Locaties

Stranden, uitgestrekte landschappen of pittoreske dorpjes: er zijn ontzettend veel fotogenieke plekken om met je drone te gaan vliegen. Maar... je kunt niet zomaar overal naartoe. Het is van belang dat je je aan de regelgeving houdt. Daardoor vallen sommige gebieden af.

Je moet nét weten waar je moet zijn. Wij selecteerden toplocaties. Let op: het bezoeken van dronefoto- en filmplekken is op eigen verantwoordelijkheid. Je móet altijd nader onderzoek doen naar de locatie voordat je daadwerkelijk op pad gaat. Zin om je erin te verdiepen? Lees dan snel verder! 

Locaties in Nederland | Locaties in België | Locaties wereldwijd


Top 4 locaties Nederland

Utrechtse Heuvelrug

Als je bossen, vennetjes en heuvels wil vastleggen met je drone, ga je naar de Utrechtse Heuvelrug. Met uitzondering van enkele kleine gebieden is het over de hele Utrechtse Heuvelrug toegestaan om met je drone te vliegen. Je vindt hier vennetjes, kastelen, kleurrijke heidevelden en mooie vlaktes. De perfecte locatie voor het schieten van gevarieerde beelden dus!

Bekijk de Utrechtse Heuvelrug via GoogleMaps.

Loonse en Drunense Duinen

Deze schittende zandduinen bevinden zich in Noord-Brabant en lenen zich uitstekend voor foto's of video's vanuit de lucht. In dit Nationaal Park mag je met vergunning met je drone vliegen. Houd er overigens wel rekening mee dat je op veel plekken niet van de wandelpaden af mag wijken dus zorg ervoor dat je je drone niet uit het oog verliest.

Bekijk de Loonse en Drunense Duinen via GoogleMaps.

De Waddeneilanden

Buiten een groot deel van Vlieland zijn de meeste Waddeneilanden helemaal geschikt voor het maken van dronefoto's en -films. Hier kun je ongestoord te werk gaan. Ga je de onstuimige duinen vastleggen, kies je voor de woeste zee of voor de uitgestrekte velden?

Bekijk de Waddeneilanden via GoogleMaps.

De Nederlandse kust

Je treft hier een zeer gevarieerd landschap over een relatief klein oppervlak. Je fotografeert de zee, duinen én mooie stranden. In principe mag je langs de hele Nederlandse kust met je drone vliegen, maar je dient wel rekening te houden met voorranghebbende zweefvliegtuigjes die laag over kunnen vliegen.

Bekijk de Nederlandse kust via GoogleMaps.


Top 2 locaties België

De Kalmthoutse Heide

De natuur op deze heide is ontzettend afwisselend en biedt voor ieder wat wils. Zo vind je hier onder meer heide, vennen, zandverstuivingen en dennenbossen. Ook is er een grote kans dat je slangen, hazen, hagedissen, vele vogelsoorten en andere dieren spot. Inspiratie volop. Het kan hier wel druk zijn, dus houd altijd rekening met je omgeving.

Bekijk de Kalmthoutse Heide via GoogleMaps.

De Vlaamse Ardennen

Je mag hier niet overal vliegen met je drone, in het grootste deel wel. Kenmerkend is het heuvelachtige karakter, de vele molens, diverse bossen, velden en waters. Niet voor niets wordt dit gebied ook wel het 'Wandelwalhalla' genoemd. Je kunt hier honderden kilometers afleggen en steeds weer verrast worden door de prachtige vergezichten en mooie natuur.

Bekijk De Vlaamse Ardennen via GoogleMaps.


Top 5 locaties wereldwijd

Het ruige IJsland

Ijsland is het land van de gletsjers, watervallen, uitgestrekte vlaktes én natuurlijk het Noorderlicht. In heel IJsland mag je tot 130 meter hoogte met je drone vliegen, mits je niet in de buurt komt van luchthavens. Huur een auto, stippel je route uit en zorg ervoor dat je voldoende accu's bij je hebt.  Je mag hier niet boven de nationale parken vliegen maar er is nog genoeg keuze. Ook boven de hoofdstad Reykjavik kun je met je "bird's eye" veel moois vastleggen.

Bekijk IJsland via GoogleMaps.

Afwisselend China

China staat vooral bekend om miljoenensteden als Beijing en Shanghai, maar heeft veel meer te bieden. Zo is er natuurlijk de wereldberoemde Chinese Muur, die in duizenden kilometers een weg door het land kronkelt. Ook kun je jouw drone aan het werk zetten bij de schitterende bergen van Zhangjiajie of bij de Karstgebergten rondom het zuidelijke Guilin. Vliegen mag in China bijna overal met een drone van maximaal 7kg. Voor zwaardere drones heb je een licentie nodig.

Bekijk China via GoogleMaps.

De Griekse eilanden

Je mag op elk Grieks eiland vliegen, mits je met enkele regels rekening houdt. Kies bijvoorbeeld voor Corfu of Zakynthos wanneer je houdt van groene natuur en een prettig klimaat en voor het minder bekende Evia als je dichter bij het vaste land in de buurt wilt zijn. Samos en Thassos zijn erg geschikt voor strand- en natuurliefhebbers, waar Kreta vele fotogenieke dorpjes heeft. Bergliefhebbers kunnen kijken naar Kos of Rhodos.

Bekijk de Griekse eilanden via GoogleMaps.

Avontuurlijk Canada

In Canada is het mogelijk om uren te rijden zonder iemand tegen te komen. Je krijgt zelfs nog de kans om wilde beren tegen te komen. Als je hier met je drone gaat vliegen, zie je helderblauwe meren, dichte bossen en imponerende bergtoppen. Belangrijk: je mag niet in steden of boven Nationale Parken vliegen. Let op: als je in Canada je drone kwijtraakt, is het verplicht om op je drone jouw naam, adres en telefoonnummer kenbaar te maken. 

Bekijk Canada via GoogleMaps.

Filipijnen

De Filipijnen hebben een tropisch klimaat dat wordt gekarakteriseerd door een hoge biodiversiteit. Er zijn prachtige landschappen, azuurblauwe wateren en je vindt er een uitgebreide flora en fauna... Tropische kiekjes gegarandeerd! Vliegen mag op de Filipijnen bijna overal met een drone van maximaal 7kg. Let er wel op dat je minimaal 10km afstand houdt van vliegvelden, 's nachts niet vliegt en een maximum hoogte aanhoudt van 121 meter.

Bekijk de Filipijnen via GoogleMaps.

 

 

Wil je meer weten over dit thema? De website Droneopreis.nl kan je verder helpen. Daar vind je de droneregels van 198 landen en 55 deelgebieden. Superhandig!

Of bekijk deze overzichtskaart van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of download de DroneGuide-app voor de laatste informatie over Belgische locaties. Je kunt via de app zelfs specifieke vluchtaanvragen doen. Doublecheck of de door jou gekozen plek (nog steeds) droneproof is en of er binnen een gebied verboden spots bestaan. Lees ook ons artikel over regelgeving. Neem het zekere voor het onzekere en bereid je dus goed voor.

Wil je kijken naar het werk van andere dronefotografen en nog meer ideeën opdoen over locaties? Ga dan naar de Who to follow-pagina.

Meer drone-inspiratie