Filmen met drones

Filmen met drones

We kennen het allemaal, die mooie videobeelden vanuit de lucht van je eigen omgeving of favoriete stad. Het kan niet anders dan dat deze gemaakt zijn met drones. Maar wat heb je nodig als je aan de slag gaat met dronefilmografie, waar moet je op letten, wat zijn de mooiste plekjes en hoe breng ik creatief in mijn video’s? Dat en meer gaan we hieronder uitleggen.

Regelgeving | Wat heb je nodig? | Locaties | Tips voor het filmen met een drone | 20 cinematische shots

Regelgeving

Het spreekt voor zich dat je niet overal met je drone mag vliegen. Zeker met de AVG-wet. Deze regels en wetten zijn om de veiligheid van omstanders te waarborgen. Je moet goed weten waar je wel en niet mag vliegen, in Nederland, België of populaire vakantiebestemmingen. Zo zit er verschil tussen commercieel en recreatief vliegen. Reactief vliegen is als je voor je plezier met de drone gaat vliegen. Commercieel is als je betaald krijgt voor je vlucht. Je moet voor dat laatste wel een licentie behalen. Als voordeel krijg je wel dat je op meer plekken mag vliegen dan zonder. Al met al, zorg ervoor dat je je aan de regels houdt. Je kan geldboetes tot €7.800 en zelfs gevangenisstraffen bij het vaker overtreden van de regels.

Wil je meer weten over regelgeving met je drone, kijk dan op de pagina Drones en Regelgeving.

Benodigdheden Filmen met drones

Wat heb je nodig?

Om te filmen met een drone moet je natuurlijk het meest belangrijke hebben. Namelijk de drone zelf. Zonder drone kun je niet filmen. Maar zoals je al gemerkt heb, zijn er veel verschillende drones waar je uit kunt kiezen. Drones voor beginners, voor de reiziger, semi-pro of de professionele piloot. De Drone Buying Guide op onze website kan je daarbij helpen.

Het loont ook om bijbehorende accessoires aan te schaffen. Hiermee kun je alles uit je drone halen wat erin zit. Wat dacht je van reserve-onderdelen zodat je altijd genoeg energie hebt. Rugtassen en hardcases om je drone te beschermen en filters om creatief aan de slag te gaan. Op de drone-musthaves pagina vind je nog meer essentiële onderdelen voor jouw drone.

Filmen met drones

Locatie

Als je een interessante locatie hebt, dan kan dat je film alleen maar ten goede komen. Vooral als je landschappen hebt als de Nederlandse kust, de Waddeneilanden of de Utrechtse Heuvelrug. Maar wat dacht je van een drukke stad met hoge gebouwen als China, Ruige gebieden in IJsland en de zonnige stranden in de Filipijnen? Andere locaties zijn natuurlijk ook in trek….

Maar wat voor elke locatie ook geldt, doe altijd zélf onderzoek naar de locatie waar je gaat filmen en welke regels er gelden. Op de website van Rijksoverheid kun je precies zien waar je wel en niet mag vliegen. Op de website Droneopreis.nl vind je de droneregels van 198 landen en 55 deelgebieden.

Tips filmen met drones

Tips voor het filmen met een drone

Wil je de mooiste films met je drone maken, dan moet je weten waar je moet beginnen. Maar ook bij het vliegen zelf als in de nabewerking kun je je video helemaal eigen maken. De volgende tips kunnen hierbij helpen.

Tijdens de voorbereiding

1. Doe onderzoek

Een goed begin is het halve werk, zeker met het filmen van een drone. Door van te voren onderzoek te doen naar de locatie waar je wilt filmen, de weersverwachtingen kom je niet voor verrassingen te staan. Houd ook de algemene regelgeving in de gaten, vlieg niet boven mensen of vliegvelden. Zo voorkom je dat je dure boetes krijgt.

2. Zorg voor back-up

Niets is zo erg als je accu leeg is of een propeller kapot gaat. Een extra set accu’s en propellers kan dan nooit kwaad. En wat te bedenken dat je straks al je beelden kwijt bent omdat deze niet opgeslagen zijn. Een externe harde schijf van Lacie zorgt ervoor dat je beelden van je drone rechtstreeks naar een harde schijf kan verplaatsen, zonder tussenkomt van een computer.

3. Werk je idee uit

Je kunt natuurlijk zomaar wat gaan filmen, maar het is natuurlijk veel leuker en interessanter om een uitgewerkt idee te filmen. Welk verhaal wil je de kijker meegeven? Entertainment, inspiratie of iets anders? Maak dan ook globaal je shots, zodat je straks concreet hebt wat en hoe je gaat filmen.

Tijdens het vliegen

 
4. Eerste keer vliegen

Het kan zijn dat je nog nooit met een drone hebt gevlogen en dit de eerste keer voor je wordt. Voordat je de lucht in de gaat, kun je het best eerst je apparatuur kennen. Neem bijvoorbeeld de handleiding door, kijk filmpjes. Als je dan zover bent kun je aan de slag gaan. Ga voor de eerste keer voor een groot open veld of andere afgelegen plek. Zo kun je gemakkelijk enkele vlieguren maken.

5. Experimenteer met instellingen

Je kan heel veel uit je shots halen door te experimenteren. In het begin zal je nog veel gebruikmaken van de standaardinstellingen, maar als je al wat gedrevener bent, kun je instellingen als witbalans, frames per seconde of sluitertijd. Met behulp van de DJI-app kun je alles eenvoudig aanpassen.

6. Experimenteer met filters

Het gebruik van filters kunnen veel voor je video doen. Zo heb je net zoals voor je camera, grijs(verloop)filters en polarisatiefilters.  Je kan dan met lange sluitertijden en grote diafragma’s werken. Beelden als stromende watervallen en kraakheldere meren als resultaat.

7. Gebruik filters en muziek

Wil je je video naar een hoger niveau tillen, overweeg dan om verschillende cinematische shot te gebruiken. ‘Supriseshots’, ‘Panorama’s’ en ‘Slider’ kunnen je film net dat beetje creativiteit geven waar je naar op zoek bent. Lees verder voor nog meer cinematische shots.

Tijdens de nabewerking

8. Gebruik filters en muziek

Als je helemaal klaar bent met het maken van je beelden, kun je aan de slag met de nabewerking. Dit kun je het beste doen in bewerkingsprogramma’s als Adobe Premiere CC of Corel VideoStudio. Plaats filters en effecten in je film, voeg muziek toe. Net zolang tot jij je eigen stempel op je film kan zetten. Wil je inspiratie opdoen dan kun je ook eens kijkje nemen op de drone-accounts van onder andere Wiebe de Jager, Karl Shakur en Jessica Lee.

20 shots filmen met drones

Verschillende shots, meer creativiteit

Bij het maken van een film met een camera kun je kiezen uit verschillende shots en perspectieven. Filmen met een drone is het niet anders. Zo heeft ‘Drone Film Guide’ een twintigtal cinematische droneshots uiteengezet met uitleg. Zo heb je veel meer creatieve shots tot je beschikking in plaats van één standaard shot. Je films worden veel interessanter om naar te kijken.

Shot 1 | Parallax

Lagen voegen diepte toe in een opname, zeker als je er beweging aan toevoegt. Dit shot krijg je door de achtergrond en voorgrond met verschillende snelheden laat bewegen.

Shot 2 | Tilt Down Reveal

De gimbal van de drone is geen vaststaand onderdeel van je drone, hij kan al kanten op bewegen. Door de gimbal naar beneden te laten kantelen, kun je op die manier je scène introduceren.

Shot 3 | Coming into shot

Door in plaats van je camera direct op het filmen onderwerp te plaatsen, kun je er ook voor kiezen om je onderwerp in beeld te laten. Dit geeft meer dynamiek in je video’s.

