Camera beschermen tegen de regen

5 tips om jouw camera te beschermen tegen regen

Regen is geen excuus om niet op pad te gaan met jouw camera. Sterker nog, fotograferen in de regen kan prachtige én sfeervolle plaatjes opleveren. Hiervoor geldt wel: een goede voorbereiding is het halve werk. Gelukkig zijn er handige gadgets om jouw camera te beschermen. Aangezien jouw apparatuur het allerbeste verdient, hebben we in deze blog de beste bescherming tegen de regen voor je op een rijtje gezet.

Snel naar: Regenhoes | Zonnekap | Microvezel lensdoekje | Filters | Rugzak met regenhoes 

Tip 1: Gebruik een regenhoes

Een regenhoes is  eigenlijk als een poncho voor jouw camera. Regen, sneeuw, vuil, zand of stof? Met een regenhoes blijft jouw gear droog en beschermd. Ook heb je op die manier nog steeds toegang tot alle cameraknoppen. Dit is natuurlijk wel zo handig als je je instellingen wilt veranderen of het resultaat wil bekijken.

Camera beschermen regen
Woud in de regen
Camera

Tip 2: Bescherm je lens met een zonnekap

Een zonnekap is multi-inzetbaar. De kap beschermt jouw objectief niet alleen maar tegen ongewenste lichtinval, maar ook tegen regen. De zonnekap is een verlengstuk van jouw objectief en voorkomt hierdoor dat de lens wordt blootgesteld aan regen.

Tip 3: Maak je lens droog met een lensdoekje

Zijn er per ongeluk toch druppels op de lens gekomen? Haal ze er dan vanaf met een (microvezel)lensdoek. Zulke doekjes zijn speciaal gemaakt om je objectief droog en schoon te maken en krassen en pluisjes te voorkomen. Dankzij het materiaal is jouw objectief binnen een mum van tijd schoon en stofvrij. 

Tip 4: Zet een filter op je lens

Een filter is misschien niet een accessoire waar je direct aan denkt. Toch kan deze een dubbele functie vervullen. Zo zorgt een polarisatiefilter bijvoorbeeld voor een sterker contrast en worden reflecties verminderd. Uiteraard beschermt het ook de frontlens van jouw objectief en met een beetje geluk is de filter waterafstotend.

Paraplu
Gebouw
Mist

Tip 5: Bescherm je rugzak met een regenhoes

Vergeet niet om ook jouw rugzak goed te beschermen met een regenhoes! Hier zit immers al jouw kostbare gear in. Het is zonde als de camera alsnog doorweekt thuiskomt. Is de camera tijdens jouw buitentrip toch nat geworden? Laat de camera dan bij terugkeer eerst acclimatiseren in de tas. Doe dit niet in de buurt van een verwarming om condens te vermijden. Condens kan jouw apparatuur alsnog beschadigen. Als de camera op kamertemperatuur is gekomen, kun je hem nog even goed afdrogen. Toch geldt voor alles: voorkomen is beter dan genezen.