Tips voor reisfotografie

Til je reisfoto's naar een hoger niveau

Wil je je reisfoto’s verbeteren? Ga je binnenkort op vakantie en wil je verzekerd zijn van goede foto’s? Waar kun je rekening mee houden bij de voorbereiding, op reis en na je reis? Wij geven je enkele ideeën, tips and tricks.


De voorbereiding

Research

Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe onderzoek voordat je op reis gaat. Waar ga je heen? Welk weer wordt het? Waar wil ik foto's van maken? Hoe kom ik daar en hoe maak ik een foto die niet iedereen heeft? Op internet kan je van te voren al veel leren over je bestemming. Eenmaal aangekomen weet je precies waar je naar toe wilt om die perfecte foto te schieten.

Apparatuur

Let op wat je meeneemt, want je moet alles met je meedragen en er is, naast het gewicht, ook altijd de kans dat er wat mee gebeurt. Een goede reisverzekering is daarom ook aan te raden. Je zou mee kunnen nemen: lichte allround zoom- en primelenzen. Kijk even op onze Musthaves pagina voor de beste apparatuur om mee te nemen op reis.

Handbagage

het is niet aan te raden n om apparatuur in het ruim mee te nemen. Ook al maak je gebruik van een hardcase koffer, er wordt altijd mee gegooid bij het in- en uitladen van het ruim. Boek daarom handbagage bij en hou je camera-apparatuur bij je. Let wel op dat er bij sommige airlines een maximaal aantal toegestane trolley is. Dan is het mogelijk dat je bagage alsnog het ruim in moet. Lees de richtlijnen van tevoren altijd goed na bij de desbetreffende vliegmaatschappij. In onze Musthaves pagina hebben wij een aantal geschikte koffers voor je klaar gezet.

Accessoires

Denk uiteraard ook aan belangrijke spullen zoals extra accu's, een oplader, extra geheugenkaartjes en eventueel een wereldstekker. Het zou vervelend zijn als je je geheugenkaartje volgeschoten hebt en geen reserve bij je hebt. Zeker als je je dan net in the middle of nowhere bevindt. Door vooraf na te denken over wat voor soort foto's je wilt gaan maken, kan je daarvoor ook de juiste accessoires meenemen. Denk aan een reisstatief of een ND-filter om die ene waterval in de jungle mooi vast te leggen.Tijdens

Daag jezelf uit

Schiet het plaatje anders dan je gewend bent. Leg niet de standaard trekpleisters vast. Ga net iets verder en klim wat verder de heuvel op of huur een bootje. Maak foto’s vanaf het water voor de perfecte hoek. Als je de tijd hebt, speel met de compositie of de hoek van waaruit je fotografeert. Zo kan je hetzelfde fotograferen als de andere toeristen, maar toch met een ander resultaat.


Toeristen vermijden

Ga vroeg op de dag naar de bestemming om omstanders te voorkomen of gebruik Photoshop om toeristen uit je foto's te verwijderen. Maak meerdere foto's (afhankelijk van de drukte) vanaf een statief met 5-10 seconden er tussen. Ga in Photoshop naar file > Scripts > Statistics. Klik op 'median' en selecteer de foto's. Photoshop haalt nu automatisch de verschillen in de foto's weg en vult ze op met informatie uit de andere foto's.

Afwisseling in je beelden

Probeer jezelf uit te dagen door verschillende soorten beelden te schieten. Zo kun je je landschapsfoto’s goed afwisselen met detailshots, foodfoto’s of zelf eens in het landschap gaan staan. Hierdoor krijg je ook een vollediger verslag van je reis, wat weer leuk is als je de foto's deelt met anderen.


Comfortabele riem/tas

Je moet een hele dag met je camera rondlopen, dus het is slim je van tevoren goed te verdiepen in draagoplossingen. Zo is er een ruime keuze aan comfortabele backpacks, sling- en heupriemen. Een juiste draagoplossing helpt nek- en rugklachten te voorkomen. Kijk in onze Musthaves pagina voor een selectie draagoplossingen.


Achteraf

Maak back-ups

Zorg er altijd voor dat je je kostbare reisfoto’s opslaat. Dit kan eenvoudig via externe harde schijven. Tegenwoordig zijn er zelfs harde schijven met WiFi om je bestanden rechtstreeks vanaf je smartphone of camera op te slaan!


Foto's afdrukken

Het is natuurlijk zonde als al die geschoten foto's verdwijnen op een harde schijf of Instagram feed. Maak een online of offline album of afdruk, zodat je kunt nagenieten en je familie en vrienden je leukste reismomenten kunt showen. Kijk bij onze fotoservice voor prachtige afdrukmogelijkheden

Terug naar de overzichtspagina