Shot 4 | Tracking Shot

Op veel drones zit de optie voor een Tracking Shot. Met deze functie blijft de camera het onderwerp volgen, zelfs vanachter een boom of berg. Ideaal voor het volgen van mensen, auto’s en dieren.

Shot 5 | Birds Eye

De Birds eye, ofwel vogelperspectief, kun je zien wat een drone op grote hoogte ziet. Volg je onderwerp of laat het in beeld komen.

Shot 6 | Look Up

Door de gimbal in plaats van naar onder te kantelen kun je dat ook naar boven doen. Het lijkt als alsof de kijker zijn hoofd kantelt om de omgeving in zich op te nemen.

Shot 7 | Daisy Cutter

In plaats van zo hoog mogelijk te vliegen, kun je er ook voor kiezen om de grond op te zoeken. Door zo laag mogelijk te vliegen krijg je een ander, origineel perspectief.

Shot 8 | Crane

Bij dit shot krijg je het gevoel alsof de scène met een crane of jib (verlengde arm) gemaakt is. Je kunt hiermee op- en neerwaartse bewegingen maken zonder dat je de gimbal hoeft te kantelen.

Shot 9 | Slider

De Slider is een shot die eenvoudig te leren is. Je maakt deze shot door het onderwerp in beeld te laten komen nadat je vanachter een boom, muur of gebouw vandaan komt.

Shot 10 | Rising Shot

De Rising Shot is net als de slider gemakkelijk uitvoerbaar. Door een voorgrond bij te voegen aan het onderwerp krijg je meer dynamiek en verhaal in je video.

Shot 11 | Panorama Curve

De Panorama Curve is een standaardoptie die op veel drones te vinden is. In plaats van in een rechte lijn te vliegen, film je in panorama om zo heel de omgeving in je beeld te hebben. 

Shot 12 | Vertigo (Dollyzoom)

Dit shot is te vergelijken met een Dollyzoom. Een dolly rijdt naar voren of achteren, terwijl de camera met dezelfde snelheid inzoomt. Op de Mavic 2 Zoom is dit een standaardoptie.

Shot 13 | Surprise

Ideaal om mensen te verrassen. Door naar het onderwerp toe te vliegen en in de nabewerking de snelheid in het middenstuk aan te passen, heb je een dramatisch effect op je onderwerp.

Shot 14 | Tripod Shot

Je kunt er ook voor kiezen om helemaal niet te vliegen met je drone, maar om deze neer te zetten. Je hebt een stilstaand beeld, waar het onderwerp dan inloopt. Ideaal om jezelf te filmen bijvoorbeeld.

Shot 15 | Overtake

De Overtake shot focust op het beeld achter het onderwerp. Zo kun je een reis maken over het onderwerp heen, zonder dat aandacht van de kijker wegvalt.

Shot 16 | Rocket

Door de gimbal helemaal naar beneden te kantelen om vervolgens omhoog te vliegen, kun je interessant geometrische vormen en patronen ontdekken.

Shot 17 | Walk under

Dit shot maak je door het onderwerp in beeld te houden en langzaam omhoog te vliegen als het onderwerp dichterbij komt. Zo krijg je het gevoel alsof het onderwerp eronder loopt.

Shot 18  | Tilt Reveal

Een creatief shot is de Tilt Reveal. Door de gimbal naar beneden te laten en tijdens het vliegen de gimbal langzaam naar boven te kantelen, heb je een heel ander shot om je omgeving in beeld te krijgen.

Shot 19 | Tilt and Pan

Je kunt de gimbal van links naar rechts (pannen) te bewegen of van boven naar beneden (tilten). Door beide bewegingen samen te gebruiken krijg je een heel ander resultaat.

Shot 20 | Vlieg!

Het is natuurlijk niet zo dat je heel film moet volstoppen met creatieve shots. Wissel af door aan een stuk door rustig en vloeiend te vliegen.