaliteiten. Je laat jouw beelden schitterend in elkaar over gaan, voegt stijlvolle titels toe en voorzie het geheel van bijpassende muziek. Adobes AI-technologie is bovendien zo slim dat hij kan filteren op bijvoorbeeld gezichten.

Bekijk Adobe Premiere Elements 2022
Meer keuzehulp nodig?

Lees ook deze artikelen eens: