Foto: Andrea van der Heijden
Om dieren te fotograferen zijn er meerdere producten die wel eens van pas kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan een telelens, schommelkop, schuiltent of (tele)converter. Hieronder leggen we uit waarom juist deze items onmisbaar zijn als je aan de slag gaat met dierenfotografie.
Animal Eye Auto Focus | Telelenzen | Teleconverters & extenders | Macrolenzen | Ringlampen | Statieven & schommelkoppen | Cognisys | Wildcamera's | Schuiltenten | Rijstzakken | Hoekzoekers | Verrekijkers
Onderstaande drie camera's van Sony beschikken allemaal over de prijswinnende Animal Eye Auto Focus-technologie. De software herkent dieren en plaatst vervolgens een klein groen kader om één van de ogen van het dier. Dit kader zal dan het oog zo zorgvuldig mogelijk volgen tijdens bewegingen van het dier en uiteraard volgt de autofocus met nauwkeurige scherpstelling. Wij hebben deze functie getest. Collega's maakten foto's van diverse dieren. Lees meer over deze fantastische functie op deze Animal Eye Auto Focus-pagina!
Telelenzen zijn ideaal voor bijvoorbeeld safari's of vogelspotten. Met een telelens is het mogelijk om dieren superdichtbij te halen. Nog een groot voordeel is dat je met een grote brandpuntsafstand makkelijker je onderwerp los kunt laten staan van de achtergrond.
Hierdoor komt de focus nog beter op het onderwerp te liggen. Veel telelenzen beschikken tegenwoordig over beeldstabilisatie, zodat je er makkelijker foto's en video's mee maakt.
Teleconverters en extenders
Een teleconverter, ook wel extender genoemd, is een tweede lens die je tussen de camera en hoofdlens kan plaatsen. Daardoor wordt de brandpuntsafstand van de hoofdlens vergroot en kun je het onderwerp nóg dichterbij halen. Er zijn twee typen extenders: 1.4 en 2.0.
Het grootste voordeel van een extender is de prijs: hiermee kun je betaalbaar de brandpuntsafstand van je objectief vergroten. Ideaal als je niet direct de hoofdprijs wil betalen voor een objectief met lange brandpuntsafstand.
Let op: teleconverters zijn niet op elk objectief te gebruiken. Wil je meer weten? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Ook de allerkleinste dieren verdienen aandacht. Duik de grote wereld van de macrofotografie in met één van deze macrolenzen. Deze objectieven zijn speciaal ontwikkeld met een zo kort mogelijke scherpstelafstand zodat de kleinste instecten groot in beeld gebracht kunnen worden. Met een vergrotingsfactor van 1:1 is het gefotografeerde object even groot op de sensor als in het echt. Wil je nou echt van een mug een olifant maken? Ga dan voor een grotere reproductiemaatstaaf van 2:1 of meer. Dan zie je nog meer details.
Om schaduwen op het onderwerp van je eigen camera te voorkomen én voor wat extra licht op kleine dieren kun je een ringlamp of ringflitser gebruiken. De voorkant van je objectief is hierdoor omgeven door een bundel licht waardoor het onderwerp gelijkmatig verlicht wordt. Hierdoor is het mogelijk om elk detail goed in beeld te brengen. Met een LED-ringlamp zie je direct het effect van het licht op je onderwerp. Meer lezen over macrofotografie? Lees hier de How to: Macrofotografie-pagina!
Bij het gebruik van een telelens is een statief vrijwel onmisbaar. Hoe zwaarder de lens, hoe moeilijker het is om deze stil te houden. Daarom is een stevig en zwaar statief een echte musthave. Naast een statief is er ook een bepaald type statiefkop die uitermate geschikt is voor het fotograferen van (snel bewegende) dieren: de schommelkop.
Een schommelkop is een statiefkop die ervoor zorgt dat een combinatie van een camera en telelens wordt ondersteund op hun natuurlijke balanceerpunt. Eenvoudig gezegd is het een statiefkop die bestaat uit een L-vormige steun met swing arm. Op het onderste punt van de swing arm wordt de lensplaat bevestigd. Zo hangt de camera/lens-combinatie als het ware 'in' de schommelkop. Als je de combinatie monteert en in zijn 'vrij' zet is hij, mits goed uitgelijnd, perfect in balans. Dit is vooral handig als je snel in actie moet komen, bijvoorbeeld bij het fotograferen van vogels en andere dieren.
Het merk Cognisys maakt al vele jaren diverse producten voor Wildlife- en andere dierenfotografie. Deze geavanceerde apparatuur is perfect voor het vastleggen van alle soorten dieren in de beste kwaliteit. Het Sabre Triggering-systeem kan met de sensoren tot op de milliseconde nauwkeurig je camera een foto laten maken van een dier dat voorbij komt. De Scout Trail is een weerbestendige sensor voor langdurig gebruik voor als je over een periode tot 100 dagen dieren in een gebied wil vastleggen. Met de Stackshot maak je tot op de nanometer nauwkeurig macrofoto's.
Het vastleggen van wilde dieren kan enorm lastig zijn. Soms moet je wel uren wachten en als het eenmaal donker wordt, dan zie je niks meer. Een Wildlife-camera is dan de perfecte oplossing. Deze camera's maken pas een foto of video als er beweging gedetecteerd wordt. Je kunt ze achterlaten in het bos en na een aantal dagen of zelfs weken weer ophalen. De camera's maken 's nachts foto's met een infrarood-camera zodat je ook de nachtdieren goed kan zien.
Het fotograferen van dieren in hun natuurlijke omgeving kan lastig zijn. Een schuiltent biedt uitkomst. Met een schuiltent kun je de dieren in kwestie dicht genoeg voor de lens te krijgen, zonder ze te storen. Zo krijg je de mooiste resultaten! Er zijn talloze schuiltenten op de markt. Belangrijk daarbij is dat je er één kiest die past bij jouw wensen en behoeften. Let daarbij op zaken als ruimte, hoogte, het aantal en de positie van de kijkgaten, materiaal en coating.
Ga je fotograferen met een telelens? Om mooie en scherpe foto's te maken, is stabiliteit een must. Niet in alle gevallen kun je echter gebruik maken van een statief. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je een laag standpunt aan moet nemen. Een rijstzak is in dit geval een oplossing. Een rijstzak fungeert als een soort 'kussentje' waar je de camera op kunt laten rusten. De zak wordt gevuld met bijvoorbeeld plastic korreltjes, vogelzaad of rijst.
Een hoekzoeker is handig als je foto's wil maken vanuit een lastige hoek of vanaf de grond.. Veel camera's hebben tegenwoordig kantel- en draaibare LCD-schermen, maar er zijn nog veel spiegelreflexcamera's die dit niet hebben. De hoekzoeker plaats je dan over de normale zoeker van je camera.
Voordat je wilde dieren kan fotograferen moet je ze natuurlijk wel eerst vinden. Met een verrekijker is dat het makkelijkst. Kijk uit over een gestrekt landschap of zoek in de boomtoppen naar vogels. Als je veel reist of lange wandeltochten door het bos maakt, dan is een compacte verrekijker het beste. Vrijwel alle verrekijkers hebben dioptrie-instellingen, zodat je ook zonder problemen de kijker kan gebruiken als je een bril draagt of lenzen hebt